Τελευταία Νέα
Ελλάδα

(upd2)Παπανδρέου: Σε κατάσταση μόνιμου συναγερμού η Ελλάδα - Juncker: Δεν συνιστά επιλογή η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους - Τι δηλώνει η Τρόικα

tags :
(upd2)Παπανδρέου: Σε κατάσταση μόνιμου συναγερμού η Ελλάδα - Juncker: Δεν συνιστά επιλογή η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους - Τι δηλώνει η Τρόικα
Βρισκόμαστε σε κατάσταση μόνιμου συναγερμού λόγω της πολυπλοκότητας του προβλήματος του χρέους και της κακοφωνίας που υπάρχει στην ΕΕ, ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στο κλίμα που έχει διαμορφωθεί γύρω από το πρόβλημα του χρέους, επικρίνοντας όσους σεναριολογούν και κινδυνολογούν και τονίζοντας ότι πριν από ένα χρόνο, όταν υπεγράφη η δανειακή σύμβαση για τα 110 δισ. ευρώ, υπήρχε το σενάριο της χρεοκοπίας, ενώ φέτος διακινείται το σενάριο της αναδιάρθρωσης.
Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός θα ήταν εγκληματικό η φιλολογία και το εμπόριο του φόβου που κυριαρχούν στην πολιτική και μιντιακή σκηνή να επηρεάσουν την υπεύθυνη στάση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Αρκετά με τους εργολάβους της αγωνίας των πολιτών, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι δυστυχώς στη χώρα είναι πολλοί εκείνοι που επιδίδονται στην κινδυνολογία. Στον ένα χρόνο που πέρασε από τη δανειακή σύμβαση, ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός έγιναν πολλά, τα οποία δεν πίστευαν ούτε και οι πιο αισιόδοξοι. Κι αυτό που μας απασχολεί καθημερινά, πρόσθεσε, είναι μόνο η δουλειά μας.
Αναφέρθηκε επίσης και στις φήμες που κυκλοφορούν περί πρόωρων εκλογών και ανασχηματισμού, τονίζοντας ότι όλοι αυτοί μιλούν για κάθε θέμα που μπορεί να είναι θεωρητικό, είτε μικροπολιτικό, είτε και επουσιώδες συγκρινόμενο με τα μεγάλα και σημαντικά προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Η δυνατότητα έκφρασης της γνώμης, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι φυσικά ελεύθερη, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια να ασχολείται με όλη αυτή τη σεναριολογία.
Αυτό που μας απασχολεί καθημερινά, τόνισε, είναι δουλειά μας και έχουμε χρέος να δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι που είναι προϋπόθεση για την επιτυχία της πατρίδας και να υλοποιηθούν οι μεγάλες αλλαγές που είναι ο στόχος μας.
Αναφερόμενος στον οδικό χάρτη που ο ίδιος παρουσίασε πριν το Πάσχα, τόνισε ότι με αυτόν δόθηκε το πλαίσιο των επιλογών για το νοικοκύρεμα της οικονομίας, για έναν δρόμο, ο οποίος είναι μακρύς, όπως είπε, και υπογράμμισε ότι, όπως πριν από ένα χρόνο σώσαμε τη χώρα από τη χρεοκοπία, με το σχέδιο που θα καταθέσουμε σε λίγες μέρες, θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση.

Juncker: Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν συνιστά επιλογή

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν συνιστά επιλογή, διεμήνυσε εκ νέου ο πρόεδρος του Eurogroup, J. C. Juncker, απορρίπτοντας για ακόμη μια φορά το όργιο φημών που έχει ξεσπάσει γύρω από τη διαχείριση του ελληνικού χρέους.

Ντερούζ (ΕΕ): Καταστροφική η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Την εκτίμηση ότι μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους θα είχε «καταστροφικές» συνέπειες, χωρίς παράλληλα να μειώσει την πίεση που υφίσταται η Ελλάδα, διατυπώνει σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα «Ντε Ταϊντ» ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο κλιμάκιο της Τρόικας, Σερβάς Ντερούζ.
Στη συνέντευξη με τίτλο «η ελληνική εξυγίανση είναι επώδυνη, αλλά εφικτή», ο Σ. Ντερουζ σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «ο κόσμος δεν έχει καταλάβει αρκετά ποιο είναι το κόστος και υπερεκτιμά τα οφέλη».
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Επιτροπής, η συμφωνία με την Ελλάδα προβλέπει ότι η χώρα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της, της τάξης του 5,5% του ΑΕΠ, από το 2014 έως το 2020. Το 2009, υπήρχε πρωτογενές έλλειμμα περίπου 10%, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα κενό 16 μονάδων. Ως εκ τούτου, όπως τονίζει ο Σ. Ντερούζ, ακόμη και στην περίπτωση που η Ελλάδα αναδιάρθρωνε κατά το ήμισυ το χρέος της, θα εξακολουθούσε να χρειάζεται πλεόνασμα περίπου 3% και στην ουσία, λοιπόν, «δεν θα άλλαζαν και πολλά».
Ο Σ. Ντερούζ υποστηρίζει ακόμη ότι μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση θα είχε μεγάλο κόστος, καθώς «το ελληνικό δημόσιο χρέος βρίσκεται σε μεγάλο ποσοστό στα χέρια των Ελλήνων πολιτών, των ελληνικών τραπεζών και των συνταξιοδοτικών ταμείων», με αποτέλεσμα να δεχθεί ένα ισχυρό πλήγμα, αν γινόταν αναδιάρθρωση , ενώ το κράτος θα χρειαζόταν και πάλι να συνεχίσει την εξυγίανση.
Αναφερόμενος στη επικείμενη επίσκεψη της Τρόικας στην Αθήνα, ο Σ. Ντερουζ επισημαίνει ότι στους πρώτους μήνες υλοποίησης του προγράμματος έχει γίνει πολύ καλή δουλειά, αν και όπως σημειώνει, «επρόκειτο κυρίως για τεχνικά εύκολες εξοικονομήσεις, που προήλθαν από τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις».
«Τώρα, στην ατζέντα περιλαμβάνονται πιο δύσκολες μεταρρυθμίσεις: ιδιωτικοποιήσεις, μεταρρύθμιση της υγειονομικής ασφάλισης, αναδιάρθρωση των δημόσιων επιχειρήσεων», υπογραμμίζει ο Σ. Ντερούζ, ο οποίος επισημαίνει ότι αυτές οι προσπάθειες «απαιτούν χρόνο και συναντούν μεγαλύτερη πολιτική αντίσταση».
Κατά τη διάρκεια του ελέγχου της προσεχούς εβδομάδας ο Σ. Ντερούζ αναφέρει ότι θα εξεταστούν οι εξοικονομήσεις ύψους 8% ή περίπου 20 δισ. ευρώ που θα πρέπει να γίνουν την περίοδο 2012-2014 αλλά και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, ύψους 50 δισ. ευρώ έως το 2015.
Σε ότι αφορά την έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που ετοιμάζουν η Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ ο Σ. Ντερούζ αναφέρει ότι «σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ανάλυσή μας, το χρέος της Ελλάδας θα αυξηθεί στο 160% του ΑΕΠ το 2012 και μετά θα αρχίσει σταδιακά να υποχωρεί».
«Η ταχύτητα με την οποία θα μειωθεί το χρέος θα καθοριστεί κυρίως από τρεις παράγοντες: Την τήρηση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος του 5,5%, τις σχεδιαζόμενες ιδιωτικοποιήσεις και την οικονομική ανάπτυξη σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα», υπογραμμίζει.

Ηawley (ΔΝΤ): Προτεραιότητα μας η διερεύνηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα διευρευνήσει την ικανότητα της Ελλάδας να διατηρήσει βιώσιμο το χρέος της στη διάρκεια της τέταρτης αναθεώρησης του προγράμματος της χώρας, στις αρχές Μαϊου, δηλώνει ο D. Ηawley, αξιωματούχος του ΔΝΤ.
"Ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης δεν μπορεί να πάει μπροστά αν το χρέος μιας χώρας δεν είναι βιώσιμο", προσθέτει.
Η τέταρτη αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος θα εστιάσει στις μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές στρατηγικές της χώρας, στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης στο σκέλος των αποκρατικοποιήσεων, στις εξελίξεις στην αγορά του real estate καθώς και στα σχέδια χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, δήλωσε ο Hawley.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης