Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Πιο αυστηρά τα κριτήρια παροχής ρευστότητας προς τις τράπεζες από την EKT – Τι συμβαίνει με τις εγγυήσεις των 30 δις ευρώ

 Πιο αυστηρά τα κριτήρια παροχής ρευστότητας προς τις τράπεζες από την EKT – Τι συμβαίνει με τις εγγυήσεις των 30 δις ευρώ
Φρένο στην παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες αν δεν αιτιολογούνται με πολύ σαφήνεια οι λόγοι βάζει η ΕΚΤ.
Συγκεκριμένα θέτει όρους και προϋποθέσεις για την αξιοποίηση των εγγυήσεων των 30 δις ευρώ με βάση τις οποίες σχεδιάζει το ελληνικό δημόσιο να στηρίξει τις τράπεζες το επόμενο διάστημα.
Με βάση αυτό τον μηχανισμό, οι ελληνικές τράπεζες θα εκδίδουν ομολογιακά δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και εν συνεχεία θα τα καταθέτουν στην ΕΚΤ ώστε να αντλούν ρευστότητα.

Η ΕΚΤ πλέον αυστηροποιεί τα χαλαρά σχετικά κριτήρια παροχής ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες τονίζοντας ότι πλέον θα τίθενται κανόνες.
Δηλαδή θα υπάρχουν όρια για την άντληση της ρευστότητας ενώ οι τράπεζες θα πρέπει να αιτιολογούν τους λόγους που αιτούνται νέα ρευστότητα από την ΕΚΤ με βάση τον νέο μηχανισμό εγγυήσεων των 30 δις ευρώ.
Η αλλαγή στρατηγικής της ΕΚΤ αφορά τις νέες εγγυήσεις αλλά εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο άσκησης πίεσης στις τράπεζες να μειώσουν την εξάρτηση τους από την ΕΚΤ.
Πρόσφατα τονιζόταν ότι μόλις  2,5 με 3 δις ευρώ μειώθηκε η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ στο α΄ τρίμηνο του 2011 και κατήλθε από τα 97,7 δις ευρώ στο τέλος του 2010  στα 94,6 δις ευρώ στο τέλος Μαρτίου του 2011.
Οι ελληνικές τράπεζες ήδη σε συνεργασία με την ΤτΕ συντάσσουν τα χρονοδιαγράμματα και την μεθοδολογία που θα ακολουθήσουν ώστε να μειώσουν την εξάρτηση τους από την ΕΚΤ.
Η μείωση της εξάρτησης θα πραγματοποιηθεί με 7 τρόπους.
1)Να μειώσουν το χαρτοφυλάκιο ομολόγων τους που φθάνουν τα 56 δις ευρώ στις 8 μεγαλύτερες ελληνικές και Κυπριακές τράπεζες.
Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της μη  ανανέωσης των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που λήγουν το 2011 περίπου 7 δις και το 2012 περίπου 10 δις ευρώ
2)Στο στόχαστρο των τραπεζών φαίνεται ότι μπαίνουν και τα εταιρικά ομόλογα.
Εκτιμάται ότι δυνητικά θα μπορούσαν να ρευστοποιήσουν 4 δις ευρώ εταιρικών  ομολόγων.
Ειδικά οι τράπεζες που έχουν πάρει θέσεις σε εταιρικά ομόλογα ΗΠΑ, Ρωσίας αλλά και ευρωπαϊκών εταιριών εμφανίζουν καλές αποδόσεις και με βάση πληροφορίες εξετάζεται η πώληση τους αλλά και η ανεύρεση αγοραστών.
Με βάση τις αποδόσεις τους τα εταιρικά ομόλογα Αμερικής εμφανίζουν τις υψηλότερες αποδόσεις ακολουθούν Ευρώπη Γερμανία και Μ. Βρετανία και έπεται η Ρωσία
3)Θα προχωρήσουν σε εκδόσεις repos όπως αυτή που πρόσφατα πραγματοποίησε η Eurobank 1 δις ευρώ.
Με βάση όλες τις ενδείξεις οι τράπεζες μπορούν να υλοποιήσουν repo συνολικά για το 2011 και 2012  περί τα  10 με 12  δις ευρώ.
4)Οι ελληνικές τράπεζες θα προχωρήσουν και σε απομόχλευση των στοιχείων ενεργητικού τους με στόχο να αυξήσουν την διαθέσιμη ρευστότητα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη οι τράπεζες έχουν υιοθετήσει τέτοιες πρακτικές και στους ισολογισμούς χρήσης 2011 και 2012 θα είναι εντονότερο το φαινόμενο αυτό.
Οι τράπεζες λοιπόν θα καταστούν μικρότερες μέσα από αυτή την διαδικασία απομόχλευσης.  
5)Μια λύση σοκ που έχει μάλιστα προτείνει η Τρόικα είναι να πωλήσουν τις θυγατρικές τους στα Βαλκάνια αλλά και στην Ελλάδα.  
Αυτό σημαίνει ότι αν μπορούσε να υλοποιηθεί ένα τέτοιο σχέδιο θα απελευθερωνόταν περίπου 15 με 20 δις ευρώ ρευστότητα.
Ωστόσο το αντεπιχείρημα που προβάλλεται είναι ισχυρό.
Αν οι ελληνικές τράπεζες αρχίζουν να πουλάνε τα Βαλκάνια ναρκοθετούν την μελλοντική τους πορεία καθώς η Ελλάδας για πολλά χρόνια θα είναι παγιδευμένη στην κρίση χρέους και τα Βαλκάνια θα αποτελούν την μόνη εναλλακτική πηγή εσόδων στο μέλλον…
6) Η Τρόικα έχει ζητήσει να μειώσουν δραστικά οι ελληνικές τράπεζες και τα κόστη τους.
Π.χ. να μειωθούν οι απολαβές των βασικών στελεχών περαιτέρω, να μειώσουν επίσης ανελαστικά κόστη να μειώσουν γενικά τις δαπάνες τους.
7) Ένα άλλο κεφάλαιο είναι τα ακίνητα. Τα ιδιοχρησιμοποιούμενα εκμεταλλεύονται οπότε δεν μπορούν να υπάρξουν πολλές παρεμβάσεις.
Τα μη ιδιοχρησιμοποιούμενα όμως μπορεί να δώσουν ένα καλό κέρδος.
Ούτε λίγο ούτε πολύ οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες κατέχουν συνολικά 7.500 ακίνητα αξίας 7,4 δις ευρώ.

Τι έχουν δανεισθεί οι τράπεζες από την ΕΚΤ;

Ποσά σε δις ευρώ

Τράπεζα

Ρευστότητα από ΕΚΤ

Αρχές Μαρτίου 2011

Ρευστότητα από ΕΚΤ 2012

Εθνική

18,6

12

Alpha

13,6

8

Eurobank

20 (18)

12

Πειραιώς

17,2

10-12

Κύπρου

2,8

1

Marfin

7

5

ATE

8,3

5

TT

2,5

1,5

Proton bank

1,2

0,600

Attica Bank

0,600

0,400

Λοιποί

3

1,5

Eurobank: Περιλαμβάνεται η Polbank

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης