Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Κλείνουν short θέσεις 8-9 δισ στα ομόλογα τον Μάρτιο hedge funds και επενδυτικές τράπεζες

Κλείνουν short θέσεις 8-9 δισ στα ομόλογα τον Μάρτιο hedge funds και επενδυτικές τράπεζες
Η κερδοσκοπία και οι ανοικτές short θέσεις στην αγορά ομολόγων και τα CDS το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας ταλανίζουν  επί μήνες την αγορά. Οι αμερικανικές τράπεζες , βρετανικές , γαλλικές καθώς και τα hedge funds έχουν ανοικτές short θέσεις ύψους 14 με 18 δις. Οι Γάλλοι επενδυτές κατέχουν ως γνωστό 75 δις σε ομόλογα και αποτελεί την μεγαλύτερη έκθεση ξένης χώρας στην Ελλάδα ακολουθεί οι Ελβετοί επενδυτές με 64 δις και έπονται οι Γερμανοί επενδυτές με 43 δις ευρώ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το κερδοσκοπικό παιχνίδι που στήθηκε τον Οκτώβριο του 2009 και κορυφώθηκε προς το τέλος του 2009 όσον αφορά τις short θέσεις οδήγησε τον Ιανουάριο το spread πάνω από τις 400 μονάδες βάσης και σε ιστορικά επίπεδα τα CDS.
Όμως με βάση πληροφορίες μέρος των short θέσεων μέσα στον Μάρτιο θα κλείνουν καθώς ως γνωστό οι short θέσεις έχουν μια χρονική διάρκεια. Υπολογίζονται σε 8 με 9 δις ευρώ οι short θέσεις που λήγουν.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εφόσον λήγει η διάρκεια της short θέσης δύο πράγματα μπορεί να συμβούν ή θα κλείσουν ή θα ανανεωθούν.
Ως εκ τούτου ο Μάρτιος θα αποδειχθεί πολύ κρίσιμος μήνας για την κερδοσκοπία στην Ελλάδα καθώς αν διαπιστωθεί ότι η ΕΕ στηρίζει και λαμβάνονται μέτρα από την χώρα τότε δεν αποκλείεται πολλοί short να αρχίσουν να κλείσουν θέσεις στα ομόλογα.
Αν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν περιθώρια κερδοσκοπίας προφανώς και θα τις συντηρήσουν.
Σημειώνεται ότι οι μεγάλες short θέσεις δημιουργήθηκαν σε εύρος spread 200 με 250 μονάδων βάσης ενώ στις 220 μονάδες βάσης θεωρείται ο πυρήνας των short.
Δεν είναι τυχαίο ότι όταν πρόσφατα αποκλιμακώθηκε το spread οι 260 μονάδες βάσης αποδείχθηκαν κρισιμότατο σημείο αντίστασης και οι αμερικανικές τράπεζες έσπευσαν να προστατεύσουν τις θέσεις τους.
Ο Μάρτιος λοιπόν θα είναι κρίσιμος μήνας σε κάθε περίπτωση για την τύχη του spread.
Βέβαια υπάρχουν και επενδυτές τύπου Paulson οι οποίοι διατηρούν 6μηνες short θέσεις μάλιστα το fund του Paulson έχει 2 με 3 δις ανοικτή θέση στα ελληνικά ομόλογα.
Βραχυπρόθεσμα είναι προφανές ότι η δημοπρασία των 10ετών θα αποδειχθεί καθοριστική , σχεδιάζεται άμεσα και το δημόσιο θα αντλήσει πάνω από 5 δις ευρώ με επιτόκιο μεταξύ 6,5% και 7%.
Όμως το μεγάλο στοίχημα είναι η τακτική που θα ακολουθήσουν οι επενδυτές μετά την δημοπρασία.
Σημειώνεται ότι η Deutsche bank , η Barclays και η Citigroup έχουν αλλάξει σε κάποιο βαθμό στρατηγική και από επιθετικοί πωλητές προβαίνουν σε αγοραπωλησίες.
Η J P Morgan που θεωρείται μεγάλος short στα ελληνικά ομόλογα προβαίνει εσχάτως σε αγορές.
Όλες αυτές οι κινήσεις μπορεί να εντάσσονται είτε στην προσπάθεια ανάληψης της αναδοχής είτε λόγω της επικείμενης δημοπρασίας. Ο Μάρτιος πάντως θα αποδειχθεί καθοριστικός μήνας ή η κερδοσκοπία θα αρχίσει να μειώνεται ή θα ενταθεί τακτική διαφορετικών κατευθύνσεων λοιπόν.

Πέτρος Λεωτσάκος
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης