Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Nέo πρόγραμμα σκληρής λιτότητας - Διαφορετικές φορολογικές κλίμακες για μισθωτούς - συνταξιούχους - Ψαλιδίζονται μισθοί σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα - Στο 23% αυξάνει o ΦΠΑ για τα αναψυκτικά

Nέo πρόγραμμα σκληρής λιτότητας - Διαφορετικές φορολογικές κλίμακες για μισθωτούς - συνταξιούχους - Ψαλιδίζονται μισθοί σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα - Στο 23% αυξάνει o ΦΠΑ για τα αναψυκτικά
Δύο κλίμακες φόρου, μία για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες και μία άλλη για ελεύθερους επαγγελματίες και εμπόρους, εξετάζει να καθιερώσει και πάλι η κυβέρνηση.
Αυτό το οποίο θα είναι διαφορετικό στις δύο αυτές κλίμακες, θα είναι το αφορολόγητο ποσό.
Όπως ίσχυε και παλιότερα, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα έχουν μεγαλύτερο αφορολόγητο όριο από τους επιτηδευματίες.
Οι μεν πρώτοι –πιθανότατα - να διατηρήσουν το σημερινό αφορολόγητο των 12.000 ευρώ, κάτι το οποίο όμως θα χάσουν οι υπόλοιποι φορολογούμενοι (φυσικά πρόσωπα) που θα μειωθεί στο μισό (6.000 ευρώ).      
Εναλλακτικά, διατυπώνεται η πρόταση το αφορολόγητο για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες να «ψαλιδισθεί» στα 8.000 ευρώ.
Τις αλλαγές αυτές μελετούν στο οικονομικό επιτελείο πριν ακόμη προλάβει να συμπληρωθεί ένας χρόνος από την φορολογική μεταρρύθμιση.           
Στο υπουργείο Οικονομικών διατυπώνονται προτάσεις ότι θα πρέπει να εγκαταληφθεί το σχέδιο της ενιαίας κλίμακας που τέθηκε σε εφαρμογή από τα περσινά εισοδήματα.
Το ενιαίο αφορολόγητο για όλους τους πολίτες και η προοδευτικότητα της κλίμακας μπορεί να υποστηρίζει την αρχή της ίσης μεταχείρισης, όμως προκάλεσε τεράστιες απώλειες στα έσοδα από τους φόρους που εισπράττει η κυβέρνηση.
Την μεγαλύτερη διαρροή εσόδων υφίσταται η κυβέρνηση από τον κλάδο των ελευθέρων επαγγελματιών, οι οποίοι επωφελήθηκαν από την εξομοίωση του αφορολογήτου ορίου με το αντίστοιχο ποσό των μισθωτών.
Κατά τις πληροφορίες, χιλιάδες επιδευματίες εμφανίζονται να έχουν προσαρμόσει τα ετήσια έσοδα τους στο όριο των 12.000 ευρώ.
Η επαναφορά των δύο κλιμάκων φορολογίας αποτέλεσε εισήγηση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου την Τρόικα στις επαφές που είχε για την εξειδίκευση των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου (2012 – 2105).
Από τα 28,4 δις. ευρώ που αποτελούν το συνολικό ύψος των παρεμβάσεων της επόμενης πενταετίας, η κυβέρνηση είχε προσδιορίσει το πακέτο των δράσεων για τα 18 δις. ευρώ.  
Το υπόλοιπο των μέτρων που αντιστοιχεί σε προσαρμογές ύψους 10,4 δισ. ευρώ αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές της Ελλάδας.
Το «παζάρι» του Γιώργου Παπακωσνταντίνου με τους  Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Ε.Ε.) και Κλάους Μαζούχ ( ΕκΤ) για τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί αύριο το μεσημέρι.    
Από το Μέγαρο Μαξίμου μεταδίδεται η πληροφορία ότι έως την  Παρασκευή το Μεσοπρόθεσμο θα είναι έτοιμο.  
Το έκτακτο πακέτο για φέτος φθάνει τα 6,4 δις. ευρώ εκ των οποίων τα 3 δις. ευρώ θα προέρθουν από τον τομέα της φορολογίας κια τα υπόλοιπα 3,4 δις. ευρώ από εξοικονομήσεις δαπανών.     
Μόνο από τις αλλαγές στο αφορολόγητο ποσό στο υπουργείο Οικονομικών αναμένουν πρόσθετες εισπράξεις από φόρους 1,8 δις. –2 δις. ευρώ.             
Η μείωση του αφορολόγητου ποσού θα οδηγήσει σε νέα μείωση του εισοδήματος των μισθωτών καθώς θα αυξηθεί η παρακράτηση του φόρου.
Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από τον φετινό Ιούλιο.
Πέρυσι το αφορολόγητο όριο μειώθηκε στα 6.000 ευρώ, και για τα υπόλοιπα 6.000 ευρώ οι φορολογούμενοι πρέπει να συγκεντρώνουν ένα συγκεκριμένο ποσό αποδείξεων.
Το σχέδιο το οποίο παρουσιάστηκε στην αντιπροσωπεία της Τρόικας κάνει λόγο για δημοσιονομικό όφελος 200 ευρώ – 300 ευρώ ανά φορολογούμενο.
Κατά τις πληροφορίες, άμεση θα είναι επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο.
Παράλληλα στο υπουργείο Οικονομικών δουλεύουν πυρετωδώς τη λίστα με τα προϊόντα που θα μετακομίσουν από τον χαμηλό 13% στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23%.
Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαιώνουν ότι η μετάταξη που θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο θα αφορά τα είδη εστίασης (εστιατόρια, καφετέριες ) και όχι τα τρόφιμα.
Πιθανότατα μεταξύ των  ειδών που θα αυξηθεί ο ΦΠΑ θα είναι και τα αναψυκτικά. Στο υπουργείο Οικονομικών μελετούν και αυτό το σενάριο εκτός της επιβολής του ΕΦΚ.
Νέες αυξήσεις έως 15% έρχονται ακόμη σ τα Τέλη Κυκλοφορίας των οχημάτων ενώ αλλαγές θα υπάρξουν και στην φορολογία των  φθηνών  τσιγάρων.
Στο υπουργείο Οικονομικών φέρνουν στο προσκήνιο την εξίσωση του ΕΦΚ σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης .  
Στην κυβέρνηση μελετούσαν ακόμη και το ενδεχόμενο της  αναβολής του μέτρου όμως οι αστοχίες που υπάρχουν στα κρατικά έσοδα (στα 2 δις. ευρώ η «τρύπα" στο τετράμηνο) καθιστούν επιτακτική την εφαρμογή του.
Δεν αποκλείεται πάντως η κυβέρνηση να μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης έτσι ώστε η εξομοίωση να μην τόσο επιβαρυντική για τους καταναλωτές.
Στο  Μνημόνιο καταγράφεται η δέσμευση για έσοδα 300 εκατ. φέτος από την εξίσωση του φόρου στα καύσιμα τον Οκτώβριο στα οποία θα προστεθούν άλλα 800 εκατ. ευρώ το 2012.
Όσον αφορά στους  έχοντες, η κυβέρνηση προωθεί την  επιβολή ειδικού φόρου σε σκάφη, πισίνες, μεγάλα Ι.Χ., όπως και η μείωση του αφορολογήτου στο Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.
Για την επίτευξη του φετινού στόχου του ελλείμματος στο 7,5% του ΑΕΠ αλλά και στο 1% έως το 2015 προωθείται ακόμη η κατάργηση των μισθολογικών ωριμάνσεων ( μέτρο που υπολογίζεται να αποφέρει  περί τα 170 – 200 εκατ. ευρώ) αλλά και η επιβολή έκτακτης εισφοράς σε ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία που η αντικειμενική της αξία υπερβαίνει τα 4.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
Παράλληλα θα μειωθεί κατά 150.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Σήμερα το αφορολογητο ποσό του ΦΜΑΠ είναι 400.000 ευρώ.  
Επίσης μειώνονται από την 1η Ιουλίου σε ποσοστό 8% οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων και κατά 2% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.
Μείωση θα υπάρξει και στις υψηλές συντάξεις, η οποία περιορίζεται σε ποσοστό από 2% έως 4%.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης