Τελευταία Νέα
Ελλάδα

(upd2)WSJ: Η άρνηση έστω και του ενδεχόμενου πτώχευσης ξεπερνάει τα όρια της κωμωδίας - Roubini: Διευθετήστε το ζήτημα της Ελλάδας έως το 2012

(upd2)WSJ: Η άρνηση έστω και του ενδεχόμενου πτώχευσης ξεπερνάει τα όρια της κωμωδίας - Roubini: Διευθετήστε το  ζήτημα της Ελλάδας έως το 2012
Να σταματήσουν να αρνούνται το ενδεχόμενο πτώχευσης της Ελλάδας καλεί η Wall Street Journal τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, σε ένα ιδιαίτερα αιχμηρό άρθρο που δημοσιεύει σήμερα. Για περίπου ένα χρόνο οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αρνούνται έστω και να αναγνωρίσουν την πιθανότητα πτώσευσης, και αυτό είναι κάτι που ξεπερνάει και τα όρια της κωμωδίας, αναφέρει χαρακτηριστικά η WSJ.
Ειδικότερα, η WSJ εξηγεί, πως «ακόμα και εάν η Ελλάδα πετύχει τους στόχους του πακέτου στήριξης, θα είναι φορτωμένη με ένα μη διατηρήσιμο χρέος, που ήδη πλησιάζει το 150% του ΑΕΠ. Όλες αυτές οι αναφορές προς το παρόν, αντιμετωπίζονται κατηγορηματικά με άρνηση από τους Ευρωπαίους και μη αξιωματούχους».
Πίσω από τις επίσημες αλλά ανώνυμες διαψεύσεις των τελευταίων ημερών στον ελληνικό τύπο κρύβεται το προφανές, τονίζεται στο εν λόγω δημοσίευμα. «Η αθέτηση της υποχρέωσης ή η αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας, θα έχει τέτοιο αρνητικό αντίκτυπο στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, που ενδέχεται  να χρειαστούν το δικό τους bailout, επομένως η ‘‘ανακούφιση’’ της Ελλάδας από το βάρος της θα κάνει περισσότερο κακό παρά καλό», υποστηρίζει η WSJ.
Το πάθημα της κατάρρευσης να γίνει μάθημα, καταλήγει η WSJ, καθώς η διδαχή από την χρηματοοικονομική κρίση που προκλήθηκε είναι ότι «οι επενδυτές δεν γνώριζαν με αρκετή σαφήνεια ποιοι είναι φερέγγυοι και ποιοι όχι, ποιοι θα σωθούν και ποιοι όχι». Και προτείνει πως «ο μόνος τρόπος για να μην εξελιχθεί η Ελλάδα στην Lehman της κρίσης χρέους της Ευρώπης δεν είναι να προσποιούμαστε ότι δεν θα γίνει αναδιάρθρωση χρέους, αλλά να αρχίζουμε να εξηγούμε πως θα αντιμετωπιστεί αυτό το ενδεχόμενο, παρέχοντας περισσότερα στοιχεία για το ποιος πλήττεται και με ποιο τρόπο».
Τη Γερμανία «καρφώνει» σε άρθρο του το πρακτορείο Bloomberg, η οποία «σκόρπισε» τις φήμες για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, προειδοποιώντας τη ότι μπορεί να φτάσουν να «καταραστούν» την ώρα που το έκαναν.
«Με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ίσως επιταχυνθεί η κρίση στην Ισπανία», αναφέρει αναλυτής στο πρακτορείο, επισημαίνοντας ότι υπάρχει να μεταβληθεί σε χιονοστιβάδα η κρίση χρεών στην ευρωζώνη.
Οι φήμες περί επικείμενης αναδιάρθρωσης ασκούν πιέσεις στο ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό σύστημα θα πιεστεί πολύ, καθώς τράπεζες εντός κι εκτός της Ελλάδας καθώς και κάτοχοι ελληνικών ομολόγων, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα εγχώρια συνταξιοδοτικά ταμεία, θα υποστούν ζημίες.

Reuters: Σε 2 χρόνια η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Η Ελλάδα θα αναγκαστεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της μέσα στα δύο επόμενα χρόνια, υποστηρίζει η πλειοψηφία των οικονομολόγων στους οποίους υπέβαλε σχετικό ερωτηματολόγιο το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, παρά τις διαψεύσεις από την Αθήνα και τις εκκλήσεις να μην το πράξει εκ μέρους όσων ασκούν πολιτική στην ευρωζώνη.
Η δημοσκόπηση η οποία διεξήχθη αυτήν την εβδομάδα κατέδειξε ότι 46 από 55 οικονομολόγους εκτιμούν πως ότι η Ελλάδα "θα πρέπει" να αναδιαρθρώσει το χρέος της.
Σχεδόν οι μισοί οικονομολόγοι, οι 24 από τους 45, δηλώνουν ότι θα παρέλθει τουλάχιστον ένα έτος πριν να δράσει η Ελλάδα, ενώ 7 θεωρούν ότι η κίνηση της Ελλάδας θα γίνει μετά από έξι έως 12 μήνες. Δέκα οικονομολόγοι εκτίμησαν ότι η δράση της Ελλάδας θα συμβεί μετά από 3 έως 6 μήνες. Μόνον 4 διαβλέπουν δράση της Ελλάδας μέσα σε λιγότερο από ένα τρίμηνο από σήμερα.
Πιθανότατα η Ελλάδα θα ζητήσει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών της, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης αυτής, με τη μείωση του επιτοκίου να είναι η επόμενη "προτιμώμενη" επιλογή.

Mersch (EKT): "Άδικη προκατάληψη" η συζήτηση περί στάσης πληρωμών στην Ελλάδα

Ως "άδικη προκατάληψη" χαρακτηρίζει τη συζήτηση περί ενδεχόμενης στάσης πληρωμών στην Ελλάδα, ο Yves Mersch, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
O Mersch σημειώνει ότι "στις ενδιαφερόμενες χώρες υπάρχουν κοινοβουλευτικές αποφάσεις για την προώθηση των μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων. Τυχόν αποτυχία αναγνώρισης της επιθυμίας των χωρών αυτών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους είναι άδικη προκατάληψη", σε συνέντευξή του στην Γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Αναφορικά με την Ισπανία, η οποία θεωρείται ως αδύναμη, ο Mersch δήλωσε ότι το δημόσιο χρέος της χώρας αυτής είναι πολύ χαμηλότερο από ότι στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, ακόμη και τη Γερμανία".

Roubini: Μέχρι το 2012 πρέπει να διευθετηθεί το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους


Αν το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους δεν διεθετηθεί μέχρι το 2012, παρότι θα χρειαστεί πολύ χρόνο και διαπραγματεύσεις, θα χρειαστούν άλλα 30 δισ. δολάρια για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό, διότι οι αγορές μένουν κλειστές για την Ελλάδα για τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα δάνεια, όπως εκτιμούν οι Nouriel Roubini.

Ballard (RBC): Η Ελλάδα θα υποχρεωθεί τον Ιούνιο να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση

Τον Ιούνιο η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της, διαμηνύει από την πλευρά του ο Simon Ballard, επικεφαλής αναλυτής της RBC.

Reynders (Βέλγος ΥΠΟΙΚ): Οι δηλώσεις για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους βοηθούν τους κερδοσκόπους

Με τη σειρά του, έμμεση κριτική σε όσους βοηθούν τους κερδοσκόπους με δηλώσεις για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους άσκησε ο Υπουργός Οικονομικών του Βελγίου D. Reynders, με συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Le Soir, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.
Ερωτηθείς αν η αναδιάρθρωση είναι λύση για τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας, o Βέλγος αξιωματούχος απάντησε "όχι", προσθέτοντας: "Το καλό βήμα είναι ακριβώς το αντίθετο: Πρέπει να βοηθήσουμε τη χώρα να βρει ένα βιώσιμο επίπεδο χρέους". Στη συνέχεια, είπε: "Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι πολλοί κερδοσκόποι ωθούν προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση και βοηθούνται από συγκεκριμένες δηλώσεις".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης