Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Από 75 εως 90 δισ. ευρώ το πακέτο διάσωσης της Πορτογαλίας - Goldman Sachs: Θα είναι η τελευταία χώρα που μπήκε στο μηχανισμό - Τι λέει η Fitch

Από 75 εως 90 δισ. ευρώ το πακέτο διάσωσης της Πορτογαλίας - Goldman Sachs: Θα είναι η τελευταία χώρα που μπήκε στο μηχανισμό - Τι λέει η Fitch
(upd5)Από 75 έως 90 δισ. ευρώ υπολογίζεται το πακέτο διάσωσης της Πορτογαλίας, σύμφωνα με πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, πηγές της Κομισιόν φαίνεται να θεωρούν κατάλληλο ένα ποσό ύψους 75 δισ. ευρώ, εκτίμηση την οποία συμμερίζεται και η Goldman Sachs. Ωστόσο η Κομισιόν εξηγεί ότι δεν έχει λάβει επίσημο αίτημα για βοήθεια από την Πορτογαλία.
Η τελευταία χώρα που μπήκε στο μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης αναμένεται να είναι η Πορτογαλία, αναφέρει ο επικεφαλής στρατηγικής της Goldman Fr. Garzarelli, δηλώνοντας ότι δεν αναμένεται άλλη χώρα να ζητήσει βοήθεια από τον μηχανισμό.
Η Goldman Sachs μάλιστα θεωρεί ότι το πακέτο αυτό θα μοιραστεί εξίσου από κεφάλαια της ΕΕ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Οι αγορές περιμένουν εδώ και καιρό το πακέτο διάσωσης της Πορτογαλίας, δηλώνει ο P. Donovan, αναλυτής της UBS.
Η απόφαση της Πορτογαλίας να ζητήσει βοήθεια είναι ορθή, δηλώνει εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών. "Χωρίς τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης (EFSF) Πορτογαλία και Ευρωζώνη θα βρίσκονταν αντιμέτωπες με μεγάλο κίνδυνο", πρόσθεσε ο ίδιος.
"Πρέπει να λάβουμε περισσότερες λεπτομέρειες για την Πορτογαλία προτού αποφασίσουμε αν θα συνεισφέρουμε ή όχι στην παροχή οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα", δηλώνει εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Σουηδίας.
Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για το μέγεθος του πακέτου διάσωσης της Πορτογαλίας, δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, A. Gurria.
Σύμφωνα πάντως με διεθνή μέσα ενημέρωσης το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών στην Πορτογαλία στοχεύει σε μικρότερο επιτόκιο από εκείνο της Ιρλανδίας.
Την ίδια ώρα πηγές από τις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η Πορτογαλία ως αντάλλαγμα για το πακέτο διάσωσης δεν θα διαφέρουν σημαντικά από εκείνα που καταφηφίστηκαν πρόσφατα στο πορτογαλικό κοινοβούλιο και προκάλεσαν την παραίτηση του Πρωθυπουργού, Σόκρατες.
Θα χρειαστούν 2-3 εβδομάδες για την εξέταση του αιτήματος της Πορτογαλίας, σημειώνει με τη σειρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Fitch: Μετριάζονται οι κίνδυνοι βραχυπρόθεσμα

Η απόφαση της Πορτογαλίας να ζητήσει βοήθεια θα μετριάσει σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα τους κινδύνους που απειλούν τη διατήρηση της οικονομικής και μακροοικονομικής σταθερότητας της χώρας, σχολιάζει από τη μεριά της η Fitch.
Σε νέα, σημερινή έκθεσή του ο οίκος επισημαίνει ότι η βοήθεια προς την Πορτογαλία πρέπει να αποτελέσει μέρος μιας συνολικότερης συμφωνίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ο οίκος εκτιμά ότι οι ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας έως τα τέλη του 2013 ανέρχονται περί τα 60 δισ. ευρώ.
Η Fitch γνωστοποίησε παράλληλα ότι όταν ανακοινωθεί επίσημα η συμφωνία της χώρας με το ΔΝΤ και την ΕΕ, τότε και θα αποσύρει το Rating Watch Negative της αξιολόγησης 'BBB-' της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης