![Χρονικό αγωνίας για την κυβέρνηση οι επόμενες ημέρες...](https://www.bankingnews.gr/media/k2/items/cache/78f061fcae015a619992aad96ec9c670_XL.jpg?NotFound164088_17790)
γράφει : Δ.Ν.
Χρονικό αγωνίας παραμένουν για την κυβέρνηση οι επόμενες ημέρες, καθώς αρχίζει η συζήτηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζεται ο πρώτος εφαρμοστικός νόμος που θα κατατεθεί στη Βουλή τη μεθεπόμενη εβδομάδα. Πριν από το τέλοςτου μήνα μάλιστα πρόκειται να ψηφισθεί το Μεσοπρόθεσμο και την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου ο βασικός εφαρμοστικός νόμος του Μεσοπρόθεσμου.
Επόμενη ημέρα - σταθμός για τη χώρα μας θα είναι η 20ή Ιουνίου. Τότε συνεδριάζει το Eurogroup, κατά τη διάρκεια του οποίου θα εξειδικευθεί το πώς θα λειτουργήσει ο νέος μηχανισμός χρηματοδότησης της Ελλάδας. Στη συνέχεια, στις 23–24 Ιουνίου, στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον της χώρας μας. Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, όμως, υπάρχει και το «κακό σενάριο», σύμφωνα με το οποίο οι όποιες αποφάσεις για επιπλέον βοήθεια θα μετατεθούν για τη Σύνοδο του Σεπτεμβρίου. Σε περίπτωση όμως που ληφθούν οι αποφάσεις στην επικείμενη Σύνοδο, τότε αρχές Ιουλίου εκτιμάται ότι θα εκταμιευθεί η δόση των 12 δισ. ευρώ. Μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ. Στο επίκεντρο θα βρεθεί η έκθεση προόδου του Ελληνικού Προγράμματος Σταθερότητας.
Εν τω μεταξύ, σε μια προσπάθεια να βρεθεί μέση οδός για το ελληνικό ζήτημα, ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί μια εβδομάδα πριν τη Σύνοδο και συγκεκριμένα την προσεχή Παρασκευή 17/06 θα μεταβεί στο Βερολίνο, όπου θα έχει συνομιλίες με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, κατά τη συνάντηση της κ. Μέρκελ με τον κ. Σαρκοζί «θα συζητηθούν όλα τα επίκαιρα διεθνή ζητήματα, αλλά οι συζητήσεις θα είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την επόμενη εβδομάδα». Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία διαφωνεί με οποιουδήποτε είδους αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, σε αντιδιαστολή με τη Γερμανία που απαιτεί και θέτει ως αναγκαία προϋπόθεση τη συμμετοχή ιδιωτών σε ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης.
Εν τω μεταξύ, την πάγια θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εξεταστεί η δυνατότητα αναμόρφωσης του ελληνικού χρέους με τη συναίνεση των ιδιωτών πιστωτών και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αποτελέσει πιστωτικό γεγονός, επανέλαβε από τις Βρυξέλλες ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν, σημειώνοντας ότι για την περίπτωση της Ελλάδας συζητείται κάτι ανάλογο με την «Πρωτοβουλία της Βιέννης». Ο κ. Αλταφάζ διευκρίνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τρόπους κατά τους οποίους οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών ομολόγων θα μπορούσαν να δεχτούν, εθελοντικά, να τα διατηρήσουν. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι πρόκειται για ένα «τεχνικά δύσκολο» εγχείρημα, καθώς θα μπορούσε να θεωρηθεί «πιστωτικό επεισόδιο» από κάποιους παράγοντες της αγοράς και «αυτό θέλουμε να το αποφύγουμε».
Σε αυτήν τη φάση, «οικοδομούνται γέφυρες μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών και των κρατών μελών της Ευρωζώνης», ανέφερε. Ερωτηθείς για το Συμβούλιο Ecofin, που πραγματοποιείται σήμερα, απάντησε ότι πρόκειται για ένα άτυπο δείπνο εργασίας των 27 υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε., με αντικείμενο την έγκριση του νομοθετικού πακέτου για την οικονομική διακυβέρνηση, το οποίο αποτελεί τον «θεμέλιο λίθο» της ευρωπαϊκής απάντησης στην κρίση χρέους και έπρεπε, όπως σημείωσε, να είχε ολοκληρωθεί πριν από το καλοκαίρι. Τέλος και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, εξέφρασε «την εμπιστοσύνη του» ότι έως το τέλος του Ιουνίου θα έχει υπογραφεί ένα νέο πρόγραμμα δανεισμού για την Ελλάδα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών