Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Η ΕΕ ζητά υποθήκη με δημόσια περιουσία για το νέο δάνειο...έως και νησί... - Κίνδυνος επέκτασης της ελληνικής κρίσης

Η ΕΕ ζητά υποθήκη με δημόσια περιουσία για το νέο δάνειο...έως και νησί... - Κίνδυνος επέκτασης της ελληνικής κρίσης
(upd3) Εγγυήσεις με ελληνικά assets φαίνεται ότι ζητά η ευρωζώνη προκειμένου να χορηγήσει νέο δάνειο στην Ελλάδα, καθώς οι αντιδράσεις από άλλα μέλη της Ζώνης έχουν αρχίσει και εντείνονται.
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής έκδοσης των Financial Times, αν και δεν υπάρχει κάποια συμφωνία, η ευρωζώνη έχει ζητήσει ως αντάλλαγμα για την χορήγηση νέου πακέτου οικονομικής στήριξης την υποθήκευση της ελληνικής δημόσιας περιουσίας.
Η εφημερίδα επικαλείται υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ευρωζώνης, οι οποίοι τόνισαν ότι υπάρχουν αρκετές χώρες που είναι επιφυλακτικές απέναντι σε ένα δεύτερο πακέτο οικονομικής στήριξης της Ελλάδας.
Το www.bankingnews.gr είχε ήδη αναφέρει από τις 27/5 (δείτε εδώ), ότι η Τρόικα, κατά τη διάρκεια των πρόσφατων διαπραγματεύσεων είχε ζητήσει εμπράγματες εγγυήσεις ώστε να δώσει νέο δάνειο και εν προκειμένω ένα μεγάλο νησί.

Ξεκίνησαν οι γερμανικές αντιρρήσεις
Μόλις πριν από λίγο, εκπρόσωπος του Υπ. Οικονομικών στη Γερμανία εκφράζει τις αμφιβολίες για το αν θα πρέπει να υπάρξει 2ο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, και, σε δεύτερο επίπεδο, υπό ποιους όρους.
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος επισήμανε ότι η Γερμανία αναμένεται να αποφασίσει για τις διασωστικές της κινήσεις, αλλά ως τώρα υπάρχουν μόνο προτάσεις.
«Η ελληνική βοήθεια δεν χρειάζεται να αφορμάται από τον προσωρινό μηχανισμό (EFSF) απαραίτητα», τονίστηκε τέλος.

Περνούν τα μηνύματά τους ΕΚΤ και ΔΝΤ
Η Ελλάδα πρέπει να λύσει τα προβλήματά της, αλλιώς είναι χρεοκοπημένη στα χαρτιά., επισημαίνει ο Lorenzo Bini-Smaghi, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ.
«Μόνο στο επίπεδο που η χώρα επιθυμεί την πώληση περιουσιακών τα θέματά της έχουν περιθώριο να λυθούν», προσέθεσε ο ίδιος, τονίζοντας πως «τα χρεωμένα κράτη δεν πρέπει να γλιτώνουν την αποπληρωμή του χρέους τους».
Ο Smaghi αναφέρθηκε στο γεγονός ότι «η αναδιάρθρωση για την Ευρωζώνη πρέπει να είναι τελευταία επιλογή», καθώς μετά από μια αναδιάρθρωση ο τραπεζικός κλάδος θα αδυνατεί να συγχρονιστεί με την ΕΚΤ…
Εν τω μεταξύ, η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ενέχει σημαντικούς κινδύνους μετάδοσης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τόνισε ο Nout Wellink, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, χρυπώντας το καμπανάκι για Πορτογαλία και Ιρλανδία.
"Η Ελλάδα δεν έχει καταθέσει αίτημα για αναδιάρθρωση του χρέους της", υπογράμμισε ο ίδιος, συμπληρώνοντας πως "η χώρα πρέπει να έχει την ευκαιρία να τονώσει την οικονομία της".
Παράλληλα, ο John Lipsky, επικεφαλής του ΔΝΤ, επισημαίνει πως "οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας πρέπει να επιβεβαιωθούν", ενώ συμπλήρωσε ότι το πρόγραμμα "δεν περιλαμβάνει αναδιάρθρωση του χρέους".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης