Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Το σχέδιο για νέο δάνειο 90 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και 7ετή αναδιάρθρωση χρέους με αύξηση κουπονιού - Eκτακτη τηλεδιάσκεψη Eurogroup

Το σχέδιο για νέο δάνειο 90 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και 7ετή αναδιάρθρωση χρέους με αύξηση κουπονιού - Eκτακτη τηλεδιάσκεψη Eurogroup
(upd6) Στα 90 δισ. ευρώ εκτιμά την πρόσθετη χρηματοδότηση που θα χρειαστεί η Ελλάδα μέχρι το 2014 ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών W. Schaeuble, επιβεβαιώνοντας τα απανωτά δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών για νέο δάνειο της Ελλάδας ύψους 80 - 100 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, έκκληση προς τους βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού να υποστηρίξουν το νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα απηύθυνε η Γερμανίδα Καγκελάριος A. Merkel που σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες δείχνει να στηρίζει την πρόταση του Schaeuble για συμμετοχή σε αυτό των ιδιωτών κατόχων ομολόγων.
Στο μεταξύ οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών πραγματοποίησαν σήμερα έκτακτη τηλεδιάσκεψη για να συζητήσουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης επεσήμαναν ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να επιστρέψει στη δημοσιονομική σταθερότητα εάν εφαρμόσει απαρέγκλιτα τις οικονομικές και διαρθρωτικές πολιτικές που έχει συμφωνήσει με την τρόικα, ενώ ανέφεραν παράλληλα ότι η συναίνεση των κομμάτων στα μέτρα είναι εξαιρετικά σημαντική για μια επιτυχημένη εφαρμογή του προγράμματος.
Eκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι σε γενικές γραμμές αναγνωρίζεται η προσπάθεια της Ελλάδας για την επίτευξη των στόχων του μνημονίου.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο αρμόδιος επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις της ΕΕ, Οlli Rehn - συμμετείχε και ο ίδιος στην έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup - δήλωσε ότι η αναδιάταξη (reprofiling) του χρέους δεν συνιστά πιστωτικό γεγονός.
"Η τρόικα συζητά τη συμμετοχή των ιδιωτών κατόχων ομολόγων στη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα", σχολίασε ο επίτροπος και πρόσθεσε ότι "κλειδί" για να αποφύγει η Ελλάδα ένα πιστωτικό γεγονός αποτελεί η τήρηση των δεσμεύσεων για επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί. Οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 20 Ιουνίου, διαμηνύει ο Rehn.

Νωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε:


Νέο δάνειο 80 -100 δις ευρώ και 7ετή επιμήκυνση ομολόγων με σταθερό κουπόνι - Τρισέ: Εξετάζουμε roll - over στα ελληνικά ομόλογα


Νέο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα έχει αποφασίσει η Ευρώπη αναγνωρίζοντας ότι είναι αδύνατη η έξοδος της χώρας στις αγορές το 2013 και το 2014. Μάλιστα, με δηλώσεις του από το Μόντρεαλ του Καναδά ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισε επιβεβαίωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο roll - over, δηλαδή ανταλλαγή των παλαιών ομολόγων που λήγουν με νέα μεγαλύτερης διάρκειας, στα ελληνικά ομόλογα.
Διαβλέποντας οι Ευρωπαίοι ότι η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται σε αδιέξοδο και ότι ουσιαστικά το 2012 αποκλείεται να βγει στις αγορές, ουσιαστικά ο νέος στόχος τίθεται για το 2015, αφού αδύνατη πλέον φαίνεται και η έξοδος το 2013 ή 2014, αποφάσισε με βασικό στόχο να προστατεύσει τα 110 δις που χορήγησε και τα 355 δις του παλαιού χρέους να προχωρήσει σε ένα σχέδιο που περιλαμβάνει δύο παραμέτρους.
Πρώτη παράμετρος θα χορηγηθεί νέα οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα ύψους 80 με 100 δις ευρώ. Η νέα οικονομική βοήθεια θα περιλαμβάνει τις ίδιες παραμέτρους με τα 110 δις ευρώ δηλαδή επιτόκιο και διάρκεια.
Ωστόσο το εύρος των 80 με 100 δις ευρώ παραμένει ακόμη υπό εξέταση, αν και πληροφορίες από την Ευρώπη θέλουν το πακέτο να κλείνει στα 100 δισ. ευρώ.
Δεύτερη παράμετρος η ενεργητική συμμετοχή των κατόχων ομολόγων στην προσπάθεια διάσωσης της Ελλάδος.
Στην νέα οικονομική βοήθεια θα περιλαμβάνεται ρήτρα με βάση την οποία οι τράπεζες και όσοι κατέχουν ομόλογα λήξης 2012 με 2014 ή 2015  θα πρέπει να αποδειχθούν την εθελοντική επιμήκυνση τους κατά 7 χρόνια με τους ίδιους όρους χωρίς μείωση κουπονιού.
Βέβαια εδώ εγείρεται ένα ερώτημα αν η Ελλάδα λάβει νέο δάνειο άρα διαθέτει κεφάλαια ώστε να αποπληρώσει τα ομόλογα που λήγουν το 2012 π.χ. το 2012 λήγουν 3 ομόλογα Μαρτίου, Μαΐου και Αυγούστου τότε γιατί να χρειάζεται να επιμηκυνθούν τα ομόλογα αυτά;
Σημειώνεται ότι με βάση το σχέδιο των 110 δις ευρώ η Ελλάδα από τα μισά του 2012 θα χρειαζόταν να βρει με ίδια μέσα μέσω εκδόσεων δηλαδή 25 δις ευρώ και το 2013 άλλα 25-30 δις ευρώ.
Άρα για το διάστημα 2012 με 2013 θα χρειαστεί 55 δις ευρώ.
Αν τώρα όπως διαπιστώνεται ούτε το 2014 θα μπορέσει να βγει στις αγορές η Ελλάδα τότε θα χρειαστεί 55 δις νέα κεφάλαια για το 2012 και 2013 και επιπλέον 30 δις ευρώ για το 2014 άρα 85 δις ευρώ.
Οι ελληνικές τράπεζες όπως έχει αναφερθεί είναι διατεθειμένες να συμμετάσχουν σε μια διαδικασία επιμήκυνσης υπό μια βασική προϋπόθεση όπως στο μνημόνιο όπου η Ελλάδα δεσμεύεται ότι δεν μπορεί να επιβάλλει haircut στα 100 δις έτσι ζητούν όσα ομόλογα επιμηκυνθούν να τεθούν εκτός από μια ενδεχόμενη μελλοντικά απομείωση του χρέους.
Κρίσιμη θα είναι και η στάση της ΕΚΤ η οποία έχει αγοράσει συνολικά 48 δις ευρώ αλλά προφανώς αν η Ευρώπη αποφασίσει να προχωρήσει σε μια τέτοια διαδικασία προφανώς και θα συναινέσει και η ΕΚΤ.

Θετικός στο roll-over των ελληνικών ομολόγων ο Τρισε

Το πρώτο του «σινιάλο» έδωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζ. Κ. Τρισέ, για την προώθηση του σχεδίου ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων που λήγουν με νέα μεγαλύτερης διάρκειας, ενθαρρύνοντας ουσιαστικά τους ιδιώτες επενδυτές να συμμετάσχουν σε πιθανό τέτοιο πρόγραμμα.
Ο Τρισέ με αυτόν τον τρόπο δεν αναιρεί τις προηγούμενες απόψεις του περί μη μετακύλησης του κόστους αναδιάρθρωσης στους ιδιώτες, αλλά ενισχύει την άποψη ότι ένα τέτοιο σχέδιο επίλυσης της ελληνικής κρίσης θα επωφελήσει όλες τις πλευρές. «Δεν πρέπει να θεωρείται χρεοκοπία. Η ΕΚΤ θεωρεί ότι είναι μία από τις κατάλληλες μεθόδους που θα πρέπει να ακολουθηθούν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τρισέ.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε πως αν και αντιτίθεται στο να χρεωθούν με ζημιές οι πιστωτές, «αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε εναντίον της εκδοχής ο ιδιωτικός κλάδος, όπως είχε ζητηθεί πριν από ένα χρόνο με το πρώτο πρόγραμμα για την Ελλάδα, και οι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί στην Ευρώπη, να τους ζητηθεί να διατηρήσουν το ίδιο επίπεδο χρέους».
Ο Τρισέ δήλωσε πως σε ό,τι αφορά την ΕΚΤ, «όσο η διαχείριση της οικονομίας της Ελλάδας βελτιώνεται και η κυβέρνηση διεξάγει αξιόπιστα πωλήσεις assets, δεν βλέπει την ανάγκη για μια αναδιάρθρωση ή για haircut, και θα λέγαμε ότι αυτό δεν είναι κατάλληλο».

Η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους του πλανήτη

Εφόσον η Ελλάδα λάβει νέα οικονομική βοήθεια 80-100 δις ευρώ αυτό θα σημάνει ότι στο σύνολο του χρέους τα 355 δις ευρώ με τωρινές τιμές, με μελλοντικές 380 -400  δις ευρώ τα 180 -200  δις ευρώ θα προέρχονται από την ΕΕ και την Τρόικα και όχι από τις αγορές.
Δηλαδή το 50% του ελληνικού χρέους δεν θα προέρχεται από τις αγορές αλλά από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Ουσιαστικά θα πρόκειται για την μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην ιστορία του πλανήτη με βασικό στόχο να μετριαστεί ο κίνδυνος για τις τράπεζες και τον κίνδυνο αυτό να τον επωμιστούν οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι πολίτες.
Αν ολοκληρωθεί μια τέτοια διαδικασία ίσως να είναι και πιο εύκολη μια αναδιάρθρωση χρέους μέσω haircut.
Τότε η Ελλάδα θα έχει να κάνει όχι με τις αγορές αλλά με τους πολιτικούς και τους πολίτες της Ευρώπης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης