Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Έλλειμμα 10,1% του ΑΕΠ βγάζει και το τεχνικό κλιμάκιο του ΔΝΤ που ήρθε χθες στην Αθήνα - Παραδέχεται τις αποκλίσεις ο Παπακωνσταντίνου

Έλλειμμα 10,1% του ΑΕΠ βγάζει και το τεχνικό κλιμάκιο του ΔΝΤ που ήρθε χθες στην Αθήνα - Παραδέχεται τις αποκλίσεις ο Παπακωνσταντίνου
(upd)Βαθύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης ήταν η ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2010, παραδέχεται σε σημερινές του δηλώσεις ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης.
«Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού θα είναι υψηλότερο των προβλέψεων» αναφέρει ο υπουργός.
Αναφορικά με το 2011 ο κ. Παπακωνσταντίνου εκτιμά ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα κυμανθεί στο 3%, ενώ απέκλεισε για ακόμα μία φορά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας.
Νωρίτερα το bankingnews.gr ανέφερε:

Σε «αναμμένα κάρβουνα» βρίσκεται η κυβέρνηση η οποία περιμένει με ανυπομονησία τις ανακοινώσεις τις Eurostat (στις 24 Απριλίου) για το έλλειμμα του 2010 που διαμορφώνεται στο 10,1% του ΑΕΠ.
Σε αυτό το ύψος του ελλείμματος καταλήγουν σύμφωνα με πληροφορίες και τα στοιχεία της  Ελληνικής Στατιστικής  Αρχής που απέστειλε αργά χθες το απόγευμα στην Κομισιόν.
Ενώ την ίδια εικόνα σχημάτισε και το τεχνικό κλιμάκιο του ΔΝΤ που έφθασε χθες στην Αθήνα προκειμένου να συλλέξει στοιχεία για τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.
Να σημειωθεί ότι οι εμπειρογνώμονες της Eurostat από πολύ νωρίς είχαν εντοπίσει ότι ο προϋπολογισμός του 2010 έκλεισε με πολύ μεγαλύτερο έλλειμμα από το 9,5% που εκτιμούσε η ελληνική  κυβέρνηση.
Σχεδόν όλα τα «τσεκ – απ» στα οποία υπέβαλε η Eurostat την ελληνική οικονομία και συγκεκριμένα στα χρέη των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης  διαπίστωσε σημαντικές αποκλίσεις στα οικονομικά των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων.
Πρόκειται για ένα ποσό της τάξης των 1,2 δις.  ευρώ ( σ.σ. αντί για πλεόνασμα 800 εκατ. ευρώ  εμφάνισαν έλλειμμα 400 εκατ. ευρώ) το οποίο όπως τόνισαν στις ελληνικές αρχές προκαλεί  πρόσθετη επιβάρυνση  κατά 0,5% του ΑΕΠ στο έλλειμμα.
Αρνητική επίπτωση στο έλλειμμα (σ.σ. 0,1 % του ΑΕΠ) άσκησε και η μεγαλύτερη του αναμενομένου ύφεση της ελληνικής οικονομίας  στο τελευταίο τρίμηνο του 2010.
Η κάμψη  άγγιξε το 6,6% και αποτελεί την χειρότερη επίδοση της  χώρας από τότε που μπήκε στη ζώνη του ευρώ, το 2001.  
Στο σύνολο του 2010,η ύφεση ανήλθε στο 4,5% έναντι πρόβλεψης  4,2% που γίνονταν στον προϋπολογισμό του 2011. Το ύψος του ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, ανήλθε το 2010 στα 229,4 δισ. ευρώ έναντι 234,9 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση της τάξεως του 2,35%.  
Η ανοδική αναθεώρηση του ελλείμματος του 2010 εντείνει τις ανησυχίες στην κυβέρνηση αφού επηρεάζει τον στόχο για το έλλειμμα του 2011 (7,4% του ΑΕΠ) και προϋποθέτει τη λήψη ενός νέου πακέτου λιτότητας.  
Το 10,1% έλλειμμα  θα δημοσιοποιηθεί με τις εαρινές προβλέψεις της Eurostat  που φέτος θα γίνουν στις 24 Απριλίου.
Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών δεν συμμερίζεται απόλυτα την εκτίμηση αυτή και διατείνεται πως η όποια αναθεώρηση στο έλλειμμα του 2010 δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη του 0,3% - 0,4%. Συνεπώς το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2010 δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο του 9,8% - 9,9% του ΑΕΠ.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης