Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Κρίνεται το μοντέλο οικονομικής στήριξη της ΕΕ προς την Ελλάδα – Αρρυθμίες στις κρατικές εισπράξεις

Κρίνεται το μοντέλο  οικονομικής  στήριξη της ΕΕ προς την Ελλάδα – Αρρυθμίες στις κρατικές εισπράξεις
Ανήμερα της αύξησης του ΦΠΑ και των ανατιμήσεων  που φέρνει η  εφαρμογή του μέτρου, σε όλα τα  προϊόντα και  τις υπηρεσίες , αναχωρεί  για το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup)ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Στόχος του υπουργού είναι να πείσει τους ομόλογους του, που ανησύχησαν με τις δημοσιονομικές «αρρυθμίες»  που παρουσίασε το  Πρόγραμμα  Σταθερότητας , ότι τα «έκτακτα μέτρα» που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση διασφαλίζουν τη μείωση του ελλείμματος κατά 4% στο 8,7% του ΑΕΠ φέτος.
Οι ανησυχίες έχουν να κάνουν με την υστέρηση που σημείωσαν οι κρατικές εισπράξεις τον Φεβρουάριο  ( ο  ρυθμός αύξησης των εσόδων έπεσε στο 4,5%, δηλαδή στο μισό του στόχου για 9%) και οι οποίες σε συνδυασμό  με την υποχώρηση του ΑΕΠ - την οποία τώρα η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα είναι μεγαλύτερη κατά 0,9% -   «μούδιασαν» τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου.
Τα φορολογικά  έσοδα  ήταν  ένας από τους τομείς  που είχε προβληματίσει τους τοποτηρητές της Κομισιόν στην πρόσφατη επίσκεψη τους στην Αθήνα.
Στη σημείωση που κράτησαν οι ελεγκτές αναφέρεται ότι «τα φορολογικά έσοδα απώλεσαν τη δυναμική του προηγούμενου μήνα» δείχνοντας έτσι στην κυβέρνηση το δρόμο για την λήψη πρόσθετων μέτρων.
«Γκρίζα ζώνη» για το ίδιο κλιμάκιο αποτέλεσε  και το ύψος των δαπανών για τόκους που προβλέπει ο φετινός προϋπολογισμός για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους.  Όπως είχαν εκτιμήσει  το ποσό που προβλέπει ο προϋπολογισμός είναι πολύ μικρό σε σχέση με αυτό που θα πληρώσει πραγματικά, φέρνοντας ως παράδειγμα τη μέχρι τώρα πορεία των spreads ανάμεσα στα γερμανικά και τα ελληνικά ομόλογα.
Στην έκθεση για την πορεία εκτέλεσης του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών σ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη Παρασκευή , η κυβέρνηση συμφώνησε με τον αστερίσκο στις δαπάνες για τόκους  που έβαλε το ελεγκτικό κλιμάκιο.
Η άνοδος των επιτοκίων δανεισμού θα οδηγήσει σε αύξηση των δαπανών για τόκους κατά 600 εκατ. ευρώ.  Σύμφωνα με την έκθεση υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν στα 12,95 δισ. ευρώ από 12,34 δις. που ανήλθαν το 2009.  Το κλιμάκιο των ελεγκτών επιμένει για πολύ μεγαλύτερη επιβάρυνση η οποία θα πλησιάσει το 1 δισ. ευρώ.
Αμέσως μετά το Πάσχα πάντως το ελληνικό δημόσιο θα αναζητήσει  κεφάλαια 10 δισ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές μέσω κοινοπρακτικής έκδοσης που έχει προγραμματίσει  ο ΟΔΔΗΧ, η διάρκεια της οποίας θα είναι τα δέκα έτη.
Δεν αποκλείεται πάντως, όπως στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν να υπάρξουν κάποιες μικρές ιδιωτικές τοποθετήσεις (private placement ) έως τα τέλη Μαρτίου.     
Στα Συμβούλια  Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup) και της ΕΕ (Ecofin),  ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα αναγνωρίσει τους κινδύνους που απειλούν την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και ενδέχεται να οδηγήσουν σε απόκλιση από τον στόχο για τη μείωση του ελλείμματος κατά 1%-1,5% του ΑΕΠ.
Από την άλλη όμως θα τους υπερκεράσει με  τα πρόσθετα μέτρα, που έλαβε η κυβέρνηση  (αύξηση  ΦΠΑ και  ειδικών φόρων κατανάλωσης σε καύσιμα, ποτά τσιγάρα, επιβολή ΕΦΚ σε ηλεκτρικό, περικοπές δώρων Πάσχα και επιδομάτων)  τα οποία υπολογίζονται σε 2% του ΑΕΠ.
Η επόμενη έκθεση που καλείται να υποβάλλει η Ελλάδα στην Ευρωπαική Επιτροπή  για την πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Σταθερότητας είναι  μέχρι τις 15 Μαΐου, στην οποία κατά πάσα πιθανότητα θα δίνεται το περίγραμμα ενός νέου πακέτου  μέτρων  που θα ληφθεί έως τα τέλη του 2010.
Το νέο πακέτο μέτρων θα εστιάζεται στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης,  στην αγορά εργασίας και το ασφαλιστικό.
Η ελληνική κυβέρνηση στην έκθεση προόδου του ΠΣΑ  έχει ήδη ενημερώσει την Κομισιόν για το νέο ασφαλιστικό νόμο, που μεταξύ άλλων , θα προβλέπει  μείωση του ανώτατου ορίου συντάξεων, αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης και αλλαγή του συστήματος υπολογισμού της σύνταξης.
Παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Εργασίας επιμένει πως πρόθεσή του είναι η αύξηση της μέσης πραγματικής ηλικίας συνταξιοδότησης μέσω της κατάργησης των πρόωρων συντάξεων και της παροχής κινήτρων για παράταση του εργασιακού βίου, στην έκθεση προόδου της δημοσιονομικής προσαρμογής που έστειλε το υπουργείο Οικονομικών στην Κομισιόν, προβλέπεται η σταδιακή αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας για άνδρες και γυναίκες, που θα θεσμοθετηθεί με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τον Απρίλιο στη Βουλή.
Με τον ίδιο νόμο, όπως αναφέρεται στην έκθεση του υπουργείου  Οικονομικών θα μειωθούν τα όρια των ανώτατων συντάξεων και θα αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων.
Στην ίδια έκθεση αναφέρεται επίσης ότι μέχρι το τέλος του 2010 προωθείται η μεταρρύθμιση στο σύστημα υγείας, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και οι καταργήσεις - συγχωνεύσεις φορέων του δημόσιου τομέα.

Το www.bankingnews.gr έχει αναφέρει ότι


Ετοιμάζουν την οικονομική στήριξη προς την Ελλάδα στο Ecofin

Τις τελευταίες πινελιές στο σχέδιο στήριξης της Ελλάδος βάζουν οι ευρωπαίοι εταίροι στο Eurogroup και στο Ecofin.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλες αποφασίσθηκε εφόσον τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση στην Ελλάδα αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά για την αντιμετώπιση των κερδοσκόπων , να στηρίξουν την Ελλάδα με ένα τριπλό  σχέδιο οικονομικής βοήθειας.
Πρωτεργάτες του σχεδίου είναι η Γερμανία και η Γαλλία και ακολουθεί και το Λουξεμβούργο.
Το σχέδιο περιλαμβάνει 1) την αγορά ελληνικών ομολόγων από κρατικούς οργανισμούς και τράπεζες των χωρών αυτών όπως η KFW και η Bank Depot 2)Την έκδοση ευρωομολόγου ύψους 10 δις ευρώ και 3) την παροχή εγγυήσεων προς την Ελλάδα στις σχεδιαζόμενες δημοπρασίες ομολόγων. To συνολικό πακέτο στήριξης μπορεί να κινηθεί μεταξύ 20-25 δις ευρώ.
Με βάση απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες η ΕΕ δεν σχεδίαζε να προχωρήσει στην υλοποίηση των μέτρων καθώς πίστευαν ότι με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν το κερδοσκοπικό κεφάλαιο θα υποχωρούσε ή θα ατονούσε το ενδιαφέρον.
Αντ’  αυτού παρατηρήθηκε τα spread να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα ενώ το δημόσιο τελικά δανείσθηκε στο 6,38% στην 10ετία ένα κόστος δυσθεώρητο.
Το ισχυρό ράπισμα ήρθε όταν η Ρουμανία που δεν ανήκει στην ζώνη του ευρώ ακόμη δανείσθηκε μέσω 5ετούς ομολόγου με όρους προφανώς καλύτερους από ότι η Ελλάδα.
Περίπου η Ρουμανία πλήρωσε 1% χαμηλότερα από ότι η Ελλάδα.
Οι Ευρωπαίοι διαπίστωσαν ότι αν δεν βοηθήσουν την Ελλάδα θα καταλήξει στο ΔΝΤ.
Επίσης και σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή αν η Ελλάδα μέσα στον Απρίλιο δεν υποστηριχθεί οικονομικά ίσως στον Μάιο να οδηγείτο στο ΔΝΤ.
Στην Ευρώπη κατανοούν ότι η Ελλάδα θέλει οικονομική υποστήριξη και θεωρούν ότι με αυτό το τριπλό πακέτο μπορεί η χώρα να σωθεί.

Μάριος Χριστοδούλου
Πέτρος Λεωτσάκος
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης