Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Τριήμερο ταξίδι της Τρόικας την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα - Στο "τραπέζι" τα μέτρα ύψους 22 δις ευρώ

 Τριήμερο ταξίδι της Τρόικας την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα - Στο
Μέτρα ύψους 22 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012 – 2015 έρχονται να επικυρώσουν την επόμενη εβδομάδα οι αξιωματούχοι της Τρόικας.
Οι ξένοι οι οποίοι θα μείνουν για τρεις μέρες στην Αθήνα ( σ.σ. από Δευτέρα 4 Απριλίου έως την Τετάρτη 6 Απριλίου), έρχονται αποκλειστικά για το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο το οποίο αρχές Μαΐου θα έχει κατατεθεί στη Βουλή.
Στο τραπέζι των συζητήσεων με την Τρόικα θα μπει και το θέμα της υστέρησης των φορολογικών εσόδων μετά και τη νέα καθίζηση που παρουσιάζουν οι εισπράξεις τον Μάρτιο.
Τα πρώτα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν υστέρηση στα έσοδα της τάξης του 20%. Να σημειωθεί ότι η ενίσχυση των εσόδων θα αποτελέσει αντικείμενο συνάντησης που θα έχει την επόμενη εβδομάδα ο Δημήτρης Κουσελάς με τους διευθυντές όλων των τελωνείων της χώρας.
Στις επαφές που θα έχει η κυβέρνηση με τους Σερβάς Ντερούζ  της ΕΕ, Πόλ Τόμσεν του ΔΝΤ και Κλάους Μαζούχ της ΕΚΤ αναμένεται να εξειδικευτούν και τα πρόσθετα μέτρα των 1,75 δις. ευρώ που είχαν υπολογιστεί για φέτος.
Το πακέτο αυτών των μέτρων θα είναι πολύ μεγαλύτερο αφού εκτός της υστέρησης των εσόδων θα πρέπει να υπολογιστεί και το κενό των εισπράξεων που αφήνει η εγκατάλειψη του μέτρου για την ενοποίηση των  φόρων στα καύσιμα.
Το οικονομικό επιτελείο, όπως αποκάλυψε το “bankingnews” κάνει πίσω στην εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με το κίνησης λόγω της έκρηξης των διεθνών τιμών του πετρελαίου.
Το γεγονός όμως αυτό θα φέρει πρόσθετα μέτρα αφού θα λείψουν φέτος από τα δημόσια ταμεία 400 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με το Μνημόνιο τα έσοδα από την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης ανέρχονται φέτος σε 600 εκατ. ευρώ εκ των οποίων περίπου 200 εκατ. ευρώ θα «μοιραζόταν» στις αδύναμες εισοδηματικά ομάδες του πληθυσμού με τη μορφή επιδόματος θέρμανσης.
Έτσι, στο ποσό των 1,74 δισ. ευρώ των πρόσθετων μέτρων που ήδη προβλέπονται για φέτος, θα πρέπει να προστεθούν και τα 400 εκατ. ευρώ από την ενοποίηση των φόρων στα καύσιμα.
Δηλαδή το «έκτακτο» πακέτο για το 2011 θα ξεπεράσει 2,1 δισ. ευρώ.
Εντωμεταξύ ο  Γιώργος Παπακωνσταντίνου πρόκειται να αποστείλει σήμερα στις διοικήσεις των τραπεζών τις  επιστολές για το ζήτημα των κρατικών εγγυήσεων.
Με αυτές θα ζητά αναλυτική αναφορά για την αξιοποίηση των εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου ( σ.σ.  αν αυτές  χρησιμοποιήθηκαν για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά) ενώ θα θέτει και το θέμα των προγραμματικών συμφωνιών με κάθε τράπεζα ξεχωριστά.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης