Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Εισφορά σοκ για πέντε εκατομμύρια φορολογούμενους! «Παγώνει» η αύξηση στις αντικειμενικές τιμές, καταργείται το «Πόθεν Έσχες» στα ακίνητα

Εισφορά σοκ για πέντε εκατομμύρια φορολογούμενους!  «Παγώνει» η αύξηση  στις αντικειμενικές τιμές, καταργείται το «Πόθεν Έσχες» στα ακίνητα
Πρόταση - σοκ η οποία προβλέπει την επιβολή έκτακτης εισφοράς ακόμη και σε φορολογούμενους με ετήσιο εισόδημα οριακά πάνω από τα 6.000 ευρώ επεξεργάζεται η κυβέρνηση.
Μπροστά σ΄ αυτό το μέτρο η μείωση του αφορολογήτου ποσού (σ.σ. από τα 12.000 ευρώ στα 8.000 ευρώ για τους  μισθωτούς και στα 6.000 ευρώ για τους επιδευματίες)  που εισηγήθηκε  ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ωχριά.
Η νέα έκακτη εισφορά που σύμφωνα με το σχέδιο της πρότασης του Φίλιππου Πετσάλνικου θα ξεκινά από πολύ χαμηλή εισοδηματική βάση υπολογίζεται ότι θα πλήξει περισσότερους από 5 εκατομμύρια πολίτες.  
Στην περίπτωση που ο έκτατος  φόρος επιβληθεί σε ολόκληρο το εισόδημα και όχι μόνο στο τμήμα του ετησίου εισοδήματος πάνω από τις 6.000 ευρώ τότε οι πρόσθετες επιβαρύνσεις θα φθάνουν :
*Τα 360 ευρώ για όσους δηλώνουν εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ.
*Τα 3.000 ευρώ για φορολογούμενους με ετήσια εισοδήματα έως 100.000 ευρώ
*Τα 4.500 ευρώ  ευρώ για όσους δηλώνουν ετήσια εισοδήματα μέχρι 150.000 ευρώ
*Τα 15.000 ευρώ για ειδοδήματα έως 500.00 ευρώ  
Η νέα έκτακτη εισφορά υπερκαλύπτει τις δημοσιονομικές ανάγκες των 2 δις. ευρώ  που είχαν υπολογίζει στο υπουργείο Οικονομικών ότι θα εισπράξουν από το «ψαλίδι» στο αφορολόγητο ποσό των υπόχρεων.  
Το ποσό αυτό των εισπράξεων ενδεχομένως να φρενάρει και το μέτρο της εξίσωσης του ΕΦΚ σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης μετά την σωρεία των αντιδράσεων που προκάλεσε στο προχθεσινό Υπουργικό.
Στην συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ συζητήθηκαν και άλλα προτάσεις μέτρων όπως:      
*Η κατάργηση  του «πόθεν έσχες» τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2013 για την αγορά ή την ανέγερση οποιασδήποτε κατοικίας, δηλαδή όχι μόνο για την πρώτη κατοικία, αλλά και για κάθε δευτερεύουσα (εξοχική ή μη). Να σημειωθεί ότι σήμερα δεν εφαρμόζεται «πόθεν έσχες» μόνο για την αγορά ή την ανέγερση πρώτης κατοικίας έως 120 τ.μ. και αξίας έως 200.000 ευρώ.
* Το «πάγωμα» των αυξήσεων στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, οι οποίες είχαν προγραμματιστεί για το φθινόπωρο. Τα δύο μέτρα υπολογίζεται ότι θα ζεστάνουν την αγορά των ακινήτων που βρίσκεται σε κώμα.     
* Η παροχή περαιτέρω κινήτρων για τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων.
* Η σημαντική αύξηση των «αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης», δηλαδή των νέων τεκμηρίων διαβίωσης, για κατοικίες, ΙΧ αυτοκίνητα, πισίνες, σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη κ.λπ.
Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών υποσχέθηκε στους υπόλοιπους υπουργούς ότι τον Σεπτέμβριο θα προωθηθεί για ψήφιση στη Βουλή νέο φορολογικό νομοσχέδιο με το οποίο θα προβλέπεται η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών των ανωνύμων εταιρειών και των ΕΠΕ από το 20% στο 15%, καθώς και η μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ από 23% στο 20% και από το 13% στο 10%. Τα μέτρα αυτά θα τεθούν σε ισχύ από την 1η-1-2012. Ουσιαστικά, η κυβέρνηση επιδιώκει να δείξει ότι υιοθετεί, έστω και με κάποιες παραλλαγές, ορισμένες ακόμη προτάσεις του Αντώνη Σαμαρά που προβλέπουν μειώσεις φορολογικών συντελεστών, σε μια προσπάθεια να στείλει μήνυμα «συναίνεσης» στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Πάντως, οι υπουργοί συμφώνησαν να τεθεί σε ισχύ από τον Σεπτέμβριο η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 23% για τα είδη εστίασης.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης