Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Καταφθάνουν σήμερα οι ελεγκτές στην Ελλάδα – Ποιους θα συναντήσουν

Καταφθάνουν σήμερα οι ελεγκτές στην Ελλάδα – Ποιους θα συναντήσουν
Καταφθάνουν σήμερα στην Αθήνα  τα στελέχη της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας  (ΕΚΤ) αλλά και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) τα οποία θα παρακολουθήσουν την πορεία εφαρμογής του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης ( ΠΣΑ).
Σκοπός της τριμερής επιτροπής, η οποία θα παραμείνει για τρεις μέρες στην Αθήνα, είναι να πιέσει την κυβέρνηση να λάβει πρόσθετα μέτρα έτσι ώστε να διασφαλισθεί η υποχώρηση του ελλείμματος στο 8,7% φέτος από 12,7%  που διαμορφώθηκε το 2009.  
Δηλαδή να κλειδώσει η προσαρμογή ύψους 9,6 δις. ευρώ ή αλλιώς το 4% του ΑΕΠ που έχει επικαλεστεί για το 2010 η κυβέρνηση στους αξιωματούχους των Βρυξελλών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πρόγραμμα του ελεγκτικού κλιμακίου περιλαμβάνονται συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνταντίνου, με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο, με το πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Δ. Ζανιά αλλά και με άλλα ανώτερα κλιμάκια του υπουργείου.
Η επιτροπή θα συλλέξει στοιχεία για την πορεία του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, για την πορεία των εσόδων το πρώτο δίμηνο του έτους ( σ.σ. για το Φεβρουάριο θα δοθούν εκτιμήσεις) αλλά και για την πορεία των κρατικών δαπανών.
Την ίδια ώρα, στην οδό Νίκης οι συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου είναι πυρετώδεις, αφού η κυβέρνηση έχει επιλέξει να ανακοινώσει μόνο της μέτρα, παρά να τα αποφασίσει η Κομισιόν που σε αυτή την περίπτωση θα καταστούν πιο επώδυνα για τους Έλληνες φορολογούμενους.
Στο "πακέτο" των μέτρων περιλαμβάνεται, η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ έως και δύο μονάδες,  την καθιέρωση νέου συντελεστή ΦΠΑ για τα είδη πολυτελείας,  νέα αναπροσαρμογή των ΕΦΚ στα καύσιμα, "πάγωμα" των επιστροφών ΦΠΑ στις επιχειρήσεις, νέο "ψαλίδι" στις μισθολογικές δαπάνες που αφορούν κυρίως επιδόματα και πρόσθετες αποδοχές, "πάγωμα" των επιχορηγήσεων.
Το οικονομικό επιτελείο αναζητά επί της ουσίας περίπου 3 δισ. ευρώ. Από την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ υπολογίζεται ότι μπορούν να εισπραχθούν 1 δισ. ευρώ για κάθε μονάδα αύξησης, ενώ από την περαιτέρω αύξηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης υπολογίζονται περίπου 140 εκατ. ευρώ για κάθε 2 λεπτά αύξησης ανά λίτρο.
Το νέο πακέτο μέτρων θα ανακοινωθεί στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου πιθανότατα στις 8 με 10 Μαρτίου

Μάριος Χριστοδούλου
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης