Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Η Εθνική έχει την δυνατότητα να αντιμετωπίσει ακόμη και μια ακραία αναδιάρθρωση χρέους

 Η Εθνική έχει την δυνατότητα να αντιμετωπίσει ακόμη και μια ακραία αναδιάρθρωση χρέους
Οι διοικήσεις των τραπεζών που προετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο θα αποδειχθούν και οι πλέον αποτελεσματικές.
Με βάση τον κανόνα αυτό καταδεικνύεται ότι όλες οι τράπεζες προσπαθούν να βρουν λύσεις αν υπάρξει η χειρότερη εκδοχή για την Ελλάδα. Ωστόσο μια τράπεζα έχει την δυνατότητα να αντιμετωπίσει ίσως καλύτερα από άλλες τράπεζες μια ακραία εκδοχή αναδιάρθρωσης.

Η Εθνική έχει το πλεονέκτημα της Finansbank η οποία σημειωτέον προχωράει στην έκδοση κοινού ομολογιακού 750 εκατ δολαρίων άμεσα με στόχο να ενισχύσει την ρευστότητα της με ίδια μέσα.  
Ως γνωστό στα μέσα Ιουλίου θα ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης του 20% της Finansbank με στόχο να αντληθούν από 1 έως 1,2 δις ευρώ.
Παρ΄ ότι δεν έχει παρθεί τέτοια απόφαση αν η Εθνική κληθεί να αντιμετωπίσει μια ακραία αναδιάρθρωση χρέους τότε θα μπορεί εναλλακτικά να πωλήσει μεγαλύτερο ποσοστό της Finansbank να βρει έτσι κεφάλαια ώστε να καλύψει μια τυχόν ζημία από τα ομόλογα.
Η Εθνική λοιπόν δυνητικά έχει καλή εναλλακτική λύση ώστε να αντιμετωπίσει την πρόκληση μιας ακραίας αναδιάρθρωσης χρέους.
Πρόσφατα όπως έχει τονιστεί στο  πλαίσιο της πρόληψης και διασφάλισης ότι ακόμη και υπάρξει απομείωση  στα Ελληνικά χρεόγραφα η Εθνική τράπεζα πρέπει να είναι προετοιμασμένη η τράπεζα  διερεύνησε πόσο θα επιδράσει στα κεφάλαια της ένα ενδεχόμενο haircut 30%.
Το συμπέρασμα που προέκυψε είναι ότι η επίδραση στον δείκτη θα είναι περίπου 1,6% με 1,7%.
Ως παραδοχές ελήφθηκαν τα συνολικά κεφάλαια της Εθνικής περιλαμβανομένης και της πώλησης του 20% της Finansbank, το χαρτοφυλάκιο ομολόγων  και η παραδοχή ότι ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώνεται στο 15% περίπου.
Έτσι προέκυψε ότι η  Εθνική τράπεζα μπορεί να αντιμετωπίσει και haircut περίπου 30% στο χαρτοφυλάκιο ομολόγων εξέλιξη πολύ σημαντική που καταδεικνύει ότι η υπερεπάρκεια κεφαλαίων που διαθέτει είχε και ως στόχο πέραν των άλλων να διαφυλάξει την τράπεζα στην περίπτωση που υποχρεωθεί η χώρα να προχωρήσει σε haircut σε απομείωση των ομολόγων κατά 30%.
Όταν η Εθνική υλοποίησε εσπευσμένα ομολογιακό δάνειο μειωμένης εξασφάλισης 400 εκατ ευρώ όλοι το σύνδεσαν με τις υψηλές κεφαλαιακές απαιτήσεις που υποχρεώνει τις τράπεζες η συγκυρία.
Όταν η Εθνική αποφάσισε να υλοποιήσει μια μεγάλη κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 1,8 δις ευρώ όλοι γνώριζαν ότι το πράττει για να ενισχυθεί κεφαλαιακά μια περίοδο μάλιστα που είναι ζητούμενο η βελτίωση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας.
Όταν η Εθνική ανακοίνωσε και την πώληση έως και του 20% της Finansbank αντλώντας 1,2 δις ευρώ όλοι θεώρησαν ότι εντάσσεται σε ένα ευρύτερο  πλαίσιο θωράκισης των θυγατρικών της.
Όλα αυτά ισχύουν αλλά επίσης ισχύει και κάτι άλλο.
Η Εθνική βρίσκεται πλέον να διαθέτει πολύ περισσότερο κεφάλαιο από το αναγκαίο ακόμη και γι’ αυτή την συγκυρία.
Τι πραγματικά συμβαίνει;
Είναι προφανές ότι η διοίκηση της Εθνικής επιδίωξε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε ο όμιλος να ισχυροποιηθεί κεφαλαιακά.
Ωστόσο πίσω από αυτή την συνολική σε μητρική και θυγατρικές μεγάλη κεφαλαιακή ενίσχυση κρύβεται και ένα άλλο σχέδιο της διαφύλαξης της τράπεζας αν η χώρα προχωρήσει σε haircut στα ομόλογα.
Το χαρτοφυλάκιο ομολόγων της Εθνικής διαμορφώνεται στα 20,2 δις ευρώ αλλά το πραγματικό είναι 15,2 δις ευρώ.
Τα 5 δις ευρώ περίπου αφορούν το Τίτλος το swaps  με την Goldman Sachs το οποίο μετατράπηκε σε δάνειο αλλά φέρει διπλό μηχανισμό αντιστάθμισης κινδύνου.
Άρα τα 5 δις ευρώ από το Τίτλος δεν θα συμπεριληφθούν στο haircut αν η χώρα ακολουθούσε μια πολιτική haircut στα ομόλογα.
Η Εθνική δυνητικά θα επιβαρυνόταν για τα 15,2 δις ευρώ ομόλογα.
Με την υπερεπάρκεια κεφαλαίων η Εθνική τράπεζα διαφύλαξε και μια άλλη παράμετρο σε αυτή την πραγματικά δύσκολη συγκυρία να μπορεί να αφομοιώσει ένα haircut στα ομόλογα έως 30% δηλαδή μια σωρευτική ζημία 4,5 δις ευρώ περίπου.
Στην Ελλάδα η Εθνική είναι η μόνη τράπεζα που μπορεί να ανταπεξέλθει σε μια τέτοια κατάσταση.

Τα χαρτοφυλάκια ομολόγων των ελληνικών τραπεζών

Σε αυτή την χρονική συγκυρία το ελληνικό τραπεζικό σύστημα κατέχει 55 δις ευρώ ελληνικό χρέος το οποίο όμως σε ποσοστό 75% 42 δις ευρώ περίπου βρίσκονται στις κατηγορίες HTM και Lar, δηλαδή αποτιμώνται σε τιμές κτήσης.
Τα χαρτοφυλάκια AFS δηλαδή το διαθέσιμο προς πώληση επιδρά στο κεφάλαιο και το trading στα αποτελέσματα και τα οποία έχουν ελαχιστοποιηθεί σε σχέση με το παρελθόν.
Με τον τρόπο αυτό ναι μεν διασφαλίζονται από τις μεγάλες διακυμάνσεις όπως συνέβη πρόσφατα μετά το άλμα του spread αλλά και κατακόρυφη πτώση να καταγραφεί δεν θα αποτυπωθεί  λογιστικά στα χαρτοφυλάκια. Απλά οι τραπεζίτες όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στέλεχος δεν θα αγωνιούν τόσο όσο στο παρελθόν για την τύχη των χαρτοφυλακίων ομολόγων τους.
Η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων ομολόγων συντελέσθηκε οι τράπεζες πέρασαν μεγάλο μέρος των χαρτοφυλακίων τους από το trading και AFS στο HTM και LaR.
Δηλαδή από τα χαρτοφυλάκια που αποτιμώνται σε χαρτοφυλάκια που δεν αποτιμώνται ή κατά το ορθότερο αποτιμώνται μόνο στην τιμή κτήσης.
Πάντως είναι ενδεικτικό ότι οι 8 ελληνικές και κυπριακές τράπεζες διαθέτουν συνολικά 55 δις ευρώ ελληνικά ομόλογα εκ των οποίων τα 1,5 δις ευρώ αποτελούν το εμπορικό χαρτοφυλάκιο.
Δηλαδή μόνο το 2,7% του χαρτοφυλακίου ομολόγων των τραπεζών αποτελεί το εμπορικό χαρτοφυλάκιο.
Η Εθνική με 20,2 δις ευρώ εμφανίζει όπως είναι ήδη γνωστό το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο ομολόγων. Στο επενδυτικό τα 19,3 δις ευρώ και στο εμπορικό τα 0,9 δις ευρώ.
Πέραν από ελληνικά ομόλογα η Εθνική κατέχει 93 εκατ Βουλγαρίας, 110 εκατ Γερμανίας, 301 εκατ Ρουμανίας και πάνω από 3,5 δις ευρώ Τουρκίας μέσω της Finansbank.
Η Alpha bank κατέχει ελληνικά ομόλογα 4,6  δις ευρώ εκ των οποίων 4,6 δις ευρώ στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο και 50 εκατ στο εμπορικό.
Πέραν αυτών κατέχει 30 εκατ κυπριακά ομόλογα, 15 εκατ Αυστρίας, 486 εκατ ευρώ Ρουμανίας.
Η Eurobank κατέχει 7,458 δις ευρώ ελληνικά ομόλογα εκ των οποίων 7,362 δις ευρώ στο επενδυτικό και 96 εκατ στο εμπορικό.
Επίσης κατέχει 359 εκατ ομόλογα Βουλγαρίας, 97 εκατ Κύπρου, 162 εκατ Γαλλίας, 294 εκατ Γερμανίας, 100 εκατ Ιταλίας και 27 εκατ Λιθουανίας, 905 εκατ Πολωνίας και 682 εκατ Ρουμανίας.
Η Πειραιώς κατέχει συνολικά 8,606 δις ευρώ ελληνικά ομόλογα εκ των οποίων 8,4 δις ευρώ στο επενδυτικό και 200  ευρώ στο εμπορικό.
Παράλληλα κατέχει 542 εκατ ευρώ ομόλογα Ρουμανίας, εκ των οποίων 390 εκατ στο επενδυτικό και 152 εκατ ευρώ στο εμπορικό.
Η ΑΤΕ κατέχει 4,6 δις ευρώ έκθεση στο δημόσιο εκ των οποίων τα 4,4 δις ευρώ είναι στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο και 111 εκατ ευρώ στο εμπορικό.
Επίσης κατέχει ομόλογα Ρουμανίας 96 εκατ ευρώ.
Η τράπεζα Κύπρου κατέχει ομόλογα 871 εκατ της Κύπρου, 1,894 δις ευρώ Ελλάδος 356 εκατ Ιρλανδίας, 32 εκατ Ουγγαρίας, 59 εκατ Πολωνίας και 17 εκατ Σλοβενίας.
Η Marfin Popular Bank κατέχει 2,943 δις ευρώ ελληνικά ομόλογα τα οποία βρίσκονται στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο.
Αυστρίας 307 εκατ ευρώ, Κύπρου 314 εκατ ευρώ, 84 εκατ Ιρλανδίας.
Το ΤΤ διαθέτει 5,371 εκατ ευρώ ελληνικά ομόλογα εκ των οποίων τα 5,218 δις ευρώ στο επενδυτικό και 146 εκατ ευρώ στο εμπορικό.


Ομόλογα  ελληνικών και Κυπριακών τραπεζών

Ποσά σε δις ευρώ – ομόλογα Ελλάδος

Τράπεζα        Σύνολο    Επενδυτικό     Εμπορικό

Εθνική             20,2            19,3               0,9

Alpha                4,6             4,6                0,050

Eurobank          7,458        7,362            0,096

Πειραιώς            8,6            8,4                0,2

Κύπρου             1,894          1,8                 -

Marfin                 2,943        2,943             -

ATE                    4,6             4,4               0,111

TT                       5,371        5,218             0,146

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης