Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Παραιτήθηκε ο Ντομινίκ Στρος-Καν από επικεφαλής ΔΝΤ - Ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης;

Παραιτήθηκε ο Ντομινίκ Στρος-Καν από επικεφαλής ΔΝΤ - Ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης;
Παραιτήθηκε από τα καθήκοντα του γενικού διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της σεξουαλικής επίθεσης και της απόπειρας βιασμού, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με ημερομηνία 18 Μαΐου.
Ο Dominique Strauss-Kahn ενημέρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την πρόθεσή του να παραιτηθεί από τη θέση του Γενικού Διευθυντή, με άμεση ισχύ. Ο κ. Strauss-Kahn έκανε την ακόλουθη δήλωση στην επίσημη επιστολή παραίτησης προς το Διοικητικό Συμβούλιο, στην οποία αναφέρονται τα εξής:
«Με απέραντη θλίψη αναγκάζομαι σήμερα να υποβάλω στο Διοικητικό Συμβούλιο την παραίτησή μου από τη θέση του Γενικού Διευθυντή του ΔΝΤ. Αυτήν τη στιγμή η σκέψη μου είναι πρώτα στη σύζυγό μου, την οποία αγαπώ περισσότερο από οτιδήποτε, τα παιδιά μου, την οικογένειά μου, τους φίλους μου. Η σκέψη μου είναι επίσης στους συναδέλφους μου στο ΔΝΤ. Μαζί επιτύχαμε τόσα πολλά τα τελευταία τρία και πλέον χρόνια. Σε όλους, θέλω να πω ότι αρνούμαι κατηγορηματικά όλους τους ισχυρισμούς σε βάρος μου. Θέλω να προστατεύσω αυτόν το θεσμό τον οποίο υπηρέτησα με τιμή και αφοσίωση και ιδιαιτέρως, θέλω να αφιερώσω όλη τη δύναμή μου, όλο το χρόνο μου και όλη την ενέργειά μου στο να αποδείξω την αθωότητά μου».
Υπενθυμίζεται ότι ο Dominique Strauss-Kahn ανέλαβε τα καθήκοντα του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ το Νοέμβριο του 2007 για πενταετή θητεία.

O Trichet άξιος διάδοχος του Strauss-Kahn σύμφωνα με τον Wellink

Τον Jean-Claude Trichet, προτείνει ο Nout Wellink ως άξιο διάδοχο του παραιτηθέντος Dominique Strauss-Kahn στο τιμόνι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Ειδικότερα, ο ίδιος δήλωσε, «Γνωρίζω έναν εξαιρετικό υποψήφιο, αυτός είναι ο Jean-Claude Trichet της ΕΚΤ». Και πρόσθεσε, «εάν φύγει, μπορεί να πάει στην Ουάσινγκτον, ως διάδοχος του Strauss-Kahn».

Η Λαγκάρντ στη θέση του επικεφαλής του ΔΝΤ;

Εγκυρες εφημερίδες και ειδησεογραφικά δίκτυα, όπως οι New York Times και το Bloomberg, χαρακτηρίζουν την γαλλίδα υπουργό Οικονομικών Κ. Λαγκάρντ, «το φαβορί που ξεχωρίζει».
Ο ευθύς λόγος της Λαγκάρντ με την εντυπωσιακή παρουσία και την αδυναμία στις Chanel ζακέτες, έχει συμβάλλει στην φήμη της ως μιας εκ των σημαντικότερων Ευρωπαίων πρεσβευτών στον κόσμο της διεθνούς Οικονομίας, αναφέρουν οι New York Times.
Η 55χρονη Λαγκάρντ έχει λοιπόν πολλές ελπίδες να διατηρήσει την παράδοση που θέλει Ευρωπαίο στο «τιμόνι» του ΔΝΤ από το 1946, αλλά ταυτόχρονα να σπάσει και την παράδοση του ανδροκρατούμενου «θώκου».

Ευρωπαίο επικεφαλής ΔΝΤ θέλει η Γερμανία


Ο επόμενος επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα πρέπει να προέρχεται από την Ευρώπη πιστεύει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών προσθέτοντας ότι οι αναδυόμενες χώρες θα πρέπει να παράσχουν διαδόχους μακροπρόθεσμα, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπός του.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, μιλώντας μετά την παραίτηση του Ντομινίκ Στρος-Καν από τη θέση του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ, επανέλαβε σχόλια που είχε κάνει η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, πριν από την παραίτηση.
"Το υπουργείο επισημαίνει σχόλια που έκανε η καγκελάριος πριν από την παραίτηση, ότι ο επόμενος επικεφαλής του ΔΝΤ θα πρέπει να είναι Ευρωπαίος", δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ αναφέρει εξάλλου σε ανακοίνωση που εξέδωσε ότι η Γερμανία σέβεται την απόφαση του Στρος-Καν να παραιτηθεί και εκτιμά ότι αυτή θα επιτρέψει στο ΔΝΤ "να ανακτήσει γρήγορα όλη την ικανότητα δράσης του".
"Σε μια φάση ευαίσθητη για την παγκόσμια οικονομία, ο Ντομινίκ Στρος-Καν έφερε σε πέρας μια δουλειά πολύτιμη για το ΔΝΤ", προστίθεται στην ανακοίνωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης