Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Να επιβάλει φόρο στα ομολογιακά δάνεια των επιχειρήσεων σχεδιάζει το δημόσιο - Ποιες εταιρίες αφορά;

Να επιβάλει  φόρο στα ομολογιακά δάνεια των επιχειρήσεων σχεδιάζει το δημόσιο - Ποιες εταιρίες αφορά;
Φόρο στα ομολογιακά δάνεια που εκδίδουν οι επιχειρήσεις εξετάζει να επιβάλλει  η κυβέρνηση, στο παραπέντε της δημοσίευσης του νέου φορολογικού που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.
Το νέο φόρο θα πληρώσουν οι 320 εταιρίες του χρηματιστηρίου, οι οποίες, προτιμούν τα ομολογιακά δάνεια για να ενισχύσουν την ρευστότητα τους, αποφεύγοντας το «χαράτσι» που επικρέμαται στα υπόλοιπα τραπεζικά δάνεια.
Πρόκειται για την εισφορά του νόμου 128/75 με την οποία σήμερα επιβαρύνονται  κατά 0,6% τα επιτόκια των καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων και κατά 0,12% των στεγαστικών δανείων.
Εκτός από τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την εισφορά πληρώνουν και όλοι οι καταναλωτές οι οποίοι είναι κάτοχοι πιστωτικών καρτών.
Η επιβάρυνση από το φόρο ανέρχεται σε 0,6% επί του ανεξόφλητου ποσού της πιστωτικής κάρτας.   
Της εισφοράς εξαιρούνται μόνο οι επιχειρήσεις οι οποίες δεν πληρώνουν κανένα φόρο για τα ομολογιακά δάνεια που συνάπτουν, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα κρατικά ταμεία.                     
Ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, ως πρώην τραπεζικό στέλεχος,  είναι πολύ καλός γνώστης αυτής της κατάστασης.
Αισθανόμενος το βαθμό αυτής της στρέβλωσης στο χώρο των δανείων έχει προτείνει σύμφωνα με πληροφορίες στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου να αρθεί αυτή η αδικία.
Δηλαδή στην εισφορά του νόμου 128/75 να υπαχθούν και  τα ομολογιακά δάνεια που συνάπτουν οι εισηγμένες επιχειρήσεις .
Είναι χαρακτηριστικό ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2009 μέχρι και τα μέσα Οκτωβρίου οι εταιρίες προέβησαν στην σύναψη ομολογιακών δανείων άνω των 5 δις. ευρώ.
Το μισό κομμάτι της πίτας αυτών των δανείων ήτοι 2,55 δις. ευρώ απέσπασαν οι τράπεζες, ενώ το υπόλοιπο  μέγεθος των δανείων «μοιράστηκαν»  βιομηχανικές επιχειρήσεις, εταιρίες παροχής υπηρεσιών και πληροφορικής.
Στο υπουργείο Οικονομικών, υποστηρίζουν ότι ο νέος φόρος υπερτερεί έναντι μίας νέας πιθανής έκτακτης εισφοράς αφού δεν αποτελεί μέτρο «μίας χρήσης» κάτι που αρέσει ιδιαίτερα τις Βρυξέλλες, ενώ  θα εισφέρει στα άδεια κρατικά ταμεία χωρίς να θιγούν τα εισοδήματα των πολιτών.
Όσον αφορά στην απόδοση σε έσοδα που θα έχει το μέτρο αυτό θα εξαρτηθεί από τον συντελεστή που θα ορίσει το υπουργείο Οικονομικών επί των ομολογιακών δανείων.
Εάν, δηλαδή θα είναι μεγαλύτερος από αυτόν που ισχύει σήμερα στα επιχειρηματικά δάνεια ή ίσος με αυτόν (0,6%).  
Αρμόδιες πηγές πάντως, τόνιζαν στο «Banking news»  ότι στο σκεπτικό της κυβέρνησης είναι  η φορολόγηση των ομολογιακών δανείων να γίνει με συντελεστή αισθητά υψηλότερο από αυτόν που εφαρμόζεται στα επιχειρηματικά δάνεια.  

Μ. Χ.
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης