Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Ξαναγράφεται το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα – Λίστα με τις ΔΕΚΟ που θα πουληθούν και τις αντίστοιχες εισπράξεις θέλει η Τρόικα, αλλά και σκληρότερα μέτρα

 Ξαναγράφεται το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα – Λίστα με τις ΔΕΚΟ που θα πουληθούν και τις αντίστοιχες εισπράξεις θέλει η Τρόικα, αλλά και σκληρότερα μέτρα
Στην επανασύνταξη των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Προγράμματος (2012 – 2015) υποχρεώνεται η κυβέρνηση, υποκύπτοντας στις πιέσεις της Τρόικας για σκληρότερα μέτρα και κλιμάκωση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων.
Οι δανειστές της χώρας ζητούν σύμφωνα με πληροφορίες μία πιο αποτελεσματική χρήση των κρατικών περιουσιακών στοιχείων για να μπορέσει να περπατήσει το νέο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής.
Οι όροι όμως που θέτουν για το νέο Μνημόνιο τους έφερε σε σύγκρουση με την ελληνική κυβέρνηση η οποία το προηγούμενο Σαββατοκύριακο προσπάθησε να αποφύγει τη δέσμη των μέτρων που μετ' επιτάσεως ζητά η Τρόικα.
Οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν και στο Eurogroup με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου να γυρίζει εσπευσμένα από τις Βρυξέλλες (σ.σ. δεν μετείχε στο Συμβούλιο του Ecofin) και να ξαναγράφει το Μεσοπρόθεσμο - η ανακοίνωση του οποίου μετατίθεται για τις επόμενες δύο εβδομάδες.      
Ως εκ τούτου η τρόικα θα βρίσκεται στην Αθήνα και την ερχόμενη εβδομάδα μέχρι να υπάρξει η συμφωνία μεταξύ των δυο μερών, δανειστών και δανειζόμενων.
Οι καθυστερήσεις ως προς το Μεσοπρόθεσμο δεν αποκλείεται να πυροδοτήσουν  πολιτικές εξελίξεις μετά την απαίτηση της Ευρώπης να υπάρξει συναίνεση και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Οι νέες απαιτήσεις των δανειστών βρέθηκαν χθες στο επίκεντρο της μεσημεριανής συνάντησης που πραγματοποίησε ο κ. Παπακωνσταντίνου με τους συνεργάτες του.
Στη σύσκεψη μετείχαν ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, οι ειδικοί γραμματείς ΔΕΚΟ και Αποκρατικοποιήσεων Γ. Κυριακού και Γ. Χριστοδουλάκης, αντίστοιχα και ο γενικός γραμματέας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους Ηλίας Πεντάζος.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου τους ενημέρωσε για τις αλλαγές που υπάρχουν στα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου και τις προσαρμογές που πρέπει να γίνουν στα νέα δεδομένα της Τρόικας.
Από το νεό πακέτο μέτρων που θα φθάσει τα 30 δισ. ευρώ έως το 2015, οι ξένοι ζητούν:
* Ποσοτικοποιημένο πακέτο μέτρων τόσο ως προς το σκέλος των εσόδων όσο και ως προς το σκέλος των δαπανών. Δίπλα δηλαδή σε κάθε μέτρο να υπάρχει ακριβής αιτιολόγηση - περιγραφή για το πώς θα βρεθούν αυτά  έσοδα. Έαν πρόκεται για δαπάνες  να αποσαφηνιστούν επακριβώς τα πεδία στα οποία θα υπάρξουν νέες περικοπές ( εξοπλιστικά προγράμματα, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ  κοινοτικοί πόροι).
* Αναλυτική λίστα με τις Δημόσιες Επιχειρήσεις που θα πάρουν τον δρόμο της  ιδιωτικοποίησης. Δίπλα σε κάθε Επιχείρηση απαιτούν να υπάρχει ο χρόνος πώλησης, το ποσοστό και το πιθανολογούμενο τίμημα.
* Δεύτερη λίστα με τα ακίνητα του δημοσίου που θα μπουν σε διαδικασία πώλησης. Ο κατάλογος να είναι κατά ακίνητο (περιοχή και έκταση) με χρονοδιάγραμμα και επίσης πιθανολογούμενο τίμημα πώλησης.  Οι δανειστές ζητούν ακόμα πιο σκληρά μέτρα και ρίχνουν το βάρος στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας πριν εγκρίνουν την πέμπτη δόση 12 δις. ευρώ, η εκταμίευση της οποίας παίρνει παράταση για τον Ιούλιο αντί τον Ιούνιο που έπρεπε να καταβληθεί κανονικά.      

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης