Τελευταία Νέα
Ελλάδα

"Ναι" στην αναδιάρθρωση του χρέους λέει o Σημίτης - Παπακωνσταντίνου: Τα σενάρια δεν βοηθούν τη χώρα - WSJ: Υπέρ της αναδιάρθρωσης και το ΔΝΤ... αλλά ο Στρος Καν άλλα λέει

tags :
(upd)Υπέρ της αναδιάρθρωσης του χρέους τάσσεται ο πρώην Πρωθυπουργός Κ. Σημίτης σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», όπου κάνει σαφές πως «η αναδιάρθρωση του χρέους ξεκαθαρίζοντας το τοπίο, θα απελευθερώσει δυνάμεις».
«Η αναδιάρθρωση μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες και δεν είναι σκόπιμη όταν η χώρα είναι απροετοίμαστη και σε αδυναμία να ελέγξει τις επιπτώσεις. Όμως, μία καλά προετοιμασμένη αναδιάρθρωση θα βελτιώσει ουσιαστικά τη θέση μας».
Ο κ. Σημίτης υποστηρίζει πως η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους το συντομότερο δυνατόν σε συνεννόηση με τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Καταρρίπτοντας τις φήμες περί τραπεζικών κλυδωνισμών, ξεκαθαρίζει πως από την αναδιάρθρωση δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις των πολιτών στις τράπεζες και εκτιμά πως ακόμα και αν η Ελλάδα υποστεί μία 20ετή δοκιμασία σκληρής λιτότητας για να αποφύγει την αναδιάρθρωση, τίποτα δεν εγγυάται ότι θα επιτύχει την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους, αφού, όπως τονίζει, «είναι επιπόλαιο να ελπίζουμε ότι τα επόμενα 20 χρόνια δεν θα προκύψουν οικονομικές αναταραχές, νομισματικές κρίσεις, ανατιμήσεις του πετρελαίου», που θα έχουν ως αποτέλεσμα να αναπαράγονται οι κρίσεις.
Σε ό,τι αφορά τις θυσίες και τα σκληρά μέτρα, ο κ. Σημίτης υποστηρίζει πως οι Έλληνες δεν θα πρέπει να ζήσουν για 20 χρόνια σε κατάσταση συνεχών δυσκολιών, λόγω των υψηλών επιτοκίων, που συμφωνήθηκαν σε κατάσταση κρίσης, ενώ επισημαίνει πως «η αναδιάρθρωση δεν είναι πανάκεια» γι' αυτό και δεν παύει η αναγκαιότητα προσαρμογής προς τους κανόνες των συνθηκών για το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα, ούτε απαλάσσεται η Ελλάδα από το μνημόνιο και τις άλλες υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.
“Η δημόσια συζήτηση για το θέμα της αναδιάρθρωσης δεν βοηθά τη χώρα” δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, υπέρ της άμεσης αναδιάρθρωσης του χρέους.
Μιλώντας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, ο κ. Παπακωνσταντίνου διέψευσε κατηγορηματικά όλες τις εικασίες περί αναδιάρθρωσης του χρέους τονίζοντας ότι το κόστος μιας τέτοιας κίνησης είναι πολύ μεγαλύτερο από το όποιο όφελος θα μπορούσε να υπάρξει και υπογράμμισε ότι και το ΔΝΤ έχει διαψεύσει πως συζητείται ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Αναφέρθηκε εκτενώς στις ανακοινώσεις της Παρασκευής για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2012-2015, τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα, ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη, ενώ στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι “δημόσια περιουσία που δεν αξιοποιείται αποτελεί σπατάλη όταν ζητάμε τόσες θυσίες από τον ελληνικό λαό”.
Ο υπουργός κατηγόρησε όσους ασκούν κριτική στα μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση, τόνισε την αναγκαιότητα του περιορισμού του ελλείμματος και ζήτησε “να μας πουν με ποιο άλλο τρόπο θα σταματήσει η χώρα να ξοδεύει περισσότερα από όσα εισπράττει”.
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε, επίσης, ότι η κυβέρνηση ενθαρρύνει την εξυγίανση του τραπεζικού τομέα για τον οποίο σημείωσε ότι θα πρέπει να ενδυναμωθεί και στο πλαίσιο αυτό δήλωσε ότι είναι ώρα για τολμηρές αποφάσεις.
Τέλος, αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογο του, Τ. Geithner, μετέφερε την ικανοποίηση που του εξέφρασε ο τελευταίος ο οποίος φέρεται να τόνισε ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και ο λαός της Ελλάδας έχουν κάνει πολύ περισσότερα από όσα ανέμεναν όλοι. “Μας εκπλήξατε όλους με όσα πετύχατε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα” φέρεται να δήλωσε ο Geithner, σύμφωνα με τον Έλληνα υπ. Εξωτερικών.
"Δεν έχει αλλάξει τίποτα" όσον αφορά την πρόθεση της Ελλάδας να αποπληρώσει το σύνολο του χρέους της, δήλωσε από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, D. Strauss Kahn. "Έχω πει ό,τι μπορούσα για το θέμα. Όμως σας αρέσει να το επαναλαμβάνω, οπότε θα το επαναλάβω", τόνισε χαρακτηριστικά. Υπενθύμισε ότι η βοήθεια των 110 δισ. ευρώ χορηγήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ με βάση την αντίληψη ότι η Αθήνα θα αποπλήρωνε το χρέος της.
"Αυτή ήταν η υπόθεση γύρω από την οποία οικοδομήθηκε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα και η στήριξη στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Δεν έχει αλλάξει τίποτα. Τελεία. Οι αγορές μπορούν να μιλάνε επί ώρες για την πιθανότητα να γίνει αυτό ή το άλλο", υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΔΝΤ. "Πάντα υπάρχουν υπέρ και κατά, όποια και αν είναι τα μέτρα της οικονομικής πολιτικής που έχετε στο μυαλό σας. Μέχρι τώρα εργαζόμαστε με βάση το πρόγραμμα που έχει αποφασιστεί", συνέχισε."Για να δουλέψει το πρόγραμμα, χρειαζόμαστε δύο πράγματα: η χώρα να κάνει ακριβώς ότι περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα, ακόμα κι αν είναι δύσκολο, και οι άλλοι εταίροι, στη συγκεκριμένη περίπτωση οι Ευρωπαίοι, να κάνουν τη δουλειά τους όσον αφορά το μηχανισμό αντιμετώπισης της κρίσης. Αυτό είναι όλο", κατέληξε ο αναφερόμενος στα μέτρα εξυγίανσης των ευρωπαϊκών τραπεζών που ζητά το ΔΝΤ.
Ωστόσο, δημοσίευμα της Wall Street Journal έρχεται να αναιρέσει τις δηλώσεις Strauss Kahn, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το ΔΝΤ τάσσεται υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Σε άρθρο της με τίτλο "IMF Believes Greece Should Consider Debt Restructuring By 2012" (Το ΔΝΤ θεωρεί ότι η Ελλάδα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους της έως το 2012)", η εφημερίδα αναφέρει ότι το ΔΝΤ "θεωρεί μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος και για το λόγο αυτό έχει διαμηνύσει προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες ότι η Αθήνα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση μέχρι το επόμενο έτος".
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, William Murray αρνείται κατηγορηματικά ότι ο οργανισμός συστήνει αναδιάρθρωση του συνολικού χρέους της Ελλάδας.
Η WSJ επικαλούμενη δήλωση πηγής προσκείμενης στο θέμα αναφέρει ότι μερίδα αξιωματούχων της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και υπουργοί Οικονομικών, έχουν διαμηνύσει στην ΕΚΤ ότι είναι απαραίτητη για την Ελλάδα η αναδιάρθρωση, ωστόσο τέτοια θέματα δεν τάσσονται προς δημόσια συζήτηση. "Η ΕΚΤ τάσσεται ενάντια σε οποιαδήποτε μορφή αναδιάρθρωσης, στον απόηχο των φόβων για μετάδοση", δηλώνει η ίδια πηγή στην εφημερίδα.

Όπως δηλώνει στη WSJ άλλη πηγή, το ΔΝΤ ενδεχομένως θα προχωρήσει στην επέκταση της περιόδου αποπληρωμής του δανείου που έχει χορηγήσει στην Ελλάδα από τα 3 στα 7 έτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης