Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Το δημόσιο πουλά συμμετοχές σε ΕΛΠΕ, ΤΤ, Εθνική, Alpha Bank και ΑΤΕ - Επιβάλλεται κεφαλικός φόρος για εισοδήματα πάνω από 8.000 ευρώ, ειδικό τέλος στις πιστωτικές κάρτες

Το δημόσιο πουλά συμμετοχές σε ΕΛΠΕ, ΤΤ, Εθνική, Alpha Bank και ΑΤΕ - Επιβάλλεται κεφαλικός φόρος για εισοδήματα πάνω από 8.000 ευρώ, ειδικό τέλος στις πιστωτικές κάρτες
(upd2) Την πώληση του 35,5% που διατηρεί το δημόσιο στην εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), καθώς και τη διάθεση όλων των μειοψηφικών ποσοστών που διατηρεί στις τράπεζες προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα που δόθηκε πριν από λίγο στη δημοσιότητα.
Πιο συγκεκριμένα η διάθεση του πακέτου μετοχών του δημοσίου στα ΕΛΠΕ θα πραγματοποιηθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2012, ενώ στο ίδιο διάστημα θα πουληθεί και το 1,3% που ελέγχει το δημόσιο στην Τράπεζα Πειραιώς.
Να σημειωθεί ότι για τους πρώτους μήνες του 2012 έχει προγραμματιστεί και η πώληση της ΑΤΕ σε ποσοστό έως 26,2% από 77,3% που ελέγχει το δημόσιο.
Θα προηγηθεί στο τελευταίο τρίμηνο του 2011 η διάθεση του 0,6% που έχει το δημόσιο στην Alpha Bank καθώς και το 1,2% που κατέχει στην Εθνική.
Φέτος αναμένεται να ολοκληρωθεί και η πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Η κυβέρνηση θα διαθέσει το σύνολο του πακέτου των μετοχών που διατηρεί στο ΤΤ, ήτοι 34% με τους συμβούλους αποκρατικοποίησης να ανακοινώνονται την επόμενη εβδομάδα.
Εκτός από τις αποκρατικοποιήσεις το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Προσαμοργής 2012 - 2015 προβλέπει ακόμη νέους φόρους και έκτακτες εισφορές για ετήσια εισοδήματα πάνω από 8.000 ευρώ, μειώσεις φοροαπαλλαγών αλλά και την επιβολή τέλους στις πιστωτικές κάρτες.
Πιο συγκεκριμένα ο κεφαλικός φόρος θα είναι κλιμακωτός με συντελεστές από 3% έως 7% και θα ξεκινά από πολύ χαμηλά εισοδήματα.

Αναλυτικότερα, τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου συνοψίζονται:

1.  Στην επιβολή κεφαλικού φόρου σε όλα τα εισοδήματα από 8.000 ευρώ, που θα κλιμακώνεται (με συντελεστές από 3% έως 7%) ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.
2. Αυστηριοποίηση του συστήματος των αποδείξεων (το 30% του εισοδήματος για κάλυψη του αφορολογήτου), καθώς και τεκμήρια διαβίωσης κατά επαγγελματικές ομάδες.
3. Μειώνεται το αφορολόγητο όριο στο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας στα 200.000 ευρώ ενώ «παγώνει» η αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Η εισήγηση αφορά και στην αύξηση του φόρου μεταβίβασης και τη διετή αναστολή του πόθεν έσχες για όλες τις κατοικίες.
4. Επιβολή ειδικών εισφορών σε συντάξεις, υπέρ ανέργων από μισθωτούς, δημοσίους υπαλλήλους και ελεύθερους επαγγελματίες, επιχειρήσεις, ιδιοκτήτες σκαφών, αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού, πισινών.
5. Εγκαταλείπεται το σχέδιο της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.
6. Υπό συζήτηση  είναι η επιβολή ΕΦΚ σε αναψυκτικά και το νερό, καθώς το αρχικό σχέδιο προέβλεπε φόρο «φωτιά» μέχρι και 25 λεπτά ανά λίτρο.
7. Ακριβαίνουν τα φθηνά τσιγάρα από 2,40 έως 3 ευρώ, αυξάνουν κατά μέσο όρο 10% τα τέλη κυκλοφορίας,
8. Προτείνεται  αύξηση κατά 25% στις τιμές των εισιτηρίων από το 2013.

Διαβάστε αναλυτικά τι περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο και την Αιτιολογική Έκθεση.


Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης