Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Σαμαράς προς Παπανδρέου: Δεν συναινώ στη λάθος συνταγή - Τι δήλωσαν Τσίπρας, Καρατζαφέρης, Κουβέλης και Μπακογιάννη

Σαμαράς προς Παπανδρέου: Δεν συναινώ στη λάθος συνταγή - Τι δήλωσαν Τσίπρας, Καρατζαφέρης, Κουβέλης και Μπακογιάννη
(upd5)"Δεν συναινώ στη λάθος συνταγή" είναι η απάντηση του προέδρου της ΝΔ, Α. Σαμαρά στα κρίσιμα ζητήματα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, όπως προκύπτει μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου.


Ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε να εξασφαλίσει τη συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας στις προτάσεις που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμό πρόγραμμα, εξηγώντας του παράλληλα ότι δε θα πρέπει να παρεκκλίνουμε του στόχου της μείωσης του ελλείμματος κατά 6,4% και καλώντας τον να καταθέσεις δημοσιονομικά ισότιμες προτάσεις που θα επιτυγχάνουν αυτόν τον στόχο. «Αγκάθι» αποτέλεσε και ο τρόπος ψήφισης του μεσοπρόθεσμου, με την κυβέρνηση να επιθυμεί τη διαδικασία που προβλέπεται για την ψήφιση του προϋπολογισμού, δηλαδή να υπάρχει ο βασικός νόμος, ο οποίος θα εξειδικευτεί με επόμενους εφαρμοστικούς νόμους.

H δήλωση Σαμαρά:
«Η κυβέρνηση επιβαρύνει την Οικονομία με νέους φόρους. Παραλύει έτσι και την τελευταία παραγωγική ικμάδα του τόπου. Φέρνει περισσότερη ύφεση, όχι μικρότερα ελλείμματα.
Ο κ. Παπανδρέου επιμένει στην ίδια αποτυχημένη συνταγή εν όψει των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα. Προαναγγέλλει νέες φοροεπιδρομές, νέες οριζόντιες περικοπές σε βάρος όσων πλήρωσαν ήδη, όσων δεν αντέχουν άλλο…
Σ’ αυτή την αποδεδειγμένα λανθασμένη συνταγή του Μνημονίου δεν πρόκειται να συμφωνήσω.
Υπενθυμίζω ότι το βασικό συστατικό της πρότασής μας για την Επανεκκίνηση της Οικονομίας, είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών.
Ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν η ασφυξία της αγοράς, οφείλεται κυρίως στην πολιτική της άγριας υπέρ-φορολόγησης των πάντων.
Μόνο καινούργιο στοιχείο της κυβερνητικής πολιτικής οι αποκρατικοποιήσεις. Όμως, σε πολλές περιπτώσεις δίνουν την εντύπωση ότι οδηγούνται σε εκποίηση, χωρίς αναπτυξιακή διάσταση και με πενιχρά αποτελέσματα σε διαλυμένο χρηματιστήριο…
Είμαστε υπέρ των αποκρατικοποιήσεων. Αλλά είμαστε αντίθετοι στην βιαστική εκποίηση και στα μέτρα ταμειακού πανικού.
Υπάρχουν μεμονωμένα θετικά στοιχεία, όπως οι συμβάσεις εκμετάλλευσης λιμανιών και αεροδρομίων. Τα προτείναμε από το Δεκέμβριο του 2009. Τώρα μόλις τα εξήγγειλε η κυβέρνηση.
Ή όπως η διαφαινόμενη πρόθεση του κ. Παπανδρέου να υιοθετήσει και κάποιες από τις προτάσεις μας στο Ζάππειο-ΙΙ: αυθαίρετα, επαναπατρισμός κεφαλαίων, εργασιακή εφεδρεία.
Όμως, λίγα σωστά, σε ένα συνολικό λάθος, δεν δίνουν τη λύση.
Και κάτι εξ ίσου σημαντικό:
Κανένας στην κυβέρνηση δεν δίνει καμία εξήγηση γιατί η συνταγή αυτή απέτυχε σε όλα…
Και κανείς τους δεν αναλαμβάνει ευθύνη για τις θυσίες που πήγαν χαμένες…
Σήμερα υποβάλλουν τον Ελληνικό λαό σε νέες θυσίες. Χωρίς καμιά προοπτική, αφού επαναλαμβάνουν σήμερα όσα απέτυχαν ως τώρα.
Αν δεν υπάρξει το δημιουργικό σοκ μείωσης των φόρων, σε συνδυασμό με τη μείωση της σπατάλης του Κράτους και τις τολμηρές αποκρατικοποιήσεις με αναπτυξιακό χαρακτήρα, Επανεκκίνηση της οικονομίας δεν θα υπάρξει.
Η κοινωνία επιθυμεί συναίνεση σε ό,τι είναι ωφέλιμο.
Όχι σε ό,τι βλάπτει την πατρίδα.
Η κοινωνία αναζητεί συναίνεση για αλλαγή κατεύθυνσης.
Όχι συμφωνία κορυφής για να παραμείνουμε εγκλωβισμένοι στο ίδιο αδιέξοδο. Κάτι τέτοιο αφήνει έξω την κοινωνία...
Τέτοια συναίνεση δεν δίνω.
Με το Ζάππειο ΙΙ, υπέδειξα το δρόμο Επανεκκίνησης της οικονομίας και Επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του μνημονίου.
Η κυβέρνηση δεν τολμά να κάνει Επανεκκίνηση και δεν σκέφτεται να κάνει Επαναδιαπραγμάτευση.
Επαναλαμβάνει το ίδιο λάθος και ξεπερνά τα όρια αντοχής της οικονομίας και του λαού μας.
Εμείς παραμένουμε αντίθετοι. Και προωθούμε την Επανεκκίνηση ως μόνο δρόμο για να βγούμε από το αδιέξοδο».

«Πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να αναλάβουν ένα κομμάτι από το βάρος, να αχθοφορήσουν όλοι μαζί», τόνισε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου o πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, και συμπλήρωσε ότι ο κ. Παπανδρέου δεν απέρριψε την πρότασή του.
Επιπλέον, ο κ. Καρατζαφέρης συμπλήρωσε ότι άκουσε τις προτάσεις του Πρωθυπουργού, ο οποίος, όπως είπε, του εξήγησε ποιες από τις προτάσεις του ΛΑΟΣ υλοποιεί και ποιες σκέφτεται προς υλοποίηση.
Όχι στην έκκληση της κυβέρνησης για συναίνεση στα ζητήματα της οικονομίας είπε ο πρόεδρος του Συνασπισμού και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό.Εχουν οδηγήσει τη χώρα στην καταστροφή, πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως «ψάχνουν για συνένοχους και όχι για συναίνεση».
Σε δηλώσεις του αμέσως μετά έκανε λόγο για λεηλασία της κοινωνίας, τονίζοντας πως η κυβέρνηση «δεν πρέπει και δεν νομιμοποιείται να προχωρήσει σε αυτό το έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού».
Τη μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 200, την κατάργηση της ασυλίας των βουλευτών και τη διαπραγμάτευση όλων των πολιτικών δυνάμεων με την Τρόικα για την αλλαγή της φορολογικής πολιτικής, πρότεινε η Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Γιώργο Α. Παπανδρέου, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η Πρόεδρος της Συμμαχίας δήλωσε ότι είχε αναλυτική συζήτηση με τον πρωθυπουργό για την οικονομία και την πορεία της χώρας, η οποία βρίσκεται, όπως είπε, στην πιο κρίσιμη φάση της.
Η κα Μπακογιάννη ανέφερε ότι η Δημοκρατική Συμμαχία συναινεί στη μείωση του λειτουργικού κόστους του κράτους και δεν συμφωνεί με τα θέματα φορολογίας, διότι πιστεύει ότι μια διαφορετική φορολογική πολιτική που "δεν θα εξοντώνει τους Έλληνες, θα έχει περισσότερα έσοδα και θα είναι πιο αποτελεσματική".
"Όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε ένα μήνυμα ότι είμαστε αποφασισμένοι να κερδίσουμε αυτήν τη μάχη, με μια αποτελεσματική πολιτική, που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση σε ορατό χρονικό ορίζοντα", επεσήμανε η κα Μπακογιάννη.
Την ανάγκη να διεκδικήσουμε την αναδιάρθρωση του χρέους με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και μείωση του επιτοκίου, τόνισε ο Φώτης Κουβέλης στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς επιπλέον πρότεινε να διαμορφωθεί ένα 5ετές αναπτυξιακό πρόγραμμα το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με 20 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, από το ΕΣΠΑ και με την έκδοση επενδυτικού ομολόγου.
"Όλα τα άλλα η Δημοκρατική Αριστερά θεωρεί ότι δεν αποτελούν απάντηση στα μεγάλα προβλήματα", δήλωσε ο κ. Κουβέλης και ανέφερε το κόμμα του θα καταψηφίσει το μεσοπρόθεσμο. Επίσης είπε ότι διαφώνησε με τον κ. Παπανδρέου σε πάρα πολλά ζητήματα και πρότεινε να υπάρξει αναστροφή της ασκούμενης πολιτικής.
"Επεσήμανα την ανάγκη να υπάρξει δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας με δεδομένο το γεγονός ότι υπάρχουν μεγάλα στρώματα της κοινωνίας τα οποία χειμάζονται", τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς ο οποίος σημείωσε ότι η δύσκολη κατάσταση πρέπει να αντιμετωπιστεί στο επίπεδο της ασκούμενης πολιτικής στο εσωτερικό της χώρας με δίκαιη κατανομή των βαρών και στο επίπεδο της Ευρώπης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης