Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Η αναβάθμιση της Τουρκίας και η δημοπρασία των 10ετών ομολόγων, δίνει αέρα στο ΧΑ (2,42%) στις 324 μ.β. το spread

Η αναβάθμιση της Τουρκίας και η δημοπρασία των 10ετών ομολόγων,  δίνει  αέρα στο ΧΑ (2,42%) στις 324 μ.β. το spread
(upd4)Η αναβάθμιση της Τουρκίας σε ΒΒ άλλαξε  το κλίμα στο ελληνικό χρηματιστήριο και στα ελληνικά ομόλογα.
Μετά από ώρες απραξίας το ΧΑ άρχισε να καταγράφει κέρδη για να κλείσει με άνοδο 2,47% οι τράπεζες με επίκεντρο την Εθνική λόγω της Finansbank ενισχύεται πάνω από 3% σε άνοδο η Eurobank κατά 7%  ενώ και στα ομόλογα σημειώνεται μείωση του spread από τις 330 στις 324 μονάδες βάσης. Εν τω μεταξύ η  διεθνής επενδυτική κοινότητα περιμένει με μεγάλο ενδιαφέρον την δημοπρασία των 10ετών ομολόγων καθώς θα αποτελέσει κλειδί για την διαμόρφωση της μεσοβραχυχρόνιας τάσης στα ομόλογα και στο ΧΑ
Εν τω μεταξύ οι υποβαθμίσεις και προιδοποιήσεις των Moody's και της S&P  για τα ABS των τραπεζών δηλαδή τα τιτλοποιούμενα δάνεια επέδρασαν σημαντικά στο spread αρχικά η Deutsche Bank και η Commerzbank πούλησαν την 5ετία αυξάνοντας το spread από τιε 325 στις 336 μονάδες βάσης , πωλητής ήταν και η Morgan Stanley  και εν συνεχεία εμφανίσθηκε η Citigroup που αγόρασε 10ετή ομόλογα οδηγώντας εκ νέου το spread στις 325 μονάδες βάσης γιανα βρεθεί στις 324 μ.β. μετά την αναβάθμιση της Τουρκίας όπου και έκλεισε.
Οι short κυρίως οι μεγάλες αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες και τα Hedge Funds αναμένουν με ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον την δημοπρασία των 10ετών ομολόγων καθώς θα καθορίσουν την επενδυτική τους στρατηγική ή θα αγοράσουν ομόλογα και θα κλείσουν θέσεις ή θα συνεχίσουν τις τακτικές υποτιμητικής κερδοσκοπίας.
Οι μεγάλες τράπεζες περιμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον καθώς θα κριθεί αν θα αναλάβουν ανάδοχοι της δημοπρασίας.
Το 10ετές ομόλογο επειδή χαρακτηρίζεται και ομόλογο αναφοράς , είναι προφανές ότι μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη για βελτίωση ή επιδείνωση του κλίματος στα ομόλογα και το ΧΑ. Θεωρητικά η δημοπρασία ήταν να ξεκινήσει την Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου αλλά αυτό μάλλον φαίνεται δύσκολο αλλά δεν αποκλείεται τελικά να υλοποιηθεί την 1η Μαρτίου.
Πάντως οι  χαμηλοί όγκοι , η έλλειψη σαφούς κατεύθυνσης , η στάση αναμονής αποτελούν τα κυριότερα χαρακτηριστικά μιας αγοράς  σε ΧΑ και ομόλογα που δείχνει απρόθυμη να αναζητήσει κατεύθυνση.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τονιστεί ότι η συμπεριφορά της αγοράς αποδεικνύει ότι το δίπολο των αγοραστών και των short έχει έρθει σε μια σχετική ισορροπία. Σημειώνεται ότι οι αλλαγές στην ηγεσία του ΟΔΔΗΧ και η έλευση του Π Χριστοδούλου έχει αντιμετωπισθεί θετικά από τις αγορές. Με βάση τις σημερινές τιμές η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στις 6,7% με 6,8%.

Πέτρος Λεωτσάκος
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης