Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Φοροκαταιγίδα 1,5 δισ. ευρώ φέρνει η μείωση του αφορολογήτου ποσού στα 6.000 ευρώ

 Φοροκαταιγίδα 1,5 δισ. ευρώ φέρνει η μείωση του αφορολογήτου ποσού στα 6.000 ευρώ
Φόρους αυξημένους κατά 1,4- 1,5 δις. ευρώ υπολογίζει να εισπράξει η κυβέρνηση από τη μείωση του αφορολόγητου ποσού στα 6.000 ευρώ από 12.000 σήμερα.
Του μέτρου, από το οποίο πιθανότατα θα εξαιρεθούν 1,5 εκατ. συνταξιούχοι θα τεθεί σε ισχύ από τον φετινό Ιούλιο.


Η μείωση του αφορολόγητου ποσού θα οδηγήσει σε νέα μείωση του εισοδήματος των μισθωτών και συνταξιούχων, καθώς θα αυξηθεί η παρακράτηση του φόρου.
Πέρυσι το αφορολόγητο όριο μειώθηκε στα 6.000 ευρώ, καθώς για τα υπόλοιπα 6.000 ευρώ οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συγκεντρώνουν ένα συγκεκριμένο ποσό αποδείξεων.
Ο συντελεστής με τον οποίο θα φορολογείται η διαφορά από το νέο αφορολόγητο όριο έως το εισόδημα του κάθε μισθωτού θα είναι 10%.
Το σχέδιο το οποίο παρουσίασε χθες ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στους επικεφαλής της Τρόικας  κάνει λόγο για δημοσιονομικό όφελος 200 ευρώ – 300 ευρώ ανά φορολογούμενο.
Με τους αξιωματούχους της Τρόικας ο υπουργός Οικονομικών συζήτησε και τα υπόλοιπα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Προγράμματος ( 2012 – 2015) συνολικού ύψους 28,4 δις. ευρώ.
Κατά τις πληροφορίες, άμεση θα είναι η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αναψυκτικά και στο φυσικό αέριο.
Παράλληλα στο υπουργείο Οικονομικών δουλεύουν πυρετωδώς τη λίστα με τα προϊόντα που θα μετακομίσουν από τον χαμηλό 13% στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23%.
Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαιώνουν ότι η μετάταξη που θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο θα αφορά μόνο σε εστιατόρια, καφετέριες.

Νέες αυξήσεις έρχονται ακόμη σ τα Τέλη Κυκλοφορίας των οχημάτων ενώ αλλαγές θα υπάρξουν και στην φορολογία των  φθηνών  τσιγάρων.
Στο υπουργείο Οικονομικών φέρνουν στο προσκήνιο την εξίσωση του ΕΦΚ σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης .  
Στην κυβέρνηση μελετούσαν ακόμη και το ενδεχόμενο της  αναβολής του μέτρου της ενοποίησης των φόρων στα καύσιμα πλην όμως οι αστοχίες που υπάρχουν στα κρατικά έσοδα (στα 3,3 δις. ευρώ η "μαύρη τρύπα" του προϋπολογισμού στο πρώτο τετράμηνο του έτους) καθιστούν επιτακτική την εφαρμογή του.
Δεν αποκλείεται πάντως η κυβέρνηση να μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης έτσι ώστε η εξομοίωση να μην τόσο επιβαρυντική για τους καταναλωτές.

Στο  Μνημόνιο υπάρχει η δέσμευση για έσοδα 300 εκατ. φέτος από την εξίσωση του φόρου στα καύσιμα τον Οκτώβριο στα οποία θα προστεθούν άλλα 800 εκατ. ευρώ το 2012.
Όσον αφορά στους  έχοντες, υπό εξέταση είναι η επιβολή ειδικού φόρου σε σκάφη, πισίνες, μεγάλα Ι.Χ., όπως και η μείωση του αφορολογήτου στο Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.
Το πακέτο των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου θα έχει ανακοινωθεί το αργότερο μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου.
Εκτός των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου και των πρόσθετων των 6,4 δις. ευρώ που θα επιβληθούν από φέτος στις χθεσινές διαπραγματεύσεις με την Τρόικα βρέθηκαν και οι αποκρατικοποιήσεις των 50 δις. ευρώ.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης