Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Ο ΟΔΔΗΧ αποκλείει την έκδοση 3ετίας και θέλει χαμηλότερα spread υποστηρίζει ο Π. Χριστοδούλου

 Ο ΟΔΔΗΧ αποκλείει την έκδοση 3ετίας και θέλει χαμηλότερα spread  υποστηρίζει ο Π. Χριστοδούλου
Έχουμε αποκλείσει το ενδεχόμενο υλοποίησης δημοπρασίας σε 3ετή ομόλογα αναφέρει σε δηλώσεις του στο www.bankingnews.gr ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Πέτρος Χριστοδούλου από το Παρίσι όπου βρισκόταν χθες.
Η αγορά έχει επικεντρωθεί στα 3ετή ομόλογα αλλά δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να υλοποιηθεί δημοπρασία σε βραχυπρόθεσμα ομόλογα αναφέρει ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.
Με βάση την κατηγορηματική δήλωση του κ Χριστοδούλου προκύπτει το συμπέρασμα ότι ο ΟΔΔΗΧ θα εκδώσει ομόλογο το επόμενο διάστημα από 7 έως 15 χρόνια ή τουλάχιστον μεσομακροπρόθεσμους τίτλους.
Στην ερώτηση αν υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρξει επανέκδοση 10ετούς ομολόγου – πρόσφατα υλοποιήθηκε δημοπρασία – η απάντηση ήταν σαφής «έχουμε πλέον αποκτήσει ευελιξία και έχουμε επιλογές το ελληνικό κράτος δανείζεται αυτό ως χώρα το αποδείξαμε ο επόμενος στόχος είναι να τιμολογείται το χρέος φθηνότερα , θέλουμε χαμηλότερα επιτόκια»
Είναι προφανές ότι το ελληνικό δημόσιο απέδειξε ότι μπορεί να δανεισθεί ωστόσο το μεγάλο στοίχημα η μεγάλη πρόκληση είναι το ελληνικό κράτος να καλύπτει τις δανειακές του ανάγκες με ρεαλιστικό κόστος.
Πως όμως θα μειωθεί το κόστος δανεισμού;
Κάθε φορά που το κράτος θα επιβεβαιώνει στις αγορές την δυνατότητα του να δανείζεται τόσο θα κάμπτονται οι κερδοσκοπικές πίεσες και θα τιμολογείται ορθολογικότερα το ελληνικό χρέος.
Επίσης το ελληνικό κράτος και ο ΟΔΔΗΧ φαίνεται ότι επεξεργάζονται σχέδιο το οποίο θα ανοίξει τον δρόμο σε πραγματικούς μακροπρόθεσμους επενδυτές να τοποθετηθούν στο ελληνικό χρέος ενώ θα αποτραπεί η είσοδος βραχυπρόθεσμων κερδοσκοπικών κεφαλαίων.
Για το σχέδιο αυτό απέφυγε να σχολιάσει ο κ Χριστοδούλου.
Ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ βρέθηκε στο Παρίσι και είχε συναντήσεις με κορυφαία στελέχη μεγάλων ευρωπαϊκών επενδυτικών τραπεζών και θεσμικών χαρτοφυλακίων οι οποίοι θεωρούν ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι θετικότερη αλλά ακόμη θα απαιτηθεί χρόνος ώστε να εκτονωθεί η πίεση.
Ο Κ Χριστοδούλου θα βρεθεί στο Μόναχο όπου θα έχει επίσης επαφές με Γερμανούς fund managers και θεσμικούς επενδυτές.
Οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές φαίνεται ότι στηρίζουν το ελληνικό χρέος.

Πέτρος Λεωτσάκος
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης