Τελευταία Νέα
Ελλάδα

American Enterprise Institute: Σε κατάρρευση η ελληνική οικονομία – Αναπόφευκτο το haircut - Feld (Γερμανία): Δεν θα στηρίξουμε την ελληνική αναδιάρθρωση - Σχόλια H. Van Rompuy

American Enterprise Institute: Σε κατάρρευση η ελληνική οικονομία – Αναπόφευκτο το haircut  - Feld (Γερμανία): Δεν θα στηρίξουμε την ελληνική αναδιάρθρωση - Σχόλια H. Van Rompuy
(upd2) Για ακόμη μία φορά η εφημερίδα Financial Times δε χάνει ευκαιρία να επικρίνει με σφοδρότητα τις πολιτικές που επιβάλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε κάθε χώρα από την οποία καλείται, με την Ελλάδα να αποτελεί και πάλι ένα από τα πολλά παραδείγματα.
Σε ανάλυση του ο καθηγητής του American Enterprise Institute στην Washington, Desmond Lachman, αναφέρει ότι οι «τραγικές» επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο του ΔΝΤ και της ΕΕ, του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής του ΔΝΤ και της ΕΕ επιβεβαιώνει την άποψη αυτών που είχαν προειδοποιήσει ότι τα δρακόντεια δημοσιονομικά μέτρα μέσα στη ζώνη του ευρώ ήταν καταδικασμένα να οδηγήσουν στην κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας και να οδηγήσουν στην αύξηση του ελληνικού χρέους σε επίπεδα πέραν του 160% του ΑΕΠ.
Η εκτίμηση της αγοράς, σύμφωνα με το άρθρο είναι ότι η Ελλάδα έχει βασικό πρόβλημα φερεγγυότητας. Στην Ελλάδα το κόστος δανεισμού αντανακλά, σε σημαντικό βαθμό τη συμπεριφορά της αγέλης της αγοράς και αφήνει να εννοηθεί ότι σημαντική διαγραφή του δημόσιου χρέους στην Ελλάδα είναι σχεδόν αναπόφευκτη.
Τα τελευταία τρίμηνα το ΑΕΠ της Ελλάδας έχει συρρικνωθεί κατά 8% ενώ οι λιανικές πωλήσεις έχουν σημειώσει πτώση της τάξης του 20%. Την ίδια στιγμή τα έσοδα από τη φορολογία αντί να αυξηθούν κατά 8% όπως προβλεπόταν από το πρόγραμμα του ΔΝΤ, μειώθηκαν κατά 10% στο πρώτο τρίμηνο του 2011. Χωρίς άμεση ανατροπή των παραπάνω τάσεων τα έσοδα από τη φορολογία μπορεί να είναι κατά 10 δις λιγότερα από το στόχο του ΔΝΤ για το 2011.
Αυτή η εμπειρία επιπλέον υποδεικνύει πως η περαιτέρω εφαρμογή του δημοσιονομικού προγράμματος θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας και θα κάνει ακόμη δυσκολότερη την εξυπηρέτηση του χρέους.

Feld (Γερμανία): Δεν είμαστε πρόθυμοι να στηρίξουμε την ελληνική αναδιάρθρωση - Τι λέει ο Rompuy


Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποφύγει την αναδιάρθρωση και θα καταφύγει σε αυτή αργά ή γρήγορα, τονίζει ο Γερμανός κυβερνητικός σύμβουλος, Lars Feld. «Εμείς δεν είμαστε πρόθυμοι να τη στηρίξουμε», δηλώνει προκλητικά ο ίδιος
«Ο λόγος του χρέους της Ελλάδας προς το ΑΕΠ της θα ανέλθει στο 150% το 2013 ή το 2014», συμπληρώνει ο Feld, ενώ επισημαίνει ότι οι συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για την αναδιάρθρωση «δίνουν και παίρνουν».
«Οι Deutsche Bank και Commerzbank (αγοραστές ελληνικών ομολόγων) δεν θα αντιμετωπίσουν κανέναν πρόβλημα από την περίπτωση της Ελλάδας, καθώς η έκθεσή τους στο ελληνικό χρέος δεν είναι μεγάλη», δηλώνει χαρακτηριστικά ο ίδιος, ενώ όσον αφορά στην ΕΚΤ, υπογραμμίζει ότι φέτος θα δούμε 2 αυξήσεις επιτοκίων.
Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος της ΕΕ, Herman Van Rompuy, τονίζει ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο.
«Η χώρα μπορεί να αποφύγει την αναδιάρθρωση», συμπληρώνει ο ίδιος, ενώ όσον  αφορά στο Βέλγιο επισημαίνει ότι «δεν ταλανίζεται από δημοσιονομικούς κινδύνους στον προϋπολογισμό τη διετία 2011-2012».


www.bankingnews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης