Τελευταία Νέα
Ελλάδα

ΕΕ: Ούτε "επί της αρχής" ακόμη συμφωνία για την Ελλάδα - Τι περιλαμβάνει το ψήφισμα της γερμανικής Βουλής

ΕΕ: Ούτε
(upd4)«Σοβαρή» χαρακτήρισε για ακόμη μία φορά την κατάσταση στην Ελλάδα ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, επισημαίνοντας ότι αν και πολλοί θεωρούν την αποπληρωμή των χρεών της αδύνατη, η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει τη χώρα και να εξασφαλίσει τις δόσεις των δανείων της. Από την πλευρά της η ΕΕ διαμηνύει ότι ακόμη δεν υπάρχει καμία συμφωνία, ούτε "επί της αρχής" για την παροχή νέας στήριξης προς τη χώρα μας. "Ευελπιστούμε σε συμφωνία έως τα τέλη του μήνα", δηλώνει με τη σειρά του ο πρόεδρος της ΕΕ, H.V. Rompuy.
Ο Σόιμπλε τάχθηκε υπέρ των συμπερασμάτων της Τρόικας, η οποία θεωρεί πλέον την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές το 2012 αδύνατη, αλλά δήλωσε ότι είναι δύσκολο να υπολογιστεί πόσα είναι τα νέα κεφάλαια που η χώρα θα χρειαστεί. Μάλιστα, δήλωσε ότι η συμμετοχή των ιδιωτών στη βοήθεια της χώρας, ώστε το χρέος της να καταστεί βιώσιμο, μάλλον κρίνεται αναπόφευκτη. Επιπλέον, ο Σόιμπλε ανέφερε ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και μάλιστα άμεσα, για να μπορέσει να τεθεί μία τροχιά στο δημοσιονομικό εκτροχιασμό.
Την ίδια ώρα η γερμανική Βουλή (Bundestag) ενέκρινε την παροχή νέας βοήθειας προς την Ελλάδα. Άλλωστε ο ίδιος ο Σόιμπλε είχε από χθες αναφέρει ότι έχει ήδη υπάρξει συμφωνία "επί της αρχής" στη Γερμανία για νέα οικονομική στήριξη προς τη χώρα μας, μετά την ενημέρωση από τη Γερμανίδα Καγκελάριο των Γερμανών βουλευτών.
Πρόκειται για ψήφισμα το οποίο, όμως, δεν δεσμεύει την κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ, αλλά διαμορφώνει το πλαίσιο διαπραγμάτευσης, που θα ακολουθήσει η γερμανική κυβέρνηση στα συμβούλια που θα ακολουθήσουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Στο ψήφισμα υπενθυμίζεται σχετική απόφαση που είχε ληφθεί στις 17 Μαρτίου 2011, αναφορικά με τον υπό σύσταση μόνιμο μηχανισμό σταθερότητας (ESM), που θα λειτουργήσει από το 2013, συστατικό στοιχείο του οποίου είναι η συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών σε κανονισμούς αναδιάρθρωσης χρέους μιας χώρας - μέλους της Ευρωζώνης.
Σημειώνεται, επίσης, ότι η ίδια η Ελλάδα πρέπει να συμβάλλει στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητάς της με διαρκείς, αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις, ενώ επισημαίνεται ότι "για τη σημερινή κατάσταση της Ελλάδας φέρουν ευθύνη και οι ιδιώτες επενδυτές με την αγορά ομολόγων, χωρίς να συνυπολογίσουν επαρκώς τη βιωσιμότητα του χρέους της χώρας".
Με το ψήφισμα αυτό, η ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας καλεί την κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ κατά τις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν:
- Να διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ τις συνέπειες που προκύπτουν από την έκθεση της τρόικας.
- Να συμφωνήσει σε επόμενες δόσεις και νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, μόνο εάν είναι διασφαλισμένη η μελλοντική συμμετοχή του ΔΝΤ στη βοήθεια.
- Να συμφωνήσει στη χορήγηση νέας οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, μόνον αν τεθεί σε εφαρμογή συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας και να επιτευχθεί ένας δίκαιος επιμερισμός των βαρών μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
- Να συμφωνήσει σε νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, μόνον εφόσον η ελληνική κυβέρνηση συμβάλει με ένα φιλόδοξο και άμεσα εφαρμόσιμο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, στη βάση της έκθεσης της τρόικας, η υλοποίηση του οποίου θα έχει διασφαλιστεί, μέσω διεθνούς πραγματογνωμοσύνης.
- Στην επεξεργασία του προγράμματος προσαρμογής να δώσει ιδιαίτερο βάρος σε αναπτυξιακού χαρακτήρα δομικές αλλαγές, προκειμένου να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών και δανειστών.
- Να διασφαλίσει το συνεχή και ενδελεχή έλεγχο των μέτρων και της υλοποίησής τους από την τρόικα, προκειμένου να είναι μέσω προσαρμογών, ανά πάσα στιγμή, εξασφαλισμένη η επιτυχία του προγράμματος. Σ΄ αυτό εντάσσεται και η προθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να αποδεχθεί βοήθεια ξένων ειδικών.
- Να εξετάσει τρόπους βελτίωσης της εξασφάλισης των απαιτήσεων των μελών της Ευρωζώνης έναντι της Ελλάδας.
Τέλος, η Γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή επισημαίνει ότι "για όλες τις αποφάσεις και συμφωνίες που συνδέονται με χρηματοδοτήσεις, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της Βουλής".
Στο μεταξύ, την πάγια θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εξεταστεί η δυνατότητα αναμόρφωσης του ελληνικού χρέους, με τη συναίνεση των ιδιωτών πιστωτών και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αποτελέσει πιστωτικό γεγονός, επανέλαβε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο Α. Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν, σημειώνοντας ότι για την περίπτωση της Ελλάδας συζητείται κάτι ανάλογο με την πρωτοβουλία της Βιέννης.
Αναφερόμενος, στη συνέχεια, στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, της περασμένης Τετάρτης, σημείωσε ότι υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για το ελληνικό χρέος. Σύμφωνα με τον Αλταφάζ, η συζήτηση έγινε στη βάση των συμπερασμάτων της τέταρτης αξιολόγησης της τρόικας για την εφαρμογή του μνημονίου στην Ελλάδα όπου αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν συζητήσεις, ούτως ώστε η επόμενη δόση του δανείου να μπορεί να εκταμιευθεί στις αρχές Ιουλίου».
Συνεχίζοντας, ο κ. Αλταφάζ διευκρίνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τρόπους κατά τους οποίους οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών ομολόγων θα μπορούσαν να δεχτούν, εθελοντικά, να τα διατηρήσουν. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι πρόκειται για ένα «τεχνικά δύσκολο» εγχείρημα, καθώς θα μπορούσε να θεωρηθεί «πιστωτικό επεισόδιο» από κάποιους παράγοντες της αγοράς και «αυτό θέλουμε να το αποφύγουμε». Σε αυτή τη φάση, «οικοδομούνται γέφυρες μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών και των κρατών μελών της ευρωζώνης», ανέφερε.
Στα 45 δις. ευρώ τοποθετείται η νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το δίκτυο Bloomberg, επικαλούμενο πηγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η Ευρώπη υπολογίζει ότι το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας την περίοδο 2012-14 είναι περίπου 170 δις. ευρώ, το οποίο θα καλυφθεί από τον δανεισμό. Το ποσό αυτό θα καλυφθεί από το δάνειο των 110 δις. ευρώ, ενώ τα 57 δις. ευρώ θα είναι από το προηγούμενο πακέτο στήριξης, επιπλέον 30 δις. ευρώ θα συγκεντρωθούν από την πώληση περιουσιακών στοιχείων και περίπου 30 δις. ευρώ από τη διαδικασία του roll over των ελληνικών ομολόγων μέσω των ιδιωτών πιστωτών.
Το θέμα όμως του rollover είναι και αυτό που θα απασχολήσει ιδιαίτερα το νέο σχέδιο, μετά και τις προειδοποιήσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet, ότι σε περίπτωση που οι χειρισμοί δεν είναι σωστοί θα προκαλέσουν την υποβάθμιση της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης.
"Μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουμε καταλήξει σε συμφωνία για το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας" δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ, H. Van Rompuy.
Αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι να παραμείνει πιστή στο πρόγραμμά της, διαμηνύει με τη σειρά του ο J. Stark, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα πιστωτικό γεγονός ή μια επιλεκτική χρεοκοπία για την Ελλάδα θα ωθούσε την ΕΚΤ να σταματήσει να δέχεται ως εγγυήσεις τα ελληνικά ομόλογα. Ο Stark επισημαίνει παράλληλα ότι οποιαδήποτε συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη διαχείριση του ελληνικού χρέους πρέπει να είναι εθελοντική.
Ειδικότερα, ο Stark τάχθηκε κατά της απαίτησης της Γερμανίας να εμπλακεί ο ιδιωτικός τομέας σε ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, καταγγέλλοντας τις "στείρες συζητήσεις".
"Πρέπει να σταματήσουμε τις στείρες συζητήσεις και να αφιερωθούμε στα αληθινά ζητήματα και όχι μόνο για τη χώρα την οποία αφορά", πρόσθεσε καταγγέλλοντας πως το "θέμα χρησιμοποιείται για πολιτικούς λόγους και όχι για οικονομικούς λόγους" από ορισμένους ευρωπαίους ηγέτες.
Την ίδια ώρα, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών τάχθηκε στο πλευρό της Άγκελα Μέρκελ και της Γερμανίας όσον αφορά στη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο νέο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα.
Η λύση για το ελληνικό ζήτημα βρίσκεται "στα χέρια" των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, επισημαίνει την ίδια ώρα ο V. Constancio, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τονίζοντας ότι η πιθανότητα "ελεγχόμενης χρεοκοπίας" για τη χώρα μας θα αποτελούσε μια πολύ επικίνδυνη λύση.
Με τη σειρά του, αναπόφευκτη θεωρεί τη χρεοκοπία της Ελλάδας ο Αργεντινός οικονομολόγος M. Blejer.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης