Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Αναγκαία αλλά όχι αναπτυξιακά τα μέτρα τις Κυβέρνησης υποστηρίζουν οι τραπεζίτες

 Αναγκαία αλλά όχι αναπτυξιακά τα μέτρα τις Κυβέρνησης υποστηρίζουν οι τραπεζίτες
Αναγκαία που θα βοηθήσουν στην στατιστική αντιμετώπιση των ελλειμμάτων είναι τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση αλλά δεν έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα αναφέρουν κορυφαία τραπεζικά στελέχη σχολιάζοντας τις αποφάσεις του δημοσίου.
Οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις συνεισέφεραν περίπου 700 με 750 εκατ από την έκτακτη εισφορά τον Ιανουάριο τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για να αντιμετωπίσουν εσωτερικές τους ανάγκες.
Όταν έσοδα των τραπεζών ή των επιχειρήσεων οδηγούνται για την  κάλυψη χρεών του δημοσίου τα μέτρα αυτά δεν έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα αλλά φοροεισπρακτικό.
Είναι ξεκάθαρο ότι το τραπεζικό σύστημα για να παράξει πλούτο και να στηρίξει την ανάπτυξη χρειάζεται η οικονομία να δημιουργεί ευκαιρίες. Η ελληνική οικονομία δεν δημιουργεί ευκαιρίες αλλά αντιθέτως οδηγείται σε μια φάση βαθύτερης ύφεσης που μπορεί να πλήξει το παραγωγικό ιστό.
Για τις τράπεζες σε ένα τέτοιο περιβάλλον δεν θα μπορούν να παράξουν κέρδη , θα υπάρξει ο κίνδυνος της νέας αύξησης των επισφαλειών άρα τίθεται θέμα της ποιότητας και της ποσότητας της κερδοφορίας των τραπεζών.
Οι Έλληνες τραπεζίτες θεωρούν ότι η Ελλάδα είναι πιθανό να εισέλθει σε ύφεση για τα επόμενα 2 χρόνια και αν αυτό συμβεί χωρίς να έχουν ενεργοποιηθεί όλοι οι μηχανισμοί που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη της χώρας να εγκλωβιστεί όλος ο οικονομικός ιστός σε μια φθοροποιό ύφεση που θα πλήξει την προσπάθεια της οικονομίας να γυρίσει σελίδα , θα πλήξει καίρια τα κέρδη των τραπεζών και των επιχειρήσεων , θα πλήξει την κατανάλωση και θα πλήξει στην  ουσία την κοινωνία.
Οι τραπεζίτες αναγνωρίζοντας την κατάσταση στην οικονομία θεωρούν ότι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση δεν μπορεί να υπάρξει αντιμετώπιση των ελλειμμάτων και ταυτόχρονη προσπάθεια ανάπτυξης.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια ιδιότυπη ομηρία η οποία μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνα μονοπάτια  την χώρα. Τα προβλήματα του δανεισμού θα ξεπεραστούν κάποια στιγμή αλλά η ανάπτυξη θα είναι το ζητούμενο.
Οι τραπεζίτες φέρνουν σε αντιπαραβολή την Ελλάδα με τις ΗΠΑ.
Στις ΗΠΑ οι τράπεζες ήταν ο ασθενής και το κράτος παρενέβηκε για να τις στηρίξει. Στην Αμερική συνειδητοποίησαν ότι έπρεπε να στηριχθεί το τραπεζικό σύστημα καθώς αυτός αποτελεί τον τροφοδότη την ανάπτυξης.
Στην Ελλάδα η κρίση δεν ξεκίνησε από τις τράπεζες ούτε διογκώθηκε από τις τράπεζες αλλά από τα ελλείμματα του κράτους.
Στην Ελλάδα οι τράπεζες δεν  νοσούν προφανώς έχουν προβλήματα αλλά δεν κινδυνεύουν , ωστόσο είναι υποχρεωμένες να δρουν σε ένα οικονομικό περιβάλλον γεμάτο παθογένειες.
Υπό αυτό το πρίσμα οι τραπεζίτες προτείνουν 4 βήματα τα οποία πρέπει να γίνουν ώστε η Ελλάδα να μην εμπλακεί στα γρανάζια της φθοροποιού ύφεσης.
Βήμα πρώτο:
Να παρθούν επώδυνα μέτρα για την κοινωνία και τις επιχειρήσεις αλλά αναγκαία ώστε να απομακρυνθεί το διεθνές κερδοσκοπικό κεφάλαιο από την Ελλάδα. Να φύγουμε από την δημοσιότητα.
Βήμα δεύτερο
Το κράτος να αντιμετωπίσει γενναία τις παθογένειες του συστήματος και κυρίως τις αιτίες που προκάλεσαν την κρίση
Π.χ. να εξετασθεί αν πρέπει η Ελλάδα να έχει τόσους δημόσιους υπαλλήλους
Βήμα τρίτο
Να στηριχθεί το τραπεζικό σύστημα πολύπλευρα ώστε να διαθέτει επαρκή ρευστότητα
Βήμα Τέταρτο
Για να παραχθεί πλούτος στην χώρα και να κινήσει την οικονομία θα πρέπει να αναδιαμορφωθεί όλη η στρατηγική της οικονομίας.
Στο ερώτημα όμως όλα αυτά για να αποδώσουν θέλουν χρόνο ή καλύτερα χρόνια;
Η απάντηση των τραπεζιτών είναι αφοπλιστική.
Εκτιμούμε ότι για δύο χρόνια η Ελλάδα θα εμπλακεί στα γρανάζια της ύφεσης αυτό δυστυχώς δεν θα μπορέσει να το αποφύγει η Ελλάδα, καθώς δεν διαθέτει μηχανισμούς που θα την οδηγήσουν στην ανάπτυξη , το μοντέλο της υπερκατανάλωσης χωρίς παραγωγή καθαρού πλούτου από την χώρα δεν είναι βιώσιμο και αυτό είναι ξεκάθαρο αναφέρουν οι τραπεζίτες.  
Η ύφεση θα αποτελέσει την φθοροποιό παράμετρο όλου του οικονομικού ιστού της χώρας.
Οι τράπεζες δεν θα δανείζουν , δεν θα βγάζουν κέρδη , δεν θα ικανοποιούν τους μετόχους τους στα μερίσματα και ουσιαστικά η φθορά θα κυριεύσει την οικονομία.
Ακόμη και αν παρθούν άμεσα μέτρα η ύφεση δεν θα αποφευχθεί.

Πέτρος Λεωτσάκος
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης