Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Επικρίσεις της διεθνούς κοινότητας απέναντι στο δημοσίευμα του Der Spiegel

Επικρίσεις της διεθνούς κοινότητας απέναντι στο δημοσίευμα του Der Spiegel
Το άρθρο του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel που αναστάτωσε Έλληνες και Ευρωπαίους αξιωματούχους, οδήγησε χαμηλά το ευρώ, στα 1.4395 δολάρια, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Παρασκευής. Μέσα στο Σαββατοκύριακο και μετά από έντονες αντιδράσεις και σενάρια, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι βγήκαν μπροστά για αποκλείσουν οποιαδήποτε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
«Εάν υπήρχε συνεννόηση να εξέλθει η Ελλάδα από την ευρωζώνη, η χώρα θα ήταν σε θέση να υποτιμήσει το νόμισμά της και να γίνει πιο ανταγωνιστική», δήλωσε ο επικεφαλής του ινστιτούτου IFO, Hans-Werner Sinn. «Εάν, από την άλλη μεριά, η Ελλάδα δοκιμάσει μια «εσωτερική» υποτίμηση μεταξύ 20% και 30% με τη μείωση σε μισθούς και τιμές θα έρθει μάλλον στο χείλος του εμφυλίου πολέμου» πρόσθεσε ο ίδιος.
Στη συνέχεια, ένα μέλος της κυβέρνησης συνασπισμού της Γερμανίδας Καγκελαρίου Angela Merkel δήλωσε πως «Αν η Ελλάδα θέλει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, αυτή θα είναι δική της αυτόνομη απόφαση».
Ακολούθησε η διάψευση αυτών των σεναρίων από το Γερμανό υπουργό Οικονομίας και, στη συνέχεια, του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, ο οποίος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι συνομιλίες που έλαβαν χώρα την Παρασκευή ήταν σχετικές με την πιθανή πρόσβαση σε κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα επόμενα δύο χρόνια. «Οι αγορές εξακολουθούν να μην εμπιστεύονται στη χώρα μας» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Ο Carl Weinberg, επικεφαλής οικονομολόγος της High Frequency Economics χαρακτήρισε «προφανώς γελοία» οποιαδήποτε συζήτηση περί εξόδου της Ελλάδας από την ΕΕ. «Έχουμε προειδοποιήσει ότι η Ελλάδα δεν έχει ποτέ πραγματικά να συμμορφωθεί με τους όρους του σχεδίου διάσωσης και ότι η κρίση που αντιμετωπίζει ήταν ανέκαθεν αναπόφευκτη», δήλωσε ο ίδιος.
Ο οικονομολόγος της HFE, εκτιμά πως αναμένεται «μια ενδεχόμενη πολυετή αναδιάρθρωση στα ελληνικά και πορτογαλικά ομόλογα, ενώ είναι πολύ πιθανό να συμβεί το ίδιο και στα ιρλανδικά ομόλογα.»
Σύμφωνα με το Weinberg, «η αναδιάρθρωση μπορεί να συμβεί είτε με τον εύκολο τρόπο είτε με τον δύσκολο τρόπο. Ο εύκολος τρόπος είναι μέσω ενός σχεδιαζόμενου προγράμματος αναδιάρθρωσης. Η Ελλάδα ακολουθεί σήμερα τον δύσκολο.»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης