Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Regling (EFSF): «Ιδανική, αλλά όχι εύκολη λύση» το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της Ελλάδας - Rehn: Πάρτε νέα μέτρα

Regling (EFSF): «Ιδανική, αλλά όχι εύκολη λύση» το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της Ελλάδας - Rehn: Πάρτε νέα μέτρα
(upd3)«Ιδανική, αλλά όχι εύκολη λύση» χαρακτήρισε το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της Ελλάδας ο επικεφαλής του Προσωρινού Μηχανισμού Στήριξης, Klaus Regling, επισημαίνοντας ότι έτσι θα γίνει ένα σημαντικό βήμα για την πορεία του ελληνικού χρέους.
Υπενθυμίζεται ότι ο Klaus Regling την περασμένη εβδομάδα είχε κατηγορήσει μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ότι απεργάζονται την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους προκειμένου να αντλήσουν κέρδος από αυτήν.
«Ένας αριθμός τραπεζών προωθεί μία τέτοια εξέλιξη, επειδή διαθέτουν ελάχιστες επενδύσεις στην Ελλάδα», είχε υποστηρίξει ο Regling αναφερόμενος σε περιπτώσεις κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας, που οδηγήθηκαν σε αναδιάρθρωση, από την οποία τράπεζες απεκόμισαν σημαντικά οφέλη.
Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, J. C. Trichet δήλωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει απαρέγκλιτα το πρόγραμμα. Η αναδιάρθρωση δεν πρέπει να αποτελεί λύση για την Ελλάδα, αλλά θα πρέπει να παραμείνει πιστή στη διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής και δομικών μεταρρυθμίσεων, ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Rehn: Σε λίγες εβδομάδες οι αποφάσεις για την Ελλάδα
- Πάρτε νέα μέτρα

Λίγες εβδομάδες μας χωρίζουν από τη λήψη αποφάσεων της ΕΕ για την Ελλάδα, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για θέματα οικονομίας, Olli Rehn.
Όπως ανέφερε ο Rehn, η Ελλάδα πρέπει να λάβει πρόσθετα μέτρα για την "τακτοποίηση" της δημοσιονομικής της κατάστασης φέτος, καθώς φαίνεται πως χάνει τους στόχους για τη μείωση του ελλείμματος.
"Λόγω της αδύναμης ανάπτυξης πέρυσι, υπάρχει ανάγκη για τη λήψη περαιτέρω μέτρων για τη δημοσιονομική προσαρμογή", ανέφερε ο επίτροπος.
"Πολλά θα εξαρτηθούν από την αξιολόγηση των ελεγκτών στην Αθήνα", σχολίασε ο ίδιος, ενώ ζήτησε από όλα τα πολιτικά κόμματα να στηρίξουν τα σκληρά μέτρα λιτότητας και το πρόγραμμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζεται.
Ο επίτροπος επανέλαβε ότι είναι νωρίς να μιλούμε για νέο δάνειο στην Ελλάδα.

Ανησυχίες Nowotny για τους στόχους της Ελλάδας – Fichtner: "Πρέπει να χρεοκοπήσετε τώρα"

Μεγάλες ανησυχίες έχει προκαλέσει στην Ευρώπη το γεγονός ότι η Ελλάδα φαίνεται να μην έχει ικανοποιήσει τους όρους του πακέτου διάσωσης το τελευταίο διάστημα, με τον Ewald Nowotny, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, να επισημαίνει σε συνέντευξη του ότι υπάρχουν δυσκολίες.
Σε άρθρο στην αυστριακή εφημερίδα Kronen Zeitung ο Nowotny ανέφερε ότι "η Ελλάδα προφανώς δεν έχει ικανοποιήσει επαρκώς τους όρους τελευταία. Το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων θα είναι το πιο ευαίσθητο σημείο εδώ".
Παράλληλα, ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Στέφεν Κάμπετερ υπογράμμισε την ανάγκη να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους της.
«Δεν είμαι διατεθειμένος να εγκαταλείψω τώρα την προσπάθεια», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Στέφεν Κάμπετερ. Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός, υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί την άποψη κάποιων ειδικών που θέλουν να αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει, μερικούς μόνο μήνες μετά την έναρξη του μεταρρυθμιστικού της προγράμματος.
"Αφήστε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει τώρα. Θα είναι πιο φθηνή λύση αν συμβεί τώρα παρά σε ένα χρόνο". Τούτο αναφέρει ο Ferdinand Fichtner, οικονομολόγος του Γερμανικού Ινστιτούτου Επιστημών (German Institute for Science - DIW) και πρώην μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
"Μια χρεοκοπία της Ελλάδας τώρα θα ήταν χρησιμότερη από ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης", ανέφερε ο Fichtner, μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.
"Με το να επιμηκύνουμε για έναν ακόμη χρόνο την αγωνία της Ελλάδας το μόνο που θα κερδίσουμε είναι να κάνουμε το αναπόφευκτο haircut πιο φθηνό", πρόσθεσε.

Προειδοποιήσεις από Σλοβενία για την επόμενη δόση - Τι λέει η Σλοβακία

Την ίδια ώρα η Σλοβακία, η μόνη χώρα της Ευρώπης που δεν συμμετείχε στο πακέτο διάσωσης  της Ελλάδας, φαίνεται να εκτιμά ότι η καλύτερη επιλογή για τη λύση του ελληνικού ζητήματος είναι η έξοδος της χώρας μας από το ευρώ.
Στο μεταξύ, την προειδοποίηση ότι εάν η έκθεση του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ δείξει πως η Ελλάδα δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, η Σλοβενία δεν θα καταβάλλει την επόμενη δόση του δανείου προς αυτήν, διατύπωσε ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Μπορούτ Παχόρ.
Σε δηλώσεις του μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Παχόρ τόνισε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να καταβάλλει την επόμενη δόση στο δάνειο για την Ελλάδα, εάν αποδειχθεί ότι η τελευταία δεν εφαρμόζει μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας και τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.
"Εάν το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταλήξουν, στις 18 Μαΐου, ότι η Ελλάδα προσπαθεί να καταπολεμήσει τα αίτια της κρίσης με πολύ αργό ρυθμό, η Σλοβενία δεν θα καταβάλλει- κι αυτή θα είναι η εντολή μου προς τον (αρμόδιο) υπουργό- την επόμενη δόση του δανείου προς την Ελλάδα", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παχόρ.
Όπως τόνισε, σ' αυτή την περίπτωση, ο κίνδυνος να μην μπορέσει η Ελλάδα να αποπληρώσει το χρέος της, θα ήταν πολύ μεγάλος.
Ο κ. Παχόρ εξέφρασε, επίσης, τον προβληματισμό του για τις πολιτικές διαιρέσεις στην Ελλάδα και τα συσσωρευμένα δομικά προβλήματα, που αντιμετωπίζει η χώρα, σε συνδυασμό με την υπερχρέωση, όπως χαρακτηριστικά είπε.
Ο ίδιος παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι η απόφαση να δοθεί δάνειο στην Ελλάδα ήταν σωστή, αλλά, όπως επισήμανε, ελήφθη υπό "συγκεκριμένες προϋποθέσεις".

Tumpel - Gugerell (EKT): Κανένα νέο δάνειο πριν τα πορίσματα της αναθεώρησης της ελληνικής οικονομίας

Από τη μεριά της η G. Tumpel - Gugerell, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να λάβει κανένα νέο δάνειο, προτού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης