Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Μετά το Πάσχα η ανακοίνωση των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου πλαισίου -Στο 10,4% το έλλειμμα σύμφωνα με το ΔΝΤ – Αύριο στην Αθήνα ο Ρομπάι

  Μετά το Πάσχα η ανακοίνωση των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου πλαισίου -Στο 10,4% το έλλειμμα σύμφωνα με το ΔΝΤ – Αύριο στην Αθήνα ο Ρομπάι
Το ενδεχόμενο να ανακοινωθούν μετά το Πάσχα τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου ( 2012 – 2105), εξετάζει η κυβέρνηση, η οποία την Πέμπτη θα δώσει στην δημοσιότητα το γενικό πλαίσιο  δράσεων του Προγράμματος.
Στο υπουργείο Οικονομικών ακόμη δεν έχουν εξειδικεύσει τα μέτρα που θα προβλέπει το πολυνομοσχέδιο, εκτιμώντας ότι θα πρέπει να περιμένουν:
•    Τις ανακοινώσεις της Eurostat  στις 26 Απριλίου για το έλλειμμα του 2010. Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ. ΣΤΑΤ) ετοιμάζεται να αποστείλει στις Βρυξέλλες διορθωτικά στοιχεία για το έλλειμμα που θα το μειώνουν στο 10,3% του ΑΕΠ ( σ.σ. πηγές στο υπ. Οικονομικών κάνουν λόγο ακόμη και για 10,1%) από 10,56% που κατέδειξαν τα αρχικά στοιχεία. Στα διορθωτικά θα περιλαμβάνονται κάποιοι πλεονασματικοί φορείς της Γενικής Κυβέρνησης οι οποίοι δεν ελήφθησαν υπόψη στο πρώτο πακέτο που εστάλη στις Βρυξέλλες. Ανάμεσα σε αυτούς είναι το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ), ορισμένα επικουρικά ταμεία, νοσοκομεία και Ν.Π.Δ.Δ. Να σημειωθεί ότι την απουσία αυτών  των φορέων εντόπισαν οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους, μετά την αντιπαραβολή που έκαναν ανάμεσα στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΣΤ και σε αυτά της Τράπεζας της Ελλάδος. Η έκθεση του ΔΝΤ που θα δοθεί σήμερα στην δημοσιότητα θα δείχνει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας για το 2010 ανήλθε στο 10,4% του ΑΕΠ.
•    Την επίσημη επίσκεψη των αξιωματούχων της Τρόικας. Οι ξένοι θα έρθουν αρχές Μαΐου για το νέο «τσεκ –απ» της ελληνικής οικονομία από το οποίο θα «ανάψει» και το «πράσινο φως» για την πέμπτη δόση του δανείου των 12 δισ. ευρώ. Τον Μάιο θα οριστικοποιηθούν και τα επιπλέον μέτρα ύψους  3 δισ. ευρώ που έχουν αποφασισθεί  για εφέτος, ώστε να καλυφθεί η υστέρηση των εσόδων και οι επιπτώσεις από την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2010.
Για την ώρα πάντως  η κυβέρνηση ετοιμάζει  ένα γενικό πλαίσιο δράσεων το οποίο θα δείχνει τους τομείς στους οποίους πρόκειται να γίνουν παρεμβάσεις. Αυτό θα δοθεί την Πέμπτη στην δημοσιότητα μετά το Υπουργικό Συμβούλιο.
Του Υπουργικού θα προηγηθεί η επίσκεψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Αθήνα, του  κ. Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ενώ δεν αποκλείεται  εντός της εβδομάδος  να έρθει και ο  πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ  Τρισέ.
Με το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο το οποίο θα εκτείνεται έως το 2015 η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα από τα 17 δισ. ευρώ φέτος στο 2,3 δις. ευρώ ή στο 1% του ΑΕΠ στο τέλος του 2015.
Το συνολικό πακέτο των μέτρων που θα ληφθεί θα ανέλθει στα 23,5 δις. ευρώ. Αυτά θα προέλθουν από τα παρακάτω «13» μέτρα:
1. Από την συγχώνευση των επικουρικών ταμείων.
2. Από το Ενιαίο Μισθολόγιο, το οποίο θα βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή το 2012. Υπολογίζεται ότι το συνολικό όφελος που μπορεί να αποδώσει βάσει της ειδικής έκθεσης των εμπειρογνωμόνων μπορεί να φθάσει μέχρι και τα 4,6 δις. ευρώ. Η μείωση των προσλήψεων πέραν του κανόνα 1:5 θεωρείται δεδομένη, με πιθανό σενάριο το 1:7 ή ακόμα και 1:10, σε συνδυασμό με τις μετακινήσεις υπαλλήλων από φορείς ή θέσεις που θα καταργηθούν.
3. Από την περικοπή των φοροαπαλλαγών, με καθιέρωση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, έτσι ώστε να εξοικονομηθούν 4-5 δις. ευρώ.
4. Από την περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων και χορήγηση βάσει εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, με πιθανό σενάριο τη διατήρηση για όσους φθάνουν στο όριο της φτώχειας ήτοι 6.200 ευρώ ατομικό εισόδημα ή 13.608 ευρώ για τετραμελή οικογένεια. Εκτιμήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών υπολογίζουν το όφελος μέχρι και 4,5 δις. ευρώ. Μόνο από τα επιδόματα ανεργίας αναμένουν 500 εκατ. ευρώ.
5.Από τη μείωση των αποδοχών για τους εργαζόμενους και τη μείωση των επενδύσεων στις ΔΕΚΟ με εξοικονόμηση τουλάχιστον 1 δις. ευρώ έναντι 800 εκατ. ευρώ του αρχικού σχεδίου.
6. Από τη συρρίκνωση του δημοσίου με κατάργηση ΑΕΙ, ΤΕΙ, Νοσοκομείων, εφοριών, τελωνείων, αστυνομικών τμημάτων κ.λπ., καθώς και την κατάργηση και συγχώνευση των περίπου 4.000 φορέων.
7.Από τη μετάταξη βασικών αγαθών και υπηρεσιών από το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στο βασικό 23%.
8. Από την Επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αναψυκτικά.
9. Από την αύξηση αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.
10. Από τις άδειες και δικαιώματα από τυχερά παιχνίδια.
11.Από την εφαρμογή των τεκμηρίων φορολόγησης, που στοχεύει στην πάταξη της φοροδιαφυγής.
12. Από την εξοικονόμηση πόρων από τον Καλλικράτη.
13. Από την μείωση δημοσίων επενδύσεων και αμυντικών δαπανών.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης