Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Κάν’ το όπως το Βέλγιο; Ποια τα διδάγματα από μια χώρα χωρίς κυβέρνηση;

tags :
Κάν’ το όπως το Βέλγιο; Ποια τα διδάγματα από μια χώρα χωρίς κυβέρνηση;
Υπάρχει μια ευρωπαϊκή χώρα που κινείται βάσει εθνικών τάσεων. Το δημόσιο χρέος της είναι σχεδόν τόσο μεγάλο όσο το σύνολο της παραγωγής της ετησίως, ενώ βρίσκεται για τα καλά στο μέσο μιας άνευ προηγουμένου πολιτικής κρίσης. Ο λόγος; Ο λόγος για το Βέλγιο που μετρά ήδη πολλούς μήνες χωρίς κυβέρνηση. Κι όμως οι πολίτες της χώρας μοιάζουν να μην ασχολούνται πλέον με το ζήτημα αυτό.
«Η κατάσταση του Βελγίου μοιάζει με κρίση χωρίς κοινό», σχολιάζει ο Carl Devos, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Ghent.
Η διακυβέρνηση δεν συνιστά καθόλου εύκολη υπόθεση. Ωστόσο, σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, το γεγονός ότι μια χώρα τα έχει καταφέρει τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς κυβέρνηση είναι «αξιοθαύμαστο».
Όπως αναφέρει το CNBC, το Βέλγιο διαχειρίστηκε - με προσωρινή κυβέρνηση - ικανοποιητικά το περασμένο έτος την εξάμηνη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ίδια προσωρινή κυβέρνηση συνέταξε τον προϋπολογισμό του 2011, ενώ κατά τη διάρκεια των πρώτων τριών μηνών του τρέχοντος έτους πέτυχε σχεδόν το 50% του ετήσιου στόχου της από την έκδοση ομολόγων.
Μήπως μερικές χώρες θα λειτουργούσαν καλύτερα χωρίς κυβέρνηση, αναφέρεται στο δημοσίευμα του CNBC. Θα μπορούσε ο κόσμος να διδαχθεί κάτι από την περίπτωση του Βελγίου;
«Χωρίς κυβέρνηση το κόστος των δημοσίων δαπανών δεν είναι υψηλό», σχολιάζει ο Philippe Ledent, αναλυτής της ING.
Να σημειωθεί εδώ ότι το Βέλγιο δεν ξέφυγε της επίθεσης των διεθνών αγορών, στο πλαίσιο των ανησυχιών για τη μετάδοση της κρίσης χρέους. Ωστόσο, αυτό αποτέλεσε ένα προσωρινό γεγονός, που ξεκίνησε στα τέλη Νοεμβρίου του 2010 και εμφάνισε ενδείξεις αποκλιμάκωσης κατά τον πρώτο μήνα του 2011. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του Βελγίου δεν ξεπερνούν το 4% στην τρέχουσα περίοδο, μόλις 1% πάνω από τα αντίστοιχα γερμανικά.
Παρόλο που το δημόσιο χρέος του Βελγίου κυμαίνεται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, η χώρα δεν έχει προχωρήσει στη λήψη αυστηρών μέτρων λιτότητας, γιατί απλά δεν υπάρχει κυβέρνηση να τα επιβάλλει.
«Το να έχεις μια προσωρινή κυβέρνηση συνιστά μια πολύ καλή επιλογή, γιατί αυτή η κυβέρνηση είναι απίθανο να αυξήσεις τους φόρους», δηλώνει ο Rudy Andeweg, καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Leiden.
«Η είσοδος του Βελγίου στην Ευρωζώνη έχει γλυτώσει τη χώρα από τις πλέον δραματικές συνέπειες», σχολιάζει μερίδα αναλυτών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης