Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Σχεδιάζεται Ευρωπαϊκή στήριξη στις ελληνικές τράπεζες μέσω τριών μηχανισμών

Σχεδιάζεται Ευρωπαϊκή στήριξη στις ελληνικές τράπεζες μέσω τριών μηχανισμών
Μπορεί το Eurogroup και το Ecofin να διερευνούν τον τρόπο οικονομικής στήριξης της Ελλάδος αλλά ταυτόχρονα φαίνεται ότι  σχεδιάζεται και η στήριξη των ελληνικών τραπεζών κυρίως μέσω της ΕΚΤ.
Το σχέδιο στήριξης των ελληνικών τραπεζών θα πραγματοποιηθεί μέσω 3 μηχανισμών οι οποίοι θα ενεργοποιηθούν εκτάκτως λόγω των προβλημάτων της Ελλάδος και κατ΄ επέκταση των ελληνικών τραπεζών.
Μηχανισμός πρώτος
Η ΕΚΤ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να δέχεται ως εγγύηση ομόλογα χαμηλότερης πιστοληπτικής διαβάθμισης.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι προ της κρίσης η ΕΚΤ δεχόταν ως εγγύηση ομόλογα για να δώσει ρευστότητα ΒΒΒ+  λόγω της κρίσης και για να διευκολύνει το σύστημα χαμήλωσε τον πήχη των βαθμολογιών σε ΒΒΒ-.
Όμως έχει ανακοινωθεί ότι θα επανέλθει στο παλαιότερο καθεστώς ΒΒΒ+.
Αν η ΕΚΤ επανέλθει στο προηγούμενο καθεστώς προ της κρίσης π.χ. οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν πρόβλημα λόγω πιστοληπτικής διαβάθμισης.
Μάλιστα αν υπάρξει και άλλη υποβάθμιση είναι προφανές ότι το πρόβλημα θα είναι όχι υποθετικό αλλά πρακτικό.
Αν η ΕΚΤ δεχθεί και χαμηλότερης πιστοληπτικής διαβάθμισης ομόλογα και assets πληρώνοντας όμως οι τράπεζες υψηλότερο επιτόκιο και όχι 1% τότε θα υπάρχει ένας μηχανισμός άντλησης ρευστότητας που θα διευκολύνει τις τράπεζες.
Μηχανισμός δεύτερος
Στις 30 Μαρτίου όπως έχει αποκαλύψει το www.bankingnews.gr εδώ και εβδομάδες θα υλοποιηθεί η δημοπρασία από την ΕΚΤ διάρκειας 6 μηνών και όπως έχει επίσης τονιστεί όλες οι τράπεζες σχεδιάζουν να αντλήσουν πάνω από 15 δις ευρώ αφενός γιατί θα πάρουν ρευστότητα με χαμηλό κόστος αφετέρου γιατί θέλουν να επιμηκύνουν τον χρόνο της βραχυπρόθεσμης ρευστότητας τους.
Μάλιστα όπως αναφέρει αρμόδιο τραπεζικό στέλεχος στις 30 Μαρτίου θα γίνει της ρευστότητας.
Το μείζον ερώτημα που ανακύπτει είναι οι τράπεζες έχουν δανεισθεί  55 δις ευρώ από την ΕΚΤ και θα δανεισθούν άλλα  15 δις , τουλάχιστον θα φθάσει  δηλαδή η δανεική ρευστότητα στα 70 δις ευρώ;
Όχι οι τράπεζες θα επιστρέψουν την ρευστότητα βραχυχρόνιας διάρκειας με μεσοχρόνια διάρκεια απλά έχουν ρευστότητα 2 εβδομάδων θα την αντικαταστήσουν με ρευστότητα 6μηνών.
Όμως η δανεική ρευστότητα από την ΕΚΤ θα αυξηθεί εκ των πραγμάτων και μάλλον θα ξεπεράσει τα 60 δις ευρώ μετά τις αντικαταστήσεις.
Η δανεική ρευστότητα από την ΕΚΤ θα φθάσει λοιπόν να αντιστοιχεί στο 14% του συνολικού ενεργητικού των τραπεζών.
Μηχανισμός τρίτος
Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να δέχεται καλυμμένες ομολογίες ως εγγύηση.
Όμως με τις καλυμμένες ομολογίες έχει ανακύψει ένα θέμα για ορισμένες τουλάχιστον τράπεζες.
Οι τράπεζες σχεδιάζουν να εκδώσουν προσεχώς καλυμμένες ομολογίες θα ήθελαν να τις διαθέσουν σε τελικούς πελάτες , στην αγορά δηλαδή αλλά μάλλον θα τις χρησιμοποιήσουν ως εγγύηση στην ΕΚΤ ώστε να αντλήσουν  ρευστότητα.
Εθνική , Alpha , Eurobank , Πειραιώς και ΑΤΕ μελετούν τις κινήσεις τους.
Όμως με τις καλυμμένες ομολογίες έχει ανακύψει ένα θέμα.
Οι εκδώσεις αυτές φέρουν ως εγγύηση κατά βάση στεγαστικά δάνεια ή δάνεια προς τον δημόσιο τομέα και είναι υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης ΑΑΑ.
Το πρόβλημα που έχει ανακύψει είναι ότι σχέδια υπάρχουν αλλά ορισμένες τράπεζες δεν διαθέτουν πλέον μεγάλο περίσσευμα στεγαστικών δανείων ή δανείων προς τον δημόσιο τομέα ώστε να υλοποιήσουν τα σχέδια για καλυμμένες ομολογίες.
Κοινώς δεν διαθέτουν πολλά καλά δάνεια καθώς πολλά εξ αυτών τα έχουν ήδη χρησιμοποιήσει για καλυμμένες ομολογίες ή για τιτλοποιήσεις δανείων.  
Σημειώνεται ότι το απόθεμα των καλών δανείων δεν αναπληρώνεται καθώς έχει  μειωθεί αισθητότατα  ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης.
Με βάση ενδείξεις καλυμμένες ομολογίες είναι αμφίβολο αν μπορούν να υλοποιηθούν πάνω από 3 δις ευρώ.
Η ουσία πάντως είναι ότι αν οι τράπεζες θελήσουν μεγάλη ρευστότητα υποχρεωτικά θα στραφούν και στις τιτλοποιήσεις.


Πέτρος Λεωτσάκος
news@bankingews.gr
petros@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης