Τελευταία Νέα
Ελλάδα

SOS από pension funds «μας προβληματίζει η μεγάλη διακύμανση του spread στην Ελλάδα

 SOS από pension funds «μας προβληματίζει η μεγάλη διακύμανση του spread στην Ελλάδα
Όταν οι ευρωπαίοι επενδυτές κατέχουν πάνω από 220 δις ευρώ σε ελληνικά ομόλογα είναι προφανές ότι οι μεγάλες διακυμάνσεις του spread που αποτελεί την διαφορά απόδοσης μεταξύ των γερμανικών και ελληνικών ομολόγων προβληματίζουν.
Το spread αντισταθμίζεται ως προς το ρίσκο του με βάση τα CDS το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας το οποίο έχει εκτοξευθεί λόγω της κατάστασης της οικονομίας.
Π.χ. στην 5ετία για κάθε 10 εκατ επένδυση σε ελληνικό ομόλογο ο κάτοχος πληρώνει 350 χιλ δολάρια ως ασφάλιστρο ή 350 μονάδες βάσης.
Οι επενδυτικές τράπεζες στις μεγάλες διακυμάνσεις του spread προσαρμόζουν την τακτική τους προβαίνοντας σε αγοραπωλησίες ενώ σε ανάλογες τακτικές προβαίνουν και τα hedge funds.
Όμως τα ασφαλιστικά ταμεία όντας προφανέστατα πιο συντηρητικά δεν επιθυμούν μεγάλες διακυμάνσεις στα χαρτοφυλάκια τους.
Οι  επενδυτικές επιτροπές των pension funds αυτή την περίοδο καλούνται να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις για το ελληνικό χρέος που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους.
Η μεγάλη  αύξηση του spread τις τελευταίες εβδομάδες έχει προκαλέσει κινητοποίηση , όμως ακόμη μεγαλύτερη κινητοποίηση έχει προκαλέσει η μεγάλη διακύμανση δεν είναι φυσιολογικό να ανεβοκατεβαίνει το spread 40 και 50 μονάδες την ημέρα.
Μια μερίδα τουλάχιστον μικρή έως τώρα pension funds φαίνεται να έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πρέπει να μειώσουν την έκθεση τους από τα ελληνικά ομόλογα και είναι πιθανό αν τελικά υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα για ορισμένους επενδυτές να είναι ένδειξη εκτόνωσης και για άλλους ένδειξης αποχώρησης.
Σημειώνεται ότι οι Γάλλοι θεσμικοί τράπεζες , ταμεία κατέχουν ομόλογα 75 δις ελληνικά ομόλογα, οι Γερμανοί 43 δις οι Ελβετοί 64 δις , οι Αμερικανοί 16 δις , οι Βρετανοί 12,5 δις , οι Ολλανδοί 12 δις οι Βέλγοι 7,5 δις κ.α.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης