Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Αποκρατικοποιήσεις: Σήμερα οι προσφορές των τραπεζών για την συμμετοχή τους στο σχέδιο αξιοποίησης των δημοσίων εκτάσεων

Αποκρατικοποιήσεις: Σήμερα οι προσφορές των τραπεζών για την συμμετοχή τους στο σχέδιο αξιοποίησης των δημοσίων εκτάσεων
Τις οικονομικές προσφορές των τραπεζών, οι οποίες προτίθενται να συμμετάσχουν στο εγχείρημα αξιοποίησης ακινήτων του Δημοσίου αποσφραγίζει σήμερα ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Πρόκειται για την υλοποίηση της δεύτερης φάσης του σχεδίου αποκρατικοποιήσεων με την συμμετοχή των εμπορικών τραπεζών.
Προηγήθηκε η κυβερνητική πρόσκληση που απέστειλε την προηγούμενη εβδομάδα ο γ.γ. αποκρατικοποιήσεων Γ. Χριστοδουλάκης στις διοικήσεις των 7 τραπεζών  (Εθνική,  Alpha,  EFG  Eurobank , Πειραιώς,  Marfin,  ATE,  Emporiki Bank) τις οποίες καλούσε - μέσω των  τμημάτων  Real  Estate  που διαθέτουν - να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αξιοποίησης των κρατικών εκτάσεων.
Οι τράπεζες, οι οποίες θα λειτουργήσουν ως Σύμβουλοι του Δημοσίου είναι αυτές που θα υποδείξουν στην κυβέρνηση το πρώτο «πακέτο» των  ακινήτων που δεν έχει νομικά κωλύματα και μπορεί να τεθεί προς αξιοποίηση.  
Κατά τις πληροφορίες, το  πρώτο χαρτοφυλάκιο εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνει περισσότερα από 200 ακίνητα του Δημοσίου. Υπολογίζεται ότι στο τέλος του 2011, θα ακολουθήσει ένα δεύτερο χαρτοφυλάκιο που θα καταστεί διαθέσιμο για επενδύσεις.
Με  βάση  αυτά τα  δεδομένα, συντάσσεται  το κυβερνητικό σχέδιο  για τις αποκρατικοποιήσεις το οποίο προσβλέπει σε εισπράξεις ύψους 15 δισ. ευρώ έως το 2013.
Το ποσό αυτών των εισπράξεων επιμερίζεται ως εξής:   
*5 δισ. ευρώ είναι τα έσοδα που αναμένουν στο υπουργείο Οικονομικών από την διάθεση  «καλαθιών» ακινήτων σε ξένους επενδυτές.        
*5 δισ. ευρώ αναμένονται  από πωλήσεις πακέτων μετοχών που διατηρεί το δημόσιο σε εισηγμένες εταιρίες
*5 δισ. ευρώ θα προσπαθήσει να εισπράξει το Δημόσιο από την αναδιάρθρωση μη εισηγμένων εταιριών.
Σύμφωνα  με  πληροφορίες  το  σχέδιο  θα είναι   αναλυτικό  μόνο για το 2011 και θα περιέχει τις εξής γνωστές αποκρατικοποιήσεις :
-Την  πώληση  ποσοστού  έως  49%  στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ  
-Την  πλήρη αποκρατικοποίηση του  Καζίνου της Πάρνηθας  
-Την πώληση του 30% της ΔΕΠΑ
-Την επέκταση της σύμβασης  διαχείρισης  του  διεθνής  αερολιμένα   Αθηνών   «Ελευθέριος Βενιζέλος» .
Σε αυτό θα αναφέρονται ακόμη και τα υπόλοιπα πλάνα του οικονομικού επιτελείου σχετικά με τις συμβάσεις παραχώρησης  που  σχεδιάζουν  τα  συναρμόδια  υπουργεία  για λιμάνια,  αεροδρόμια  και  αυτοκινητόδρομους  και τα οποία  αναμένεται να  ξεκινήσουν  σταδιακά  από το τελευταίο τρίμηνο του  2011 .
Επίσης, σε ειδικό κεφάλαιο του σχεδίου θα αναφέρεται η εκμίσθωση του ψηφιακού φάσματος των συχνοτήτων.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης