Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Ρεν: Εξετάζουμε μία λύση τύπου Βιέννης για την Ελλάδα - Κρίσιμες επαφές των Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ - Φήμες για συνάντηση ΕΚΤ - Bundesbank

Ρεν: Εξετάζουμε μία λύση τύπου Βιέννης για την Ελλάδα - Κρίσιμες επαφές των Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ  - Φήμες για συνάντηση ΕΚΤ - Bundesbank
(upd5)Τη λύση της εθελοντικής ανταλλαγής των παλαιών ομολόγων με νέα μεγαλύτερης διάρκειας είναι έτοιμη να εξετάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Olli Rehn. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος ωστόσο, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, απέκλεισε κάθε λύση που θα οδηγούσε σε ένα πιστωτικό γεγονός, credit event, καθώς οι κίνδυνοι μετάδοσης είναι εξαιρετικά μεγάλοι.
«Προσπαθούμε να βρούμε μια λύση και είμαι βέβαιος πως θα τα καταφέρουμε μέχρι τα τέλη Ιουνίου», επανέλαβε, επισημαίνοντας ότι το σχέδιο παρομοιάζει με την Πρωτοβουλία της Βιέννης το 2008.
Η χρηματοδότηση της Ελλάδας την τριετία 2012 - 2014 θα βρεθεί σήμερα, Τρίτη, στο επίκεντρο των άτυπων Συμβουλίων υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) και της ΕΕ (Ecofin) στις Βρυξέλλες, με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου να ενημερώνει τους ομολόγους του για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2011-2015.
Ο Rehn επεσήμανε, ωστόσο, πως η ελληνική κυβέρνηση απαιτείται να κερδίσει τη στήριξη όλων των κομμάτων όσον αφορά τα νέα μέτρα, ενώ προειδοποίησε ότι δεν έχει πολύ χρόνο να δράσει.
Με τη σειρά του ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα ανταγωνισμού της ΕΕ M. Barnier αποκλείει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας παράλληλα ότι είναι δίκαιο να ζητηθεί από τους ιδιώτες κατόχους ομολόγων να διατηρήσουν την έκθεσή τους σε ελληνικά ομόλογα.
Η συντονισμένη και ενιαία δράση για την επίλυση του ελληνικού ζητήματος είναι απαραίτητη, σχολιάζει από την πλευρά του ο E. Nowotny, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ωστόσο, όπως αναφέρει τα σχέδια για την ελληνική οικονομία ενδεχομένως να διαφοροποιηθούν έναντι του αρχικού "Σχεδίου Βιέννης".

Στο επίκεντρο η Ελλάδα σήμερα στις κρίσιμες επαφές των Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ  -- Θα υπάρξει κοινή ανακοίνωση...για το ευρώ

Η ελληνική κρίση θα βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχουν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης σχεδιάζουν να εκδώσουν στη συνέχεια κοινή ανακοίνωση σε υποστήριξη της Ελλάδας, στην οποία θα δεσμεύονται να κάνουν ο,τιδήποτε είναι απαραίτητο για να διασφαλίσουν τη σταθερότητα του ευρώ. Παράλληλα, έντονη είναι η φημολογία περί συνάντησης των επικεφαλής της ΕΚΤ και της Bundesbank, με σκοπό το σχεδιασμό του επόμενου βήματος στην ελληνική κρίση χρέους.
Μετά τις συνομιλίες, οι υπουργοί Οικονομικών και των 27 χωρών μελών της ΕΕ αναμένεται να συναντηθούν για ένα δείπνο εργασίας κατά το οποίο θα συζητήσουν τη μεταρρύθμιση της οικονομικής επίβλεψης εντός της ΕΕ και την ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας.

Συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα ζητούν οι Ολλανδοί

Συμμετοχή των ιδιωτών και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, απαιτεί η Ολλανδία προκειμένου να παρέχει τη στήριξή της στη χώρα, σε ένα παιχνίδι σκληρών διαθέσεων.
«Κατά την άποψή μου είναι σωστό να αναμένεται πραγματική συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα, λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι ακριβώς ο χρηματοοικονομικός κλάδος που έχει τεράστιο συμφέρον να διατηρηθεί η σταθερότητα στην ευρωζώνη», επισημαίνει σε επιστολή του ο Υπ. Οικονομικών της Ολλανδίας, Jan Kees de Jager.
Η Ελλάδα πρέπει να καταγράφει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της το ταχύτερο δυνατό, απαίτησε ο ίδιος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης