Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Υπό όρους το τριπλό σχέδιο οικονομικής στήριξης της Ελλάδος από την ΕΕ - Ίσως τον Απρίλιο η ενεργοποίηση, έσχατη λύση τον Μάιο η Ελλάδα στο ΔΝΤ

Υπό όρους το τριπλό σχέδιο οικονομικής στήριξης της Ελλάδος από την ΕΕ - Ίσως τον Απρίλιο η ενεργοποίηση, έσχατη λύση τον Μάιο η Ελλάδα στο ΔΝΤ
Τις τελευταίες πινελιές στο σχέδιο στήριξης της Ελλάδος βάζουν οι ευρωπαίοι εταίροι στο Eurogroup και στο Ecofin.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλες αποφασίσθηκε εφόσον τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση στην Ελλάδα αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά για την αντιμετώπιση των κερδοσκόπων , να στηρίξουν την Ελλάδα με ένα τριπλό  σχέδιο οικονομικής βοήθειας.Όμως για να ενεργοποιηθεί το σχέδιο οικονομικής στήριξης της Ελλάδος θα πρέπει να δείξει ότι εφαρμόζει απαρέγκλιτα τις υποχρεώσεις της προς την ΕΕ.
Πρωτεργάτες του σχεδίου είναι η Γερμανία και η Γαλλία και ακολουθεί και το Λουξεμβούργο.
Το σχέδιο περιλαμβάνει 1) την αγορά ελληνικών ομολόγων από κρατικούς οργανισμούς και τράπεζες των χωρών αυτών όπως η KFW και η Bank Depot 2)Την έκδοση ευρωομολόγου ύψους 10 δις ευρώ και 3) την παροχή εγγυήσεων προς την Ελλάδα στις σχεδιαζόμενες δημοπρασίες ομολόγων. To συνολικό πακέτο στήριξης μπορεί να κινηθεί μεταξύ 20-25 δις ευρώ.
Με βάση απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες η ΕΕ δεν σχεδίαζε να προχωρήσει στην υλοποίηση των μέτρων καθώς πίστευαν ότι με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν το κερδοσκοπικό κεφάλαιο θα υποχωρούσε ή θα ατονούσε το ενδιαφέρον.
Αντ’  αυτού παρατηρήθηκε τα spread να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα ενώ το δημόσιο τελικά δανείσθηκε στο 6,38% στην 10ετία ένα κόστος δυσθεώρητο.
Το ισχυρό ράπισμα ήρθε όταν η Ρουμανία που δεν ανήκει στην ζώνη του ευρώ ακόμη δανείσθηκε μέσω 5ετούς ομολόγου με όρους προφανώς καλύτερους από ότι η Ελλάδα.
Περίπου η Ρουμανία πλήρωσε 1% χαμηλότερα από ότι η Ελλάδα.
Οι Ευρωπαίοι διαπίστωσαν ότι αν δεν βοηθήσουν την Ελλάδα θα καταλήξει στο ΔΝΤ.
Επίσης και σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή αν η Ελλάδα μέσα στον Απρίλιο δεν υποστηριχθεί οικονομικά ίσως στον Μάιο να οδηγείτο στο ΔΝΤ.
Στην Ευρώπη κατανοούν ότι η Ελλάδα θέλει οικονομική υποστήριξη και θεωρούν ότι με αυτό το τριπλό πακέτο μπορεί η χώρα να σωθεί. Βέβαια οι ευρωπαίοι δεν θα στηρίξουν την Ελλάδα με ιδιαίτερα θέρμη κατανοούν ότι πρέπει να βοηθείσουν και την Ελλάδα παρά την διαχρονική της ασυνέπεια.

Πέτρος Λεωτσάκος
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης