Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Πιέσεις για μέτρα πάνω από 26 δισ. ευρώ ασκεί η Τρόικα - Στα 2 δισ. ευρώ η "τρύπα" των εσόδων στο τετράμηνο

 Πιέσεις για μέτρα πάνω από 26 δισ. ευρώ ασκεί η Τρόικα - Στα 2 δισ. ευρώ η
Ασφυκτικές πιέσεις για την λήψη άμεσων μέτρων ασκεί η τρόικα στην κυβέρνηση μετά τις σοβαρές αποκλίσεις  που παρουσιάζει ο κρατικός προϋπολογισμός τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και των δαπανών.
Κατά τις πληροφορίες, η τρύπα στα κρατικά ταμεία προσεγγίζει τα 2 δις. ευρώ στο τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου 2011, παρά την αύξηση κατά 3,5% που κατέγραψαν τα έσοδα τον Απρίλιο.

Το ύψος αυτής της απόκλισης, ενδεχομένως να αυξήσει τιο έκτακτο πακέτο των μέτρων γι φέτος που η κυβέρνηση το υπολογίζει σε 3 δις. ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι τα συνολικά μέτρα που θα ληφθούν έως το 2105 θα ξεπεράσουν τα 26 δισ. ευρώ.
Τα στελέχη του ΔΝΤ και της Ε.Ε. που βρέθηκαν για δεύτερη μέρα χθες στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στάθηκαν ιδιαίτερα στην λήψη πρόσθετων μέτρων ώστε να μην υπάρχει απόκλιση τους επόμενους μήνες από τους στόχους του Μνημονίου.
Πρότειναν μάλιστα από την στιγμή που κανένα από τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Σχεδίου δεν έχει πάρει ακόμη την απαραίτητη πολιτική νομιμοποίηση να γίνουν εκ των προτέρων αλλαγές στους τομείς στους οποίους αποκλίνουν από τους στόχους.
Σ την ομάδα αυτή περιλαμβάνονται οι τομείς με τις υψηλότερες δημόσιες δαπάνες, όπως οι φοροαπαλλαγές ή τα κοινωνικά επιδόματα και σίγουρα ο δημόσιος τομέας στενός και ευρύτερος, ο τομέας της υγείας, και το ασφαλιστικό σύστημα που απορροφά το μεγαλύτερο μέρος των πρωτογενών δαπανών.
Η εξειδίκευση των μέτρων θα ξεκινήσει από την ερχόμενη Δευτέρα όταν θα φτάσουν στην Αθήνα οι αξιωματούχοι της Τρόικας. Τα μέτρα αναμένεται να έχουν αποκρυσταλλωθεί και υπογραφεί από την κυβέρνηση μέχρι και τις 18 του μήνα.
Ημερομηνία κατά την οποία ολοκληρώνεται και επίσημα η τέταρτη αξιολόγηση του Μνημονίου.
Πλεόν δεν υπάρχουν "κόκκινες γραμμές" για την κυβέρνηση. Αφού εκτός από τις δράσεις που είναι συνδεδεμένε ς με την πέμπτη δόσης του δανείου η τρόικα ( σ.σ. όπως θα αποτυπωθεί στις εκθέσεις που θα δώσουν στην δημοσιότητα ΕΕ και ΔΝΤ) θα εστιάσει και στην βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους
Αν υπάρχει θετική γνωμοδότηση τότε μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να διαπραγματευτεί μια περαιτέρω επιμήκυνση του δανείου των 110 δις ευρώ όπως αφήνει να διαρρεύσει το υπουργείο Οικονομικών .
Αν πάλι το ειδικό τμήμα των εκθέσεων για την βιωσιμότητα του χρέους αφήνει αμφιβολίες -έστω και μικρές - για την δυνατότητα αποπληρωμής των ελληνικών δανείων, τότε παραμένουν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα.
Σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια θα πραγματοποιήσουν νέες συναντήσεις με στελέχη των υπουργείων Εργασίας και Υγείας και μία πρώτη επαφή με το υπουργείο Εσωτερικών με το ενδιαφέρον των ξένων να συγκεντρώνει το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης