Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Τρύπα 13 δις. ευρώ στα οικονομικά του κράτους – Οριστικοποιούνται αύριο τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος

Τρύπα 13 δις. ευρώ στα οικονομικά του κράτους – Οριστικοποιούνται αύριο τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος
Τρύπα – μαμούθ που ξεπερνά τα 13 δις. ευρώ δείχνουν τα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης στο πρώτο τρίμηνο του έτους.
Η εικόνα αυτή της ελληνικής οικονομίας μεταδόθηκε και στις Βρυξέλλες με τους αξιωματούχους της Τρόικας να παρουσιάζουν στο χθεσινό συμβούλιο του Eurogroup τα «κακώς κείμενα» της ελληνικής οικονομίας.
Και ήταν πολλά. Η αντιπροσωπεία της Τρόικας ανέλυσε τους κινδύνους που παρουσιάζονται στην πορεία εφαρμογής του Μνημονίου, τις αστοχίες που υπάρχουν στα έσοδα και την αδυναμία της Ελλάδας να μειώσει φέτος το έλλειμμα στο 7,4% του ΑΕΠ.
Οι εκπρόσωποι της Τρόικας κατέδειξαν στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης την ανάγκη που έχει η χώρα μας από ένα νέο δάνειο που θα τις επιτρέψει να καλύψει  χρηματοδοτικές ανάγκες ύψους 57 δις. ευρώ  που έχει την επόμενη διετία ( 2012 – 2013).
Η λήψη ενός νέου δανείου θα σημάνει και πρόσθετα μέτρα για τη χώρα μας. Μόνο για φέτος, η Τρόικα τα έχει υπολογίσει στα 7 δις. ευρώ, τη στιγμή που ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για προσαρμογή 3 δις. ευρώ.
Τα  έκτακτα μέτρα του 2011 όσο και αυτά που θα επιβληθούν σταδιακά έως το 2015 θα περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα που θα δοθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας στη δημοσιότητα.
Τα μέτρα θα έχουν οριστικοποιηθεί μέχρι την Τετάρτη στην πρωινή σύσκεψη που θα έχει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου με τους αξιωματούχους της Τρόικας. Μετά το πέρας των εργασιών του Eurogroup οι ξένοι θα επιστρέψουν στην Αθήνα για να συνεχίσουν τους ελέγχους στο μέτωπο του προϋπολογισμού και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Κατά τις πληροφορίες, την Τετάρτη θα συζητηθεί και το θέμα της 5ης δόσης, 12 δις. ευρώ, του δανείου,  με την τρόικα να έχει προειδοποιήσει από πολύ νωρίς για την καθυστέρηση της καταβολής.
Κανονικά η εκταμίευση θα πρέπει να γίνει τον Ιούνιο, αλλά νεότερες πληροφορίες θέλουν την τρόικα να την αποδεσμεύει τον Ιούλιο.
Κάτι ανάλογο συνέβη και με τη δόση του Δεκεμβρίου την οποία η χώρα μας εισέπραξε τον Ιανουάριο.         
Κατά τις πληροφορίες, η καθυστέρηση της πέμπτης δόσης του δανείου συνδέεται με τις αστοχίες του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.
Ειδικότερα, στο πρώτο τρίμηνο του έτους, διαπιστώνονται:
1. Εκρηκτική αύξηση του κρατικού ελλείμματος από τα 2,4 δις. ευρώ τον Ιανουάριο στα 4,1 δις. τον Φεβρουάριο και να διπλασιάζεται στα 8 δις. τον Μάρτιο. Αν συνεχίσει με την ίδια πορεία και τους επόμενους μήνες τότε προβλέπεται πως θα ξεπεράσει τα 24 δις. ευρώ μέχρι τα τέλη του έτους όταν ο ετήσιος στόχος είναι για 17 δις. ευρώ βάσε του Μνημονίου. Δεν είναι τυχαίο ότι η τρόικα ζητάει συμπληρωματικά μέτρα, που σύμφωνα με πληροφορίες μπορεί και να ξεπεράσουν τα 6 δις. ευρώ, πλέον των 8,2 δις. ευρώ που έχουν ήδη ληφθεί και δεδομένου ότι το έλλειμμα πρέπει να μειωθεί κατά περίπου 7 δις. ευρώ.
2. Το πρόβλημα του ελλείμματος εντοπίζεται στη δραματική υστέρηση των εσόδων, που αυξήθηκαν μόνο 11,7 δις. ευρώ από 8,6 δις. τον Φεβρουάριο καθώς και στην ανησυχητική αύξηση των δαπανών από τα 7,5 δις. τον Ιανουάριο στα 12,7 δις. τον Φεβρουάριο και 19,7 δις. τον Μάρτιο.
3. Στη γενική κυβέρνηση το έλλειμμα περιορίζεται στα 7,3 δις. ευρώ από 3,3 δις. τον Φεβρουάριο και 1,9 δις. τον Ιανουάριο, λόγω του πλεονάσματος πλέον των 700 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα της ανέρχονται σε 25,6 δις. και τα έξοδα της σε 32,9 δις. Ειδικότερα, τα Νομικά Πρόσωπα εμφανίζουν έλλειμμα 33,8 δις. ευρώ με τα έσοδα τους να φθάνουν στα 855,1 εκατ. ευρώ και οι δαπάνες στα 888,9 εκατ. ευρώ. Οι ΟΤΑ έχουν πλεόνασμα 578,4 εκατ. ευρώ με έσοδα 1.438,2 εκατ. και δαπάνες 859,8 εκατ. ευρώ. Οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης εμφανίζουν πλεόνασμα 135 εκατ. ευρώ με έσοδα 13,9 δις. και δαπάνες 13,8 δις. ευρώ.
4. Σταθερά ανοδική πορεία παρουσιάζουν τα χρέη του κράτους προς τρίτους. Ανέρχονται συνολικά στα 6 δις. ευρώ από 5,5 δις. τον Φεβρουάριο και 5,1 δις. τον Ιανουάριο. Τα μεγαλύτερα χρέη 2,3 δις. ευρώ έχουν οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης και ακολουθούν με 1,7 δις. τα Νοσοκομεία (113 εκατ. ρυθμίστηκαν με ν. 3867/2010) και 1,1 δις. τα υπουργεία. Τα χρέη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανέρχονται σε 700 εκατ. ευρώ και των λοιπών Νομικών Προσώπων σε 215,5 εκατ. ευρώ. Τα υπουργεία χρωστάνε 1,1 δις. ευρώ (595,5 εκατ. αφορούν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και 492,4 εκατ. τον τακτικό προϋπολογισμό), με το Υποδομών να έχει το μεγαλύτερο χρέος 407 εκατ. ευρώ προφανώς προς τις κατασκευαστικές εταιρείες και ακολουθούν με 261,85 εκατ. το Εθνικής Αμυνας και 91,42 εκατ. οι γενικές γραμματείες Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.
5. Ασυμμόρφωτοι παραμένουν 54 φορείς, οι οποίοι δεν απέστειλαν στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του έτους και βάσει των κυβερνητικών εξαγγελιών απειλούνται με κόψιμο της κρατικής επιχορήγησης. Πρόκειται για 17 Ασφαλιστικά Ταμεία, 2 Δημόσιες Επιχειρήσεις και 35 Νομικά Πρόσωπα.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης