Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Απειλείται με κρίση ρευστότητας η Ευρωζώνη; Ποιος ο ρόλος της Ελλάδας;

Απειλείται με κρίση ρευστότητας η Ευρωζώνη; Ποιος ο ρόλος της Ελλάδας;
Η λύση στο πρόβλημα της κρίσης χρέους που ταλανίζει την Ευρώπη είναι πολύ απλή.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος Α. Μέρκελ και ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Z. Kλ. Τρισέ πρέπει να απαντήσουν στο εξής ερώτημα: Διασώζουμε τράπεζες ή δανείζουμε τις υπερχρεωμένες χώρες της αδύναμης ευρωπαϊκής περιφέρειας; διερωτάται αρθρογράφος του CNBC.
Από τις αρχές του έτους την ευρωπαϊκή κρίση χρέους έχουν επισκιάσει τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή και την Ιαπωνία, καθώς και οι φόβοι για την πορεία της ισχυρότερης οικονομίας του πλανήτη, των ΗΠΑ. Ωστόσο καθώς οι μήνες περνούν ο ένας μετά τον άλλο, καθίσταται πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη της ριζικής αντιμετώπισης του ευρωπαϊκού ζητήματος.
Σύμφωνα με το CNBC, καθώς έχει φουντώσει η σεναριολογία για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η συμφωνία για το πακέτο διάσωσης της Πορτογαλίας ενδέχεται να... περάσει απαρατήρητη από τις αγορές ενόψει μάλιστα της σημερινής καθιερωμένης μηνιαίας συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
Ωστόσο πολύ σύντομα οι αγορές δεν θα είναι σε θέση να "αδιαφορούν" για την πορεία του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου.
"Την περασμένη εβδομάδα 241 ευρωπαϊκές τράπεζες χτύπησαν την πόρτα της ΕΚΤ για να δανειστούν από το 'παράθυρο' οριακής χρηματοδότησης της κεντρικής τράπεζας. Πρόκειται για έναν πολύ μεγάλο αριθμό χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων", δηλώνει ο Carl Weinberg, επικεφαλής οικονομολόγος της High Frequency Economics. "Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι αρκετές από τις ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν μεγάλη έκθεση σε ελληνικό, ιρλανδικό και πορτογαλικό χρέος", προσθέτει ο ίδιος.
Καθώς επενδυτές και τραπεζίτες αναμένουν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την εξέλιξη εκείνη που θα οδηγήσει στη σταθεροποίηση της δημοσιονομικής κατάστασης της Ελλάδας, ο καθένας που έχει παρακολουθήσει το ευρωπαϊκό ζήτημα είναι σε θέση να γνωρίζει πως ότι συμβαίνει στην Ελλάδα σήμερα είναι πιθανό να συμβεί και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα αύριο.
Όπως αναφέρει το CNBC, εν μέσω έντονων αντιδράσεων επί γερμανικού εδάφους για το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, η Γερμανίδα Καγκελάριος Α. Μέρκελ, ακόμη κι αν το επιθυμεί, δεν πρόκειται να επιχειρήσει την οικονομική στήριξη ενός ακόμη κράτους μέλους της Ευρωζώνης.
"Καθώς αναμένουμε τις εξελίξεις για την επόμενη μέρα της Ελλάδας και του ελληνικού χρέους, οι ευρωπαϊκές τράπεζες μόνο... ήρεμες δεν μπορεί να είναι", σχολιάζει επίσης ο Weinberg. "Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος έχει ήδη αρχίσει να βιώνει τον αντίκτυπο της διευρυμένης κρίσης χρέους...", καταλήγει.  
Επομένως οι ανά τον κόσμο επενδυτές προσδοκούν για λίγο... φως τόσο στο θέμα της Ελλάδας, όσο και της Πορτογαλίας, διερωτώμενοι γιατί όλα αυτά τα χρόνια "έκλεισαν τα μάτια" στην κρίση που πλήττει την Ευρωζώνη...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης