Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Λιτότητα 26 δισ. ευρώ έως το 2015 - Στην πρέσα μισθοί, φοροαπαλλαγές, επιδόματα, φαρμακευτικές δαπάνες και συμβασιούχοι του Δημοσίου

tags :
Λιτότητα 26 δισ. ευρώ έως το 2015 - Στην πρέσα μισθοί, φοροαπαλλαγές, επιδόματα, φαρμακευτικές δαπάνες και συμβασιούχοι του Δημοσίου
Σε αυστηρή δίαιτα έως το 2015 θα βρίσκεται η Ελλάδα. Η συνταγή δίνεται μέσα από το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο το οποίο στοχεύει σε πόρους ύψους 26 δις. ευρώ την επόμενη τετραετία.Πρόκειται για ένα εξοντωτικό πακέτο λιτότητας το οποίο περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε όλο το φάσμα της οικονομίας.
Με το Μεσοπρόθεσμο, το οποίο μέχρι τις 15 Μαίου θα έχει κατατεθεί στην Βουλή, η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει: σημαντικές περικοπές δαπανών στον χώρο της Υγείας, «ψαλίδι» σε κοινωνικά επιδόματα και φοροαπαλλαγές ( 40%), μειώσεις μισθών αλλά και νέες αυξήσεις φόρων.
Λιγότεροι  τουλάχιστον κατά 10% θα γίνονται κάθε χρόνοι οι συμβασιούχοι στο Δημόσιο.
Στόχος είναι το έλλειμμα από 15,5% του ΑΕΠ το 2009 έως το 2015 να μειωθεί κοντά στο 1% του ΑΕΠ.
Το χρέος η βελόνα του οποίου δείχνει ήδη το 148% του ΑΕΠ θα αρχίσει να μειώνεται μετά το 2012.
Το μέγεθος της δημοσιονομικής προσπάθειας που χρειάζεται να υλοποιηθεί στην χώρα μας την περίοδο 2012-2015 είναι περίπου 23 δισεκατομμύρια ευρώ ή περίπου 10% του ΑΕΠ.
Η προσπάθεια θα βασιστεί κατά 2/3 στις δαπάνες (δηλαδή κατά περίπου 13 δισ. ευρώ ή κατά περίπου 6% του ΑΕΠ) και κατά 1/3 στα έσοδα (δηλαδή κατά περίπου 9 δισ. ευρώ ή 4% του ΑΕΠ).
Στο πακέτο  των 26 δις. ευρώ η κυβέρνηση εντάσσει και τα μέτρα 3 δις. ευρώ που απαιτούνται για να καλυφθούν οι αποκλίσεις στα έσοδα αλλά και στο έλλειμμα του 2010 που σκαρφάλωσε στο 10,4% του ΑΕΠ από 9,5% του ΑΕΠ που υπολόγιζε η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο, το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει σε 2,5 δισ. ευρώ την εξοικονόμηση από τον περιορισμό των φοροαπαλλαγών. Επίσης, Θα επανεξετασθούν οι φόροι υπέρ τρίτων, ενώ θα εφαρμοστούν εισοδηματικά κριτήρια στο ύψος των απαλλαγών και εκπτώσεων.
Προαναγγέλλεται επαναξιολόγηση όλων των απαλλαγών σε έμμεσους και άμεσους φόρους, αλλά και κατάργηση φορολογικών εκπτώσεων που δεν έχουν κοινωνικό ή αναπτυξιακό όφελος.
Σε 2,5 δισ. ευρώ υπολογίζονται τα οφέλη από τη μείωση των ελλειμμάτων σε επικουρικά ταμεία και από την αλλαγή στα κριτήρια χορήγησης των προνοιακών επιδομάτων, ενώ με εισοδηματικά κριτήρια θα χορηγούνται τα κοινωνικά επιδόματα.
Ακόμη 1,5 δισ. ευρώ θα προέλθει από τη μείωση της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ,τον έλεγχο στις φαρμακευτικές δαπάνες των Ταμείων και την επέκταση της χρήσης των γενόσημων φαρμάκων.
Περί τα 3,5 δισ. ευρώ υπολογίζει το οικονομικό επιτελείο ότι θα έρθουν στα ταμεία από την  καταπολέμηση της φοροδιαφυγής του λαθρεμπορίου και την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων  οφειλών.
Ενώ, 2 δισ. ευρώ προγραμματίζεται να εξοικονομηθούν από το λεγόμενο εξορθολογισμό της μισθολογικής δαπάνης στο Δημόσιο.
Το ωράριο θα αυξηθεί από τις 37,5 στις 40 ώρες την εβδομάδα, μείωση των υπερωριών, καθιέρωση της μερικής απασχόλησης, καθώς και η δυνατότητα άδειας άνευ αποδοχών για εργασία εκτός του δημοσίου τομέα. Παράλληλα, προαναγγέλλεται αναπροσαρμογή του αριθμού των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές.
Το πρόγραμμα προβλέπει μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά 2,5 δισ. ευρώ.
Γίνεται λόγος για μείωση των δαπανών για ενοίκια, ενέργεια και τηλεπικοινωνίες, αλλά και εφαρμογή πλατφόρμας ηλεκτρονικών προμηθειών για όλες τις αγορές στο Δημόσιο.
Από τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις  φορέων προγραμματίζεται να εξοικονομηθεί 1,1 δισ. ευρώ. Ετοιμάζεται μείωση του αριθμού αστυνομικών τμημάτων, καταργήσεις και συγχωνεύσεις πρεσβειών, προξενείων, γραφείων τύπου και άλλων υπηρεσιών στο εξωτερικό, αλλά και καταργήσεις και συγχωνεύσεις εφοριών και τελωνείων.
Από τη μείωση των αμυντικών δαπανών θα προέλθει 1,2 δισ. ευρώ, μέσω περικοπών στα εξοπλιστικά προγράμματα, κατάργηση στρατοπέδων και εξορθολογισμό των προμηθειών.
Από την αναδιοργάνωση των ΔΕΚΟ ζητούνται 2,3 δισ. ευρώ, με την αναδιάρθρωση εταιρειών όπως η ΕΡΤ και η ΕΑΒ, αλλά και τον "εξορθολογισμό" των τιμολογίων.
Eπίσης, από την εντατικοποίηση των πλάνων αναδιάρθρωσης σε ΟΣΕ και ΟΑΣΑ.

Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν:
ΔΑΠΑΝΕΣ: Εξοικονομήσεις 15,6 δισ. ευρώ ή 6,5% ΑΕΠ
* 1,1% του ΑΕΠ από την αξιολόγηση γραμμή-γραμμή όλων των κωδικών δαπανών στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά για να οδηγήσει σε εξοικονομήσεις από λειτουργικές δαπάνες (τηλεπικοινωνίες, ενέργεια, δημόσιες σχέσεις κ.λπ.) αλλά και ενοίκια, καθώς ερευνώνται όλες οι δυνατότητες χρήσης της ιδιόκτητης περιουσίας του δημοσίου. Η προσπάθεια ενισχύεται περαιτέρω από την εφαρμογή ενιαίου ηλεκτρονικού συστήματος προμηθειών.
* 1,1% του ΑΕΠ από την επαναξιολόγηση και την ορθολογικότερη και δικαιότερη κατανομή των κοινωνικών επιδομάτων για την μείωση των ελλειμμάτων των επικουρικών ταμείων, αλλά και των ελλειμμάτων των κοινωνικών φορέων με την εφαρμογή εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων στην χορήγηση επιδομάτων «και την καλύτερη στόχευση των προνοιακών δαπανών ώστε να δημιουργούν σε μια πραγματική αύξηση του επιπέδου διαβίωσης των συμπολιτών μας που έχουν πραγματικά ανάγκη».
* 0,5% του ΑΕΠ από την επαναξιολόγηση της λειτουργίας και των δαπανών των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, την κατάργηση και τη συγχώνευση φορέων που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τον νέο εκπαιδευτικό και τον νέο υγειονομικό χάρτη της χώρας, την κατάργηση και συγχώνευση εφοριών και τελωνείων και την κατάργηση και συγχώνευση υπηρεσιών στο εξωτερικό.
* 0,9% του ΑΕΠ εξοικονόμηση από το μισθολογικό κόστος του δημοσίου μέσα από την καλύτερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, την εφαρμογή της μίας πρόσληψης ανά πέντε αποχωρήσεις, την μείωση στον αριθμό των συμβασιούχων κατά 10% κατʼ έτος, την αύξηση του ωραρίου από 37,5 ώρες σε 40 ώρες την εβδομάδα όπως ισχύει σε όλη την υπόλοιπη οικονομία, την καθιέρωση δυνατότητας μερικής απασχόλησης στο δημόσιο και τον περαιτέρω περιορισμό των δαπανών για αμειβόμενες επιτροπές και υπερωρίες.
* 0,5% του ΑΕΠ του εξοικονομήσεις στον χώρο της υγείας με μείωση του κόστους ανά περιστατικό, την εφαρμογή κεντρικού συστήματος προμηθειών, την επανατιμολόγηση των ιατρικών πράξεων.
* 0,7% του ΑΕΠ του από τη φαρμακευτική δαπάνη στους φορείς υγείας, το ΕΣΥ και την φαρμακευτική δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων, με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τη χρήση γενόσημων και τη λίστα φαρμάκου.
* 0,5% του ΑΕΠ από την μείωση των δαπανών των ΔΕΚΟ μέσω του περιορισμού του μισθολογικού και λειτουργικού κόστους, τη συγχώνευση και το κλείσιμο φορέων και λειτουργιών, την μείωση των επιχορηγήσεων σε άλλους φορείς.
* 0,5% του ΑΕΠ από την μείωση των εξοπλιστικών δαπανών, αλλά και των λειτουργικών δαπανών στην Άμυνα της χώρας μέσω του κλεισίματος στρατοπέδων.
* 0,9% του ΑΕΠ από περαιτέρω εξοικονομήσεις σε άλλες δαπάνες του δημοσίου (π.χ. διαχειριστικό κόστος ΠΔΕ, διακίνηση τύπου, αποδιδόμενοι πόροι κ.λπ.) έως το τέλος της περιόδου.

Αύξηση δημοσίων εσόδων
Η συνεισφορά των εσόδων στη δημοσιονομική προσπάθεια πέρα από την αναμενόμενη αύξηση λόγω της επιστροφής της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για όλη την περίοδο 2011-2015 είναι περίπου 10 δισ. ευρώ ή 4,5% του ΑΕΠ και προκύπτει ως εξής:
* 1,5% του ΑΕΠ από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής μέσα από την πλήρη λειτουργία των ηλεκτρονικών συστημάτων διασταυρώσεων, ελέγχων και επεξεργασίας όλων των πληροφοριών που σχετίζονται με την φορολογική βάση.
* 1,5% του ΑΕΠ την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής μέσα από τις διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα ελέγχου και τα μέτρα για την μείωση της ανασφάλιστης εργασίας.
* 0,9% του ΑΕΠ από την επαναξιολόγηση με βάση κοινωνικά και αναπτυξιακά κριτήρια των φορολογικών απαλλαγών και την επανεξέταση των φόρων υπέρ τρίτων.
* 0,5% του ΑΕΠ από την αύξηση των εσόδων των ΔΕΚΟ και των εσόδων από τις συμμετοχές και την επιχειρηματική δραστηριότητα του κράτους.
* 0,3% του ΑΕΠ από την αύξηση των ίδιων πόρων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο της αποτελεσματικότερης διαχείρισης των ΟΤΑ και της αυξανόμενης ανεξαρτησίας των τοπικών φορέων διακυβέρνησης.

Παρεμβάσεις στις ΔΕΚΟ για 2,3 δισ. ευρώ
Το δημόσιο διατηρεί συμμετοχή και έλεγχο σε υποδομές και σε δομές αναγκαίες για να παράγονται καθολικές υπηρεσίες, αλλά μειώνεται δραστικά η δημόσια δαπάνη και η παράλογη επιβάρυνση του φορολογούμενου.
Για την περίοδο 2012-2015 στόχος είναι η βελτίωση του οικονομικού αποτελέσματος των ΔΕΚΟ κατά 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ, τόσο από την αύξηση των εσόδων τους όσο και από την μείωση των δαπανών τους.
Στο πλάνο αναδιαρθρώσεων μπαίνουν οι κυριότερες ΔΕΚΟ, όπως οι συγκοινωνιακές ΟΣΕ και ΟΑΣΑ, αλλά και οι παραγωγικές ΕΑΒ και ΕΑΣ, αλλά και η ΕΡΤ.
Αύξηση των εσόδων σημαίνει παραγωγικότερη λειτουργία, σημαίνει καλύτερος έλεγχος στις εισπράξεις, σημαίνει ανάπτυξη νέων εμπορικών δραστηριοτήτων και «καλύτερη τιμολόγηση των παρεχόμενων αγαθών και υπηρεσιών», σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.
Αντίστοιχα, μείωση των δαπανών σημαίνει νοικοκύρεμα και έλεγχος στις δαπάνες, σημαίνει συγχώνευση ή κλείσιμο φορέων και λειτουργιών, σημαίνει καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και εξορθολογισμός των αμοιβών, όπως επισημαίνει το υπουργείο.
Παράλληλα, εξετάζεται κάθε ενδεχόμενο και δυνατότητα αύξησης των εσόδων τους και αξιοποίησης των μέσων και των περιουσιακών στοιχείων που διαθέτουν.
Ο ρόλος των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών επαναξιολογείται. Εφαρμόζονται σχέδια αναδιάρθρωσης σε όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις, ξεκινώντας από τις πλέον ελλειμματικές, τον ΟΣΕ και τον ΟΑΣΑ.
Μειώνεται το προσωπικό στις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς και μεταφέρεται σε τομείς του δημοσίου που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Μείωση κοινωνικών δαπανών
Η κυβέρνηση λέει ότι προχωρά στην καλύτερη στόχευση και τη δικαιότερη κατανομή των κοινωνικών δαπανών, που μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονομήσεις που ξεπερνούν το 1,2% του ΑΕΠ.
Ενοποιούνται όλες οι κοινωνικές παροχές έτσι ώστε να παρέχονται από μία υπηρεσία που θα μπορεί να καταγράφει, να παρακολουθεί και να αξιολογεί την αποτελεσματικότητα της κοινωνικής και προνοιακής πολιτικής. Αυτό είναι το πρώτο βήμα και η βάση για ένα σύστημα ελάχιστου εγγυημένου επιπέδου διαβίωσης.
Οι αναλογιστικές μελέτες για τα Επικουρικά Ταμεία ασφάλισης θα αναδείξουν την δυνατότητα των ταμείων αυτών να συνεχίσουν να στηρίζουν τα εισοδήματα των συνταξιούχων στο μέλλον. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι αναγκαία μια μερική εξοικονόμηση πόρων από το επικουρικό σύστημα ασφάλισης της τάξεως του 0,5%-1%, ώστε να διασφαλιστούν οι επικουρικές συντάξεις των μελλοντικών συνταξιούχων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης