Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Rehn: Να προωθηθούν στην Ελλάδα οι μεταρρυθμίσεις - Σχεδιάζεται Διεθνής Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων - Επιστροφή στην ανάπτυξη το 2012 "βλέπει" ο ΟΟΣΑ

Rehn: Να προωθηθούν στην Ελλάδα οι μεταρρυθμίσεις - Σχεδιάζεται Διεθνής Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων - Επιστροφή στην ανάπτυξη το 2012
(upd2)Μη αναγκαία έκρινε την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ο επίτροπος των οικονομικών υποθέσεων της ΕΕ, Olli Rehn, επισημαίνοντας ότι η χώρα πρέπει να μείνει πιστή στους στόχους της το 2011 και να μειώσει το έλλειμμα της.
Ο Rehn δήλωσε ότι θα πρέπει να προωθηθούν τόσο οι δομικές μεταρρυθμίσεις όσο και το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και να μην μείνει η κυβέρνηση μόνο στις διορθώσεις του προϋπολογισμού. Κι αυτό γιατί το έλλειμμα χωρίς να έχουν υπάρξει οι παραπάνω προσαρμογές δε θα μπορέσει να μειωθεί άμεσα και γρήγορα.

Σχεδιάζουν Διεθνή Επιτροπή για τις ελληνικές ιδιωτικοποιήσεις εξαιτίας των ελληνικών καθυστερήσε
ων

Τρόπους να αντιμετωπίσουν τις ελληνικές καθυστερήσεις στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων αναζητούν οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι μάλιστα θεωρούν ότι η προώθηση της διαδικασίας θα είναι το έναυσμα ώστε να λυθεί το πρόβλημα της Ελλάδας με το υψηλό χρέος.
Πολλοί αξιωματούχοι στην Ευρώπη εκτιμούν ότι όχι μόνο ο στόχος των 50 δις. ευρώ είναι εφικτός, αλλά με σωστούς και ακριβείς χειρισμούς η Ελλάδα μπορεί να συγκεντρώσει από 250 μέχρι και 300 δις. ευρώ αξιοποιώντας την κρατικής της περιουσία και καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της.
Αυτό που προβληματίζει πολύ ωστόσο είναι η αποτυχία των Αθηνών να ξεκινήσει τις μαζικές ιδιωτικοποιήσεις, με αποτέλεσμα ήδη να εξετάζονται αλλαγές στους όρους της συμφωνίας. «Το κράτος δε λειτουργεί» φαίνεται να δηλώνει Ευρωπαίος διπλωμάτης σε ξένα μέσα ενημέρωσης, δείχνοντας την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα όργανο ειδικού σκοπού με την παρουσία ξένων τεχνοκρατών. Μάλιστα, πληροφορίες της εφημερίδας Financial Times αναφέρουν ότι εξετάζεται η δημιουργία μιας διεθνούς επιτροπής για το συντονισμό του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων, ώστε κάποια στιγμή να αρχίσει η αξιοποίηση.
Τις ανησυχίες για την πρόοδο αυτών των προγραμμάτων ενέτειναν μάλιστα και οι συγκρούσεις των Ελλήνων πολιτικών τις τελευταίες εβδομάδες, με την αντιπολίτευση να δηλώνει αντίθετη σε κάθε συμφωνία.

ΟΟΣΑ: Ύφεση 2,9% της ελληνικής οικονομίας το 2011, ανάπτυξη 0,6% το 2012

Η Ελλάδα θα επιστρέψει σε βιώσιμη ανάπτυξη το 2012, εκτιμά σε έκθεσή του, τα στοιχεία της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, ο Οργανισμός Οικονομικής Ανάπτυξης και Συνεργασίας (ΟΟΣΑ).
Ωστόσο ο οργανισμός κρούει τον κώδωνα του κιδύνου για το ελληνικό χρέος τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι δεν θα είναι διατηρήσιμο αν τα επιτόκια της αγοράς διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε υψηλά επίπεδα. Όπως επίσης αναφέρει στην έκθεσή του ο οργανισμός, τα ελληνικά spreads αναμένεται να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα κατά το τρέχον έτος, ενώ η αποκλιμάκωσή τους προβλέπεται το 2012.
Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις φορολογικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών, αναφέρει επίσης ο ΟΟΣΑ, που "βλέπει" στο 2,9%  την ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2011, ενώ για το 2012 αναμένει ανάπτυξη 0,6%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης