Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Αποχωρεί από την Εθνική το Norges bank Invesment Management – Νέες πιέσεις σε Alpha – Eurobank λόγω MSCI

 Αποχωρεί από την Εθνική το Norges bank Invesment Management – Νέες πιέσεις σε Alpha – Eurobank λόγω MSCI
To Norges Bank Invesment Management φαίνεται ότι αποτέλεσε μια από τις αιτίες βύθισης των ελληνικών τραπεζικών μετοχών καθώς σύμφωνα με πληροφορίες το Νορβηγικό fund πουλάει μετοχές της Εθνικής αλλά και της Alpha bank.

Aξίζει να αναφερθεί ότι το Norges Bank Invesment Management διατηρούσε μεγάλες θέσεις στα ελληνικά ομόλογα και στο χρηματιστήριο και εσχάτως αποχωρεί και προφανώς η εξέλιξη αυτή πέραν από κρίσιμη εξηγεί την πίεση που έχει υποστεί ο τίτλος της Εθνικής τράπεζας.
Σήμερα πραγματοποιήθηκαν μεγάλες εντολές από Citigroup και Credit Suisse περίπου 2 εκατ μετοχές και δεν αποκλείεται πίσω από αυτές τις κινήσεις να βρίσκεται εκ νέου το Norges Bank Invesment Management.
Παράλληλα πίεση ασκείται στους τίτλους της Alpha και Eurobank απόρροια αφενός του ενδεχόμενου οι μετοχές των δύο τραπεζών να βγουν από τον βασικό δείκτη της Morgan Stanley Capital International αφετέρου καταγράφονται πωλήσεις από long επενδυτές.
Να σημειωθεί ότι τα index funds πουλάνε όταν μια εταιρία εξέρχεται ενός βασικού δείκτη όπως της MSCI.

Ποιο είναι το Norges Bank Invesment Management


Από τους ισχυρούς θεσμικούς επενδυτές στην Ελλάδα ήταν  η Norges Bank Investment Management που αποτελεί το εθνικό Ταμείο της Νορβηγίας και εποπτεύεται από την Κεντρική τράπεζα και το Νορβηγικό δημόσιο.
Η Norges Bank διαχειρίζεται συνολικά 360 δις ευρώ με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία ενώ στοχεύει όπως έχει προβλέψει το Ταμείο να ελέγχει 750 δις ευρώ ή 6 τρις ευρώ νορβηγικές Κορώνες.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μόνο το τελευταίο διάστημα η Norgers Bank έχει αγοράσει 500 εκατ ευρώ ελληνικά ομόλογα από δημοπρασίες και άλλες πηγές.
Σημειώνεται ότι το 60% των επενδύσεων του ταμείου είναι σε μετοχές και το 40% σε ομόλογα ενώ εσχάτως τοποθετείτε και σε ακίνητα.
Με βάση ορισμένες πηγές που παρακολουθούν πολύ στενά τις δραστηριότητες της Norgers Bank η συνολική έκθεση του Ταμείου στα ελληνικά ομόλογα προβλεπόταν στο παρελθόν  στα 1,2 δις ευρώ και ενδεχομένως να έχουν μειωθεί αισθητά.
Ωστόσο είχε  αποκτήσει θέση και σε τραπεζικές μετοχές αλλά και άλλες εταιρίες του 20σάρη.
Ειδική προτίμηση έχει στις τραπεζικές μετοχές. Οι θέσεις είχαν χτιστεί μέσα στο 2010.
Παράλληλα φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον από τους Νορβηγούς για ακίνητα του ελληνικού δημοσίου.
Στρατηγικά οι τοποθετήσεις της Norgers bank είναι σχετικά εξασφαλισμένες καθώς όπως αναφέρουν ορισμένες πηγές έχει αγοράσει πολύ βραχυχρόνιας διάρκειας ομόλογα από έντοκα έως 1,5 έτος.
Δεν τοποθετήθηκε σε μεσοβραχυχρόνια ομόλογα ενώ δεν υπάρχουν πληροφορίες αν κατέχει πολύ μακροπρόθεσμα ομόλογα.


Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης