Τελευταία Νέα
Ελλάδα

ΔΝΤ: Το ελληνικό πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει αναδιάρθρωση - Οι Γερμανοί προτείνουν haircut 40% και μείωση επιτοκίου - Roubini: "Εκτός προγράμματος η Ελλάδα"

ΔΝΤ: Το ελληνικό πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει αναδιάρθρωση - Οι Γερμανοί προτείνουν haircut 40% και μείωση επιτοκίου - Roubini:
(upd4)Μετά τον «κωδικό Βιέννης», σύμφωνα με τον οποίο οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας θα δεσμευτούν εθελοντικά για ανανέωση των ομολόγων τους, ένα νέο σχέδιο πέφτει στο τραπέζι για την επίλυση της ελληνικής κρίσης. Αυτή τη φορά η λύση προτείνεται από τον οικονομικό σύμβουλο της Agela Merkel, τον Peter Bofinger, ο οποίος πρότεινε haircut 40% στα ελληνικά ομόλογα και μείωση του επιτοκίου.
Σύμφωνα με τον Bofinger, όσο υψηλότερα τα επιτόκια, τόσο πιο δύσκολο είναι για τις χώρες να μειώσουν το χρέος τους. "Θα πρέπει να είναι προς το γερμανικό συμφέρον να μειωθεί όλος αυτό ο όγκος χρέους", τόνισε ο σύμβουλος της Merkel. Μάλιστα, δε δίστασε να χαρακτηρίσει ως "τιμωρία" το επιτόκιο που καταβάλλει τώρα η Ελλάδα, το οποίο "βλέπει" ότι θα φτάσει τα 400 δισ. ευρώ το 2013, ενώ το ταμείο της ευρωζώνης διαθέτει 500 δισ. ευρώ.Διαβάστε εδώ το «Σχέδιο Βιέννης»)

ΔΝΤ: Το ελληνικό πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει αναδιάρθρωση
Το ελληνικό πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει αναδιάρθρωση χρέους, διαμηνύει σε σημερινές του δηλώσεις ο J. Lipsky, προσωρινός επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Όπως αναφέρει ο αξιωματούχος του ΔΝΤ, η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες μέλη του οργανισμού υποστηρίζουν την ιδέα παροχής βοήθειας προς την Ελλάδα, ιδέα που δεν περιλαμβάνει την αναδιάρθρωση του χρέους.
"Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία για την εκταμίευση της επόμενης δόσης", επισημαίνει ο ίδιος και προσθέτει "Το ΔΝΤ βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ελλάδα".

Στηρίζουν την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης οι ΗΠΑ
Την αμέριστη στήριξή τους στην Ευρωζώνη για τις προσπάθειες αντιμετώπισης του ελληνικού ζητήματος εξέφρασαν οι ΗΠΑ, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου της G8. Σενάρια χρεοκοπίας της Ελλάδας δεν τέθηκαν επί τάπητος στη σύνοδο του G8, δηλώνουν διπλωματικές πηγές.

Η αποστολή της τρόικα στην Αθήνα δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει τις εργασίες της, αναφέρουν την ίδια ώρα πηγές της ΕΕ. Η απόφαση για την επόμενη δόση στην Ελλάδα θα ληφθεί μετά τη δημοσιοποίηση της αξιολόγησης της τρόικα, δηλώνουν.

"Είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα θα λάβει την επόμενη δόση του δανείου τον Ιούνιο", αναφέρει από την πλευρά του ο Ν. Wellink, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
Δεν θα πρέπει να γίνεται συζήτηση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους τουλάχιστον μέχρι να υπάρξει ισορροπία στον προϋπολογισμό της χώρας, αναφέρει με τη σειρά του ο M. Kranjec, επίσης μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
"Ακόμη και αν γινόταν αναδιάρθρωση θα συνέχιζε να υπάρχει δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται μέχρι να μειωθεί το έλλειμμα", σημείωσε. "Μέχρι τότε είναι δύσκολο να αναμένουμε ότι θα γίνει σοβαρή συζήτηση για αναδιάταξη", πρόσθεσε.
Η έξοδος χώρας από το ευρώ δεν αποτελεί τη λύση στο πρόβλημα της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, επισημαίνει ο J. Makuch, επίσης μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Μια καλή συμβουλή για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον ίδιο, θα ήταν η χώρα να καταλήξει σε ευρεία συμφωνία για τα μέτρα, όπως συνέβη στην Πορτογαλία.
Από τη μεριά του ο οικονομολόγος καθηγητής Nouriel Roubini, δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει βγει εκτός προγράμματος, και θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε αναδιάρθρωση του χρέους της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης