Τελευταία Νέα
Ελλάδα

ΧΑ: 1 στις 4 μετοχές δεν διαπραγματεύεται υπο κανονικό καθεστώς

ΧΑ: 1 στις 4 μετοχές  δεν διαπραγματεύεται υπο κανονικό καθεστώς
Μετά την πρόσφατη εξάμηνη αναθεώρηση των δεικτών του ΧΑ, 1 στις 4 μετοχές δεν βρίσκονται σε καθεστώς κανονικής διαπραγμάτευσης. Πιο συγκεκριμένα, 41 μετοχές έχουν υπαχθεί σε καθεστώς επιτήρησης, 10 βρίσκονται στην κατηγορία χαμηλής διασποράς και ειδικών χαρακτηριστικών, 4 μετοχές διαπραγματεύονται μόλις 1 ώρα την εβδομάδα και για 11 μετοχές έχει ανασταλεί η διαπραγμάτευσή τους.
Ταυτόχρονα το 90% των ημερήσιων συναλλαγών την φετεινή χρονιά  πραγματοποιειται από τις μετοχές του Ftse 20 όταν πρίν μία 5ετια το αντίστοιχο ποσοστό του Ftse 20 δεν ξεπερνούσε το 67%. Ο συνολικός δανεισμός των εισηγμένων το 2010 έφθασε τα 41,251 δισ. ευρώ από 40,878 δισ. ευρώ το 2009.
Στον κλάδο των τροφίμων υπάρχουν εισηγμένες οι οποίες από το 2010 βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση του δανεισμού τους. Κατʼ αρχήν η εισηγμένη αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Ατλάντικ», η οποία έχει εισέλθει στο άρθρο 99 περί προστασίας από τους πιστωτές της και εδώ και 10 μήνες περίπου πραγματοποιεί μπαράζ πώλησης των καταστημάτων της προκειμένου να αποπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις. Η Nutriart (πρώην Κατσέλης) βρίσκεται εδώ και καιρό σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες, προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει δάνεια, ενώ ήδη εντάχθηκε από την προηγούμενη εβδομάδα σε καθεστώς επιτήρησης.
Στην Cardico διαπραγματεύονται τα θέματα της συμμετοχής των τραπεζών στο μετοχικό κεφάλαιό της, σε συνδυασμό με αναδιάρθρωση του υπάρχοντος δανεισμού και εκταμίευση νέου, πιστεύοντας ότι υπάρχουν σαφείς δυνατότητες για μεσομακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Οι διαπραγματεύσεις, βέβαια, με τις τράπεζες δεν πρόλαβαν να ολοκληρωθούν, με αποτέλεσμα η μετοχή από την 1η Δεκεμβρίου 2010 να έχει αναστείλει τη διαπραγμάτευσή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Στην Plias ανέλαβε νέα διοίκηση, η οποία είναι σε διαπραγματεύσεις με τις συνεργαζόμενες τράπεζες, προκειμένου να συναινέσουν στη διατήρηση των δανείων, με την προϋπόθεση αποπληρωμής ποσού 1 εκατ. ευρώ, η οποία θα πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση της δρομολογούμενης αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Στον κλάδο της νηματουργίας, η Βαρβαρέσος υλοποιεί σχέδιο αναδιάρθρωσης και έχει υποβάλει αίτηση χρηματοδοτικής ενίσχυσης. Η μετοχή της εταιρείας παραμένει στην κατηγορία της επιτήρησης. Η Ελφίκο υλοποιεί πρόγραμμα αναδιοργάνωσης μειώνοντας τη δραστηριότητά της στον χώρο του βαφείου-φινιριστηρίου και δίνονταςέμφαση στην εμπορία υφασμάτων. Για την εξασφάλιση της αναγκαίας ρευστότητας, στο παρόν στάδιο, η εταιρεία προβαίνει στην πώληση του πλεονάζοντος μηχανολογικού εξοπλισμού. Θολό παραμένει το μέλλον της ΕνΚλω, με τη μετοχή να βρίσκεται εκτός αναστολής διαπραγμάτευσης από τις 26/2/2010. Σε διαδικασία αναδιάρθρωσης του δανεισμού της βρίσκεται η Νεώριον Σύρου. Η διοίκηση πιέζει για να εισπράξει βεβαιωμένες οφειλές του Δημοσίου προς αυτήν, που υπερβαίνουν τα 25 εκατ. ευρώ. Εχει υποβάλει αίτημα για δανεισμό με την εγγύηση του ελληνικούΔημοσίου.
Στο κλάδο των ΜΜΕ οι 5 από τις 9 εισηγμένες τέθηκαν σε καθεστώς επιτήρησης, ενώ το Alter παραμένει εκτός διαπραγμάτευσης από τις 30 Μαρτίου, αφού αδυνατεί να δημοσιεύσει τις ετήσιες λογιστικές καταστάσεις του 2010.
Σε κανονικό καθεστώς διαπραγμάτευσης παρέμειναν  οι «Καθημερινή», «Ναυτεμπορική» και «Αττικές Εκδόσεις». Σύμφωνα με τις παραπάνω εξελίξεις αποδεικνύεται ξεκάθαρα ότι βαθαίνει η ύφεση και δεκάδες υπερδανεισμένες εισηγμένες, καταπονημένες από την τρίτη ζημιογόνο χρήση, αναζητούν λύση μέσω σκληρών και επίμονων διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες για να πετύχουν αναδιαπραγμάτευση του δανεισμού τους. Οι τράπεζες πιέζουν τους βασικούς μετόχους τους να προχωρήσουν σε πώληση περιουσιακών στοιχείων για να εξασφαλίσουν την αναγκαία ρευστότητα. Οι επιχειρήσεις πρέπει να μειώσουν την περιουσιακή τους αποτίμηση για να πείσουν τους πιστωτές τους ότι μπορούν να εισέλθουν σε φάση εξυγίανσης.
Κι αυτό, γιατί οι συνεχείς ενέσεις δανεισμού οδηγούν σε αδιέξοδο. Τουλάχιστον σε πέντε κλάδους του Χ. Α. (τρόφιμα, κλωστές, εμπόριο, βιομηχανία, ΜΜΕ) συναντούμε εισηγμένες που παραμένουν στην κόκκινη γραμμή, καθώς προσπαθούν εδώ και πολλούς μήνες να πάρουν το πράσινο φως για την αναδιάρθρωση του δανεισμού τους.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης