Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Το πρώτο σχέδιο μείωσης του spread στα ομόλογα απέτυχε έρχεται το δεύτερο…..

Το πρώτο σχέδιο μείωσης του spread στα ομόλογα απέτυχε έρχεται το δεύτερο…..
Το ελληνικό δημόσιο πόνταρε να μειωθεί το spread στα ομόλογα σημαντικά μετά την εξαγγελία των νέων σκληρών μέτρων που επιβλήθηκαν από την ΕΕ στην ελληνική κυβέρνηση.
Το ελληνικό δημόσιο πόνταρε είναι γεγονός σε δύο βασικές παραμέτρους οι οποίες δεν απέδωσαν.
1)Πόνταρε προ της δημοπρασίας των 10ετών ομολόγων να εκδηλωθεί παρέμβαση από την ΕΕ προς την Ελλάδα κοινώς να υποστηριχθεί η Ελλάδα οικονομικά.
2)Πόνταρε ότι μετά την ανακοίνωση των σκληρών μέτρων που επέβαλλε η ΕΕ και η  κυβέρνηση εκτελεί ότι θα καμφθεί η μανία των κερδοσκόπων και το spread θα μειωθεί.
Όμως το spread δεν μειώθηκε , προφανώς υπήρξε μια αποκλιμάκωση που επί της ουσίας ήταν οριακή μετά τα όσα ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση.
Το πρώτο σχέδιο μείωσης του spread στα ομόλογα απέτυχε και έτσι υποχρεώνει την Ευρώπη , την ΕΕ , το Euro group και το Ecofin να υλοποιήσουν το σχέδιο Β , το σχέδιο που πίστεψαν και οι ευρωπαίοι ότι δεν θα χρειαζόταν να υλοποιήσουν καθώς είναι αλήθεια η Ευρώπη δεν θέλει να στηρίξει οικονομικά την Ελλάδα αλλά λόγω των συνθηκών θα υποχρεωθεί για να μην οδηγηθεί ένα κράτος μέλος της ΕΕ στο ΔΝΤ.
Το σχέδιο Β έχει να κάνει με στήριξη των κρατών της ΕΕ προς την Ελλάδα υπό την μορφή αγορών ομολόγων του ελληνικού κράτους.
Π.χ. Μια γερμανική τράπεζα θα μπορούσε να αγοράσει ελληνικά ομόλογα στην επόμενη δημοπρασία και έτσι να υπάρξει παρέμβαση της ΕΕ προς την Ελλάδα.
Η έκδοση ευρωομολόγου συζητήθηκε εκτενώς αλλά προσκρούει σε εμπόδια.
Πάντως το σχέδιο Β αναμένεται να μορφοποιηθεί ίσως σήμερα στο Ecofin καθώς είναι ξεκάθαρο ότι χωρίς πρόσθετη βοήθεια το spread δεν θα μπορούσε να μειωθεί προς την περιοχή των 250 μονάδων βάσης που όλοι πλην των hedge funds θα ήθελαν.
Ο απώτερος στόχος το spread να υποχωρήσει στις 200 μονάδες βάσης.


news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης