Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Τι περιλαμβάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις

   Τι περιλαμβάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις
Μετά  την επιστροφή του Πρωθυπουργού από τις ΗΠΑ σκοπεύει η κυβέρνηση να ανακοινώσει το νομοσχέδιο με  τις αλλαγές  που θα ισχύσουν από φέτος στους φόρους για εισόδημα (φυσικά και νομικά πρόσωπα) και ακίνητα καθώς και των ρυθμίσεων που έρχονται σε εκπτώσεις δαπανών και  τεκμήρια.
Η κυβέρνηση είχε προγραμματίσει να δώσει αυτή την εβδομάδα στην δημοσιότητα το νέο φορολογικό, όμως η συμμετοχή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο κλιμάκιο  που θα συνοδέψει τον Γιώργο Παπανδρέου στην Ουάσινγκτον , οδήγησε σε αλλαγή των πλάνων του υπουργού.
Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον περιλαμβάνει συναντήσεις με  τον πρόεδρο των ΗΠΑ αλλά  και την υπουργό Εξωτερικών κυρία Χίλαρι Κλίντον. Παράλληλα έχει προγραμματιστεί συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τίμοθι Γκάιθνερ, παρουσία και του  Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Έτσι οι ανακοινώσεις με τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος ιδιωτών και επιχειρήσεων μετατίθενται για την επόμενη εβδομάδα.
Να σημειωθεί ότι η πίεση των Βρυξελών για έλλειμμα φέτος ίσο με το 8,7% του ΑΕΠ ανάγκασαν την κυβέρνηση να λάβει συμπληρωματικά μέτρα τα οποία  προβλέπουν την εισαγωγή πρόσθετου κλιμακίου 45% στη φορολόγηση εισοδημάτων φυσικών προσώπων άνω των 100.000 ευρώ και την περαιτέρω αύξηση της φορολογίας σε ακίνητα offshore εταιρειών σε 15%.
Ένα ακόμη μέτρο, που θα ανακοινωθεί μαζί  με τις αλλαγές στην φορολογία κεφαλαίου, αφορά την αύξηση του φόρου στα ακίνητα ιδιαίτερα μεγάλης αξίας (άνω των 5 εκατ. ευρώ) με συντελεστή 2%, η οποία θα ισχύσει για τα επόμενα τρία χρόνια.

Τεκμήρια σύνδεση αφορολογήτου με αποδείξεις

Την ίδια στιγμή,  η κυβέρνηση προωθεί τεκμήρια προσδιορισμού του εισοδήματος για όλους τους φορολογούμενους η κυβέρνηση, ενώ περιορίζει κατά 3.000 ευρώ το εύρος των αποδείξεων που  υποχρεούνται να  προσκομίζουν από   το  2010 στην Εφορία όλοι οι πολίτες .
Κατά τις πληροφορίες,  στο θέμα των αποδείξεων η κυβέρνηση κατέληξε στην υιοθέτηση κλίμακας με ανώτατο ποσό τα 9.000 ευρώ. Δηλαδή:

Οι φορολογούμενοι με εισοδήματα μέχρι 6.000 ευρώ δεν θα προσκομίζουν αποδείξεις.

Για εισοδήματα μεταξύ 6.000 και 12.000 ευρώ θα προσκομίζεται το 10% του εισοδήματος σε αποδείξεις ήτοι από 100 μέχρι 600 ευρώ.

Οι φορολογούμενοι με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα προσκομίζουν αποδείξεις ίσες με το 10% για το εισόδημα 6.000 -12.000 ευρώ και για το υπόλοιπο ποσό εισοδήματος τους το 30% σε αποδείξεις. Δηλαδή ένας φορολογούμενος με εισόδημα 30.000 ευρώ θα προσκομίζει 6.000 ευρώ σε αποδείξεις έναντι 9.000 ευρώ με τις αρχικές εξαγγελίες.
Σύμφωνα με το νέο σχέδιο για το τμήμα του εισοδήματός του από 6.000 έως 12.000 ευρώ θα προσκομίζει αποδείξεις 600 ευρώ και για τα υπόλοιπα 18.000 ευρώ οι αποδείξεις είναι 5.400 ευρώ ήτοι συνολικά 6.000 ευρώ.  

Διατηρείται η ποινή του 10% για όσους δεν προσκομίσουν τις απαιτούμενες αποδείξεις, καθώς και το μπόνους του 10% για αποδείξεις μέχρι 15.000 ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο κατέληξε  επίσης πως πρέπει να υιοθετηθούν τα τεκμήρια προσδιορισμού του εισοδήματος και όχι του ελέγχου που ήταν η δεύτερη πρόταση.
Στα γρανάζια  των  τεκμηρίων  θα υπολογίζονται  όλες οι δαπάνες που κάνει ο φορολογούμενος  σε συνδυασμό με την περιουσιακή του κατάσταση.
Δηλαδή όλα τα  αυτοκίνητα ανεξαρτήτως κυβισμού που έχει στην κατοχή του , οικιακές βοηθούς, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, κινητά μεγάλης αξίας, πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, δάνεια για αγορά αγαθών (καταναλωτικών και μη), πισίνες, σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη.
Στα  τεκμήρια θα υπολογίζονται και τα ακίνητα, όπως είναι σήμερα το τεκμήριο ιδιοκατοίκησης . Στο σκέλος αυτό καταργείται η απαλλαγή 200 τ.μ. και στην θέση αυτού θα τεθεί το όριο του τεκμηρίου που εξετάζει η κυβέρνηση. Δηλαδή ο υπολογισμός του τεκμηρίου να γίνεται με το ποσοστό 3,5% επί της αντικειμενικής αξίας.
Τα τεκμήρια θα ισχύσουν για το σύνολο των φορολογούμενων πλην των συνταξιούχων.

Βιβλία εσόδων - εξόδων


Επίσης, με το νέο φορολογικό, καταργούνται όλες οι περιπτώσεις αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων. Οι περιπτώσεις αυτές εντάσσονται στην ενιαία κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Εξαιρούνται μόνο οι τόκοι των τραπεζικών καταθέσεων και των ελληνικών κρατικών ομολόγων.
Επίσης, καταργούνται όλες οι απαλλαγές από τη φορολογία εισοδήματος ή η φορολόγηση εισοδημάτων με ειδικούς συντελεστές. Εξαιρούνται μόνο οι περιπτώσεις που αφορούν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες αλλά σε συνδυασμό με εισοδηματικό κριτήριο.
Εισάγεται ο λογιστικός προσδιορισμός βάσει βιβλίων εσόδων - εξόδων και αποδείξεων πώλησης ή παροχής υπηρεσιών για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και καταργείται κάθε ειδικός τρόπος φορολόγησης ορισμένων κατηγοριών επαγγελμάτων.
Ειδικότερα, επιβάλλεται ο λογιστικός προσδιορισμός των εισοδημάτων των ταξί, φορτηγών δημόσιας χρήσης, λεωφορείων ΚΤΕΛ, ενοικιαζομένων δωματίων (χωρίς ελάχιστο όριο 7 δωματίων), κάμπινγκ, μηχανικών - αρχιτεκτόνων, λιανοπωλητών, πρακτορείων ΠΡΟΠΟ, βενζινάδικων, περιπτέρων, κ.ά.

Φορολογία επιχειρήσεων


Η κύρια μεταβολή αφορά στο διαχωρισμό των φορολογητέων κερδών σε μη διανεμόμενα και διανεμόμενα κέρδη. Η φορολογία των μη διανεμομένων κερδών μειώνεται σταδιακά από 25% σε 20%. Το 2010 ο συντελεστής φόρου μειώνεται στο 24%. Η παρακράτηση φόρου στα διανεμόμενα κέρδη (μερίσματα) γίνεται σε επίπεδο νομικού προσώπου με συντελεστή 40%.
Στη συνέχεια, τα διανεμόμενα κέρδη (μερίσματα) εντάσσονται στη φορολογική δήλωση του μετόχου και ο φόρος υπολογίζεται με την ενιαία κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.
Το ποσοστό των μερισμάτων που εντάσσεται στην ενιαία φορολογική κλίμακα φυσικών προσώπων, θα υπολογίζεται έτσι ώστε η συνολική φορολογική επιβάρυνση να μην ξεπερνά το 40%. Επιστρέφεται φόρος σε όσους από τη συνολική φορολόγηση προκύπτει φόρος μικρότερος του 40%.
Ακόμα, θεσπίζεται 5ετές αφορολόγητο για δημιουργία και λειτουργία νέων επιχειρήσεων από άτομα έως 30 ετών, ενώ προβλέπεται η επέκταση του ΦΠΑ σε οικονομικές δραστηριότητες που σήμερα δεν καλύπτονται ή απαλλάσσονται.

Επαναπατρισμός κεφαλαίων

Καταθέσεις σε τράπεζες στην αλλοδαπή που εντός έξι μηνών θα μεταφερθούν σε ετήσιο προθεσμιακό λογαριασμό στην Ελλάδα εξαιρούνται του «πόθεν έσχες» εφόσον καταβληθεί φόρος 5% επί της αξίας του κεφαλαίου.
Τα κεφάλαια Ελλήνων φορολογουμένων που βρίσκονται εκτός Ελλάδας μπορούν να δηλωθούν, να παραμείνουν εκτός Ελλάδας και να εξαιρεθούν του «πόθεν έσχες» εφόσον καταβληθεί φόρος 8% επί της αξίας του κεφαλαίου.
Μετά το πέρας της περιόδου των έξι μηνών οι ελληνικές αρχές θα ενεργοποιήσουν κάθε διεθνή ή ευρωπαϊκή συμφωνία προκειμένου να λάβουν γνώση των καταθέσεων Ελλήνων φορολογουμένων σε τράπεζες της αλλοδαπής.

Μάριος  Χριστοδούλου
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης