Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Goldman Sachs: Δύο οι λύσεις για την Ελλάδα… ή επιμήκυνση των ομολόγων 2012-15 ή νέο δάνειο

tags :
Goldman Sachs: Δύο οι λύσεις για την Ελλάδα… ή επιμήκυνση των ομολόγων 2012-15 ή νέο δάνειο
Σε σταυροδρόμι βρίσκεται η Ελλάδα, ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του Μνημονίου, σύμφωνα με την Goldman Sachs, επισημαίνοντας ότι η λύση της αναδιάρθρωσης που υποστηρίζουν ορισμένοι αναλυτές είναι μία ριψοκίνδυνη στρατηγική, καθώς στην αγορά δεν έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και στην ελληνική οικονομία δεν έχει εδραιωθεί η ανάπτυξη και οι τράπεζες βρίσκονται σε διαδικασία ενίσχυσης κεφαλαίων.
Η Goldman Sachs, αναφέρει δύο πιθανές λύσεις που μπορούν να ακολουθηθούν για την επίλυση του ελληνικού προβλήματος:
-Η πρώτη λύση επιβάλει την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του υπάρχοντος χρέους, ή όσο το δυνατό περισσότερου μέρους των ομολόγων που λήγουν την περίοδο 2012-2015. Σ’ αυτήν την περίπτωση θα εμπλακούν χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εγχώρια και ξένα, ενώ θα εξασφαλιστεί περισσότερος χρόνος για την Ελλάδα να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις της.
- Η δεύτερη λύση επιβάλει νέο δάνειο από την ΕΕ. Αν και είναι δύσκολη μία τέτοια απόφαση, με όρους πολιτικούς, πιθανόν είναι να απαιτηθούν από την Ελλάδα νέοι όροι.
Η Goldman Sachs απορρίπτει επίσης και τα σενάρια εξόδου της χώρας από το ευρώ, επισημαίνοντας ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προκαλούσε σημαντικούς συστημικούς κινδύνους όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την ευρωζώνη. «Σε μια τέτοια περίπτωση και με αυτές τις συνθήκες, η ΕΚΤ πιθανότατα θα κληθεί να μαζέψει τα κομμάτια».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης