Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Οι προειδοποίησεις σοκ της S&P - Moody's, το σχέδιο για την δημοπρασία και η«παρέμβαση» στο spread (355 μ.β.)

Οι  προειδοποίησεις σοκ της S&P - Moody's, το σχέδιο για την δημοπρασία  και η«παρέμβαση»  στο spread (355 μ.β.)
(upd2)Οι σαφής προειδοποιήσεις  σοκ της Standard and Poor’s και της Moody's ,  προς την Ελλάδα ότι μπορεί να την υποβαθμίσουν έως 1 με 2 βαθμίδες δηλαδή έως το ΒΒΒ- αποτελεί μια αρνητική εξέλιξη για την αγορά ήδη το spread άνοιξε στις 355 μονάδες βάσης από 339 μονάδες βάσης που έκλεισε χθες.
Οι  προειδοποιήσεις  αυτές  είναι προειδοποιήσεις  μήνυμα «πάρτε σκληρά μέτρα ειδάλλως θα υποβαθμιστεί η πιστοληπτική ικανότητα έως 2 βαθμίδες».Πάντως δεν αποκλείεται η S&P και η Moody's  να λειτουργήσουν  ως αφορμή ώστε η κυβέρνηση να λάβει άμεσα πολύ σκληρά μέτρα.Εξετάζονται την ερχόμενη εβδομάδα να ανακοινωθούν τα νέα σκληρά μέτρα της Κυβέρνησης.
Ωστόσο το ελληνικό δημόσιο σε ένα τέτοιο θολό περιβάλλον θέλει να δανεισθεί και ταυτόχρονα να επιτύχει καλύτερους όρους δανεισμού.
Με βάση ορισμένες πληροφορίες η δημοπρασία των 10ετών ομολόγων ήταν να έχει υλοποιηθεί ωστόσο με  την αλλαγή του επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ και της αύξησης του spread πάνω από τις 351  μονάδες βάσης  σήμερα Πέμπτη άλλαξαν τα δεδομένα.
Όλες οι ενδείξεις συνηγορούσαν ότι θα υλοποιηθεί 22 Φεβρουαρίου ή 1η Μαρτίου.
Όμως ορισμένοι υποστηρίζουν ότι πρώτα θα ανακοινωθούν μέτρα από την κυβέρνηση τα οποία θα αντιμετωπισθούν θετικά από την αγορά (ΦΠΑ, 14Ος μισθός) και εν συνεχεία θα υλοποιηθεί η δημοπρασία των 10ετών σε ένα καλύτερο περιβάλλον.
Με αυτά τα δεδομένα η εκτιμώμενη απόδοση διαμορφώνεται στο 6,7% με 6,8% προφανώς πολύ υψηλό κόστος.
Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι για να μειωθεί το spread ίσως θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση των τραπεζών να αγοράζουν ομόλογα ειδικά τα ομόλογα αναφοράς ώστε να απορροφήσουν την όποια προσφορά και έτσι να κλείσει σταδιακά το spread κάτω από τις 300 μονάδες βάσης.
Επίσης μετά την δημοπρασία 3-4 τράπεζες αν αποφασίσουν να αγοράσουν θα μπορούσαν να αποτρέψουν την εκδήλωση κερδοσκοπικών παιχνιδιών.
Οι αγοραστικές παρεμβάσεις έχουν σημειωθεί και στο παρελθόν αλλά κανείς δεν τις επιβεβαίωνε  για προφανείς λόγους.
Πάντως με βάση ενδείξεις και πληροφορίες ετοιμάζεται κάποια συντονισμένη παρέμβαση η οποία μπορεί να εμφανισθεί ως απλή  εκδήλωση αγοραστικού ενδιαφέροντος αλλά θα έχει τα χαρακτηριστικά της παρέμβασης με στόχο να μειωθεί το spread.
Σε πολλά dealing rooms έχει αναφερθεί ως ένα πιθανό και αναμενόμενο ενδεχόμενο.


Πέτρος Λεωτσάκος
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης