Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Ανάρπαστα τα ισπανικά και ιταλικά ομόλογα... στα αζήτητα τα ελληνικά, τα πορτογαλικά και τα ιρλανδικά

Ανάρπαστα τα ισπανικά και ιταλικά ομόλογα... στα αζήτητα τα ελληνικά, τα πορτογαλικά και τα ιρλανδικά
Τα ιταλικά και τα ισπανικά μεσοπρόθεσμα ομόλογα φαίνεται ότι προτιμούν τελευταία τα hedge funds, καθώς οι αποδόσεις που προσφέρουν έχουν γίνει σημαντικά ελκυστικές. Η εκ νέου άνοδος των spread τις τελευταίες εβδομάδες ενόσω η ευρωπαϊκή κρίση χρέους εξελίσσεται φαίνεται ότι βγάζει κερδισμένους αυτούς που αψήφησαν τις ανησυχίες για την Ευρώπη και τοποθετήθηκαν στα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας.
Η Ισπανία και η Ιταλία είναι απίθανο να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση χρέους, ενώ την ώρα που οι επενδυτές ζητούν υψηλότερη απόδοση για να τοποθετηθούν στα ομόλογα τους, είναι αρκετά εύλογο να τα δει κανείς ως επενδυτικές ευκαιρίες, αναφέρει η Marie-Anne Allier της γαλλικής Amundi Asset Management. Το εν λόγω hedge fund, το οποίο διαθέτει υπό διαχείριση κεφάλαια που ξεπερνούν τα 689,5 δις. ευρώ και θεωρείται κοινός βραχίονας των Credit Agricole και Societe Generale, έχει παράλληλα μειώσει τις τοποθετήσεις του σε γερμανικά ομόλογα, ενώ μηδενική είναι η συμμετοχή σε πορτογαλικά, ελληνικά και ιρλανδικά ομόλογα.
Αν και η Ισπανία έχει ακόμη σημαντικά προβλήματα να αντιμετωπίσει, οι αναλυτές θεωρούν ότι βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση, όπως άλλωστε και η Ιταλία.Τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα τόσο της Ισπανίας όσο και της Ιταλίας έχουν αποδώσει πολύ περισσότερο σε σχέση με τα υπόλοιπα ομόλογα των ευρωπαϊκών χωρών το πρώτο τρίμηνο, την ώρα που οι επενδυτές αύξησαν τα στοιχήματα τους για την προοπτική η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η πορτογαλία να μην μπορέσουν τελικά να εξυπηρετήσουν το χρέος τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ευρωπαίων Αναλυτών, η μέση απόδοση ενός έως τριών ετών ομολόγων της Ισπανίας έκλεισαν το τρίμηνο με κέρδη 1,8% και της Ιταλίας με κέρδη 1,2%. Αντίθετα, τα ίδια πορτογαλικά ομόλογα έχασαν το ίδιο τρίμηνο 4,5% και τα γερμανικά 1,1%.Το ίδιο διάστημα το spread των 2ετών ισπανικών ομολόγων υποχώρησε κοντά στις 135 μονάδες βάσης από 259 μονάδες στο τέλος του 2010, ενώ το spread των 2ετών ιταλικών βρέθηκε στις 70 μονάδες από 201 μονάδες το Δεκέμβριο του 2010.
Σε αντίθεση με την Ιταλία και την Ισπανία, τα ελληνικά, τα πορτογαλικά και τα ιρλανδικά ομόλογα φαίνεται ότι βρίσκονται εκτός λίστας επενδύσεων των ευρωπαϊκών, και όχι μόνο, hedge funds.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης