Τελευταία Νέα
Ελλάδα

ΔΝΤ - ΕΚΤ: Reprofiling στο ελληνικό χρέος... ναι, αλλά να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις

tags :
ΔΝΤ - ΕΚΤ: Reprofiling στο ελληνικό χρέος... ναι, αλλά να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις
(upd9) Πολλοί μίλησαν και σήμερα για την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων μελών της ΕΚΤ, του ΔΝΤ αλλά και του επιτρόπου Οικονομίας της ΕΕ, O. Rehn.
Είναι ανώφελο να πιστεύουμε ότι μια αναδιάρθρωση θα λύσει τα ελληνικά προβλήματα, τόνισε ο Jurgen Stark, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ.
«Το σχέδιο των ΔΝΤ και ΕΕ για την Ελλάδα προάγει τη βιωσιμότητα του χρέους. Η αναδιάρθρωση θα ήταν καταστροφική», συμπλήρωσε και επεσήμανε ότι θα αφάνιζε το τραπεζικό κεφάλαιο.
Σε νέες του δηλώσεις ο επικεφαλής του Eurogroup, J. C. Juncker κρίνει πιθανή μια "ήπια" αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ενώ κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει μεγάλες προσπάθειες στο μέτωπο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.
Εν τω μεταξύ, ο Poul Thomsen, υπεύθυνος του ΔΝΤ για την ΕΕ, τονίζει πως η Ελλάδα πρέπει να αναζωογονήσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεών της, το οποίο πέτυχε επαρκώς τον πρώτο χρόνο. «Το πρόγραμμα λιτότητας θα "αποσυρθεί" σιγά σιγά, αφού τελειώσουν οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις, χωρίς στοχευμένη προσπάθεια της Ελλάδας», συμπλήρωσε. O Τhomsen επισήμανε παράλληλα, πως το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος κατά 1% χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις, τη στιγμή που το έλλειμμα δεν θα πέσει πολύ κάτω από το 10%, ενώ προσέθεσε πως αμφιβάλλει για το αν η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές του χρόνου. O ίδιος επιμένει ότι τα spreads των ελληνικών ομολόγων θα κατέβουν, αλλά όχι το 2012.
«Η Ελλάδα δεν έχει προς το παρόν να κάνει νέα βήματα», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος των οικονομικών υποθέσεων της ΕΕ, Olli Rehn, και συμπλήρωσε πως «θα ληφθούν αποφάσεις από την ελληνική κυβέρνηση για το θέμα του χρέους τις ερχόμενες μέρες».
"Δεν υπάρχει κανένα νέο σχέδιο για βοήθεια προς την Ελλάδα" διαμηνύει από την πλευρά του ο E. Nowotny, επίσης μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της EKT, απορρίπτοντας για ακόμη μια φορά τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Η αναδιάρθρωση του χρέους αποτελεί το τελευταίο "καταφύγιο", σχολιάζει ο V. Constancio, επίσης μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ. "Η τρόικα εκτιμά ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας μπορεί να ακολουθηθεί ώστε να αποφευχθεί το χειρότερο", αναφέρει επίσης και προσθέτει "Το ΔΝΤ δεν αναλαμβάνει πρόγραμμα για μια χώρα αν δεν πιστεύει στη βιωσιμότητα του χρέους της". "To re-profiling του ελληνικού χρέους είναι επικίνδυνο", σημειώνει.
Οι αγορές υπερβάλλουν για την Ελλάδα, επισημαίνει με τη σειρά του ο K. Regling, ο επικεφαλής του EFSF.
Οι κίνδυνοι από ένα haircut στο ελληνικό χρέος έχουν υποτιμηθεί, σημειώνει ο αναλυτής της Nomura, Westaway και συμπληρώνει " Η συζήτηση για αναδιάρθρωση είναι μια τρέλα".
Την εκτίμηση ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται στο σωστό δρόμο, εξέφρασε σήμερα από το βήμα του «Oικονομικού Φόρουμ» των Βρυξελλών, ο τέως επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και νυν διευθυντικό στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών της Επιτροπής Σέρβας Ντερούς.
Κληθείς να σχολιάσει το κατά πόσο οι αξιολογήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι ανεξάρτητες, ο Σέρβας Ντερούς υπογράμμισε ότι η ανάλυση των τριών οργανισμών για τη βιωσιμότητα του χρέους μιας χώρας είναι ανεξάρτητη και εξήγησε τις διάφορες παραμέτρους (πρωτογενές πλεόνασμα, ανάπτυξη, επιτόκια κλπ) που λαμβάνονται υπόψη στην ανάλυση αυτή.
«Η ανάλυσή μας έδειξε ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο», δήλωσε και συμπλήρωσε λέγοντας ότι το πρόβλημα του ελληνικού χρέους δεν αποτελεί περίπτωση δημοσιονομικής αφερεγγυότητας, αλλά πρόβλημα ρευστότητας.
Από την πλευρά του, ο Τόμας Μάγιερ, της Deutche Bank, κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ ότι παίρνουν μεγάλο ρίσκο με τα χρήματα των ευρωπαίων φορολογούμενων. Εξέφρασε δε την άποψη ότι μία επιπλέον οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα ύψους 60 δισ. ευρώ, πέρα από τα 110 δισ., δεν θα βοηθήσει την κατάσταση, άποψη με την οποία, όπως είπε, συμφωνεί το 85% των ιδιωτών επενδυτών.
H αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους δεν μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική λύση στην εφαρμογή των αναγκαίων επώδυνων προσαρμογών, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Σε ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ των Βρυξελλών, ο Ζ. Μπαρόζο επέμεινε στην ανάγκη πιστής εφαρμογής των όσων έχουν συμφωνηθεί και τα οποία περιλαμβάνονται στα προγράμματα προσαρμογής της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. Υπογράμμισε ότι νέες προτάσεις που κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση δεν βοηθούν.
Αποκρατικοποιήσεις στο 25% του ΑΕΠ, προτείνει για την Ελλάδα ο Lorenzo Bini-Smaghi, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ.
«Το concept της «απαλής» αναδιάρθρωσης για την Ελλάδα δεν είναι ξεκάθαρο», επισημαίνει ο ίδιος, απορρίπτοντάς το, και προσθέτει ότι η Ελλάδα έχει να επιλέξει ανάμεσα σε αυστηρά μέτρα λιτότητας ή χρεοκοπία όπως η Αργεντινή.
«Υπάρχει άρρηκτη σχέση ανάμεσα στα επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών και στο κόστος χρηματοδότησης», δήλωσε, παράλληλα, ο Bini-Smaghi.
"Οποιασδήποτε μορφής αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους πρέπει να διαχειριστεί πολύ προσεκτικά, καθώς θα επιφέρει μεγάλη αναταραχή στις διεθνείς αγορές", σχολίασε από την πλευρά του ο J. Bullard, πρόεδρος της Fed του St. Louis.

Προκλητικό δημοσίευμα της Bild: "Πρέπει να πουληθεί η Ευρώπη;"


Χωρίς τέλος τα γερμανικά δημοσίευματα για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία.
Μετά το Spiegel που ανέφερε πριν από λίγες εβδομάδες ότι η Ελλάδα εξετάζει την έξοδό της από το ευρώ, τη σκυτάλη τώρα παίρνει η Bild, με ένα άκρως προκλητικό δημοσίευμα στο οποίο διερωτάται "εάν πρέπει να πουληθεί η Ακρόπολη".
Η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων στην Ελλάδα έχει καθυστερήσει πολύ. "Αν δεν προωθηθεί το πρόγραμμα και η έκθεση της τρόικας τον Ιούνιο οπότε αναμένεται η εκταμίευση της επόμενης δόσης είναι αρνητική, οι Έλληνες θα ταρακουνηθούν, καθώς χρειάζονται χρήματα", σημειώνεται.
Σε διαφορετική περίπτωση, όπως επισημαίνεται, θα υπάρξουν προβλήματα στην καταβολή μισθών και συντάξεων από τον Ιούλιο.
Η Bild καλεί έτσι την Ελλάδα να αρχίσει να πουλάει για να βάλει χρήματα στα ταμεία, υπογραμμίζοντας ουσιαστικά την αναγκαιότητα άμεσης εφαρμογής των αποκρατικοποιήσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης